Felszállt a fehér füst Brüsszelben, kilőtt a forint

A legfontosabb, hogy a perifériás (ebben az esetben spanyol és olasz) hozamokat az EFSF és ESM alapokon keresztül le lehet nyomni, hiszen az alapok vásárolhatják őket, s még a szenioritásuk is megszűnik. Az országok adósság spirálját pedig azzal szüntetik meg, hogy a bankokat direkt tőkésítik fel a válságkezelő alapokból.

Az EFSF és az ESM közvetlenül feltőkésíthet bankokat, s így nem ró külön terhet az államokra, megszakítva így az a „növekvő adósság - megszorítás - lassulás - növekvő kamatteher és adósság - megszorítás" végeláthatatlan kört. Ráadásul a már bajban levő államoknak, az olaszoknak és a spanyoloknak azzal segítenek, hogy az alapok vásárolhatnak perifériás államkötvényeket, ha az adott államok, amúgy kellően fegyelmezett gazdaságpolitikát folytatnak. Ezek fontos lépések azzal együtt, hogy hosszú távon közös bankfelügyeltet hoznak létre. Az integráció elmélyül.

A péntek hajnali brüsszeli megállapodás perifériás hozamcsökkenéshez és ez által felértékelődő részvényekhez vezet. Ráadásul így a gazdaság növekedési kilátásai is javulnak, amely szintén növeli a részvények fair értékét. Vagyis a hírek hatására erőteljes emelkedésnek kell bekövetkeznie, amelyet Ázsiában már láthattunk is.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Usa, Európa:

Még csökkenéssel, habár kicsivel zártak az amerikai piacok arra spekulálva, hogy egyezség születik Európában (nem tévedtek), vagyis a nagyobb kezdeti mínuszokat követően emelkedtek a piacok. (Dow -0,2%; S&P500 -0,2%; Nasdaq -0,9%)

A JP Morgan tovább esett arra a hírre, hogy a kereskedési veszteség a korábbi 2,9 milliárd dollárral szemben valószínűleg eléri a 9 milliárd dollárt. A részvény 2,5%-ot esett.

Nagyot esetek a Nike részvényei a zárás utáni kereskedésben (-13%) azt követően, hogy a negyedik negyedéves eredménye 1,2 dollár lett a várt 1,37 dollár helyett. A gyengébb eredmény a magasabb munkaerő- és marketing költségeknek köszönhető.

Devizák:

Az európai pozitív hírekre nagyot ugrott az EUR/USD árfolyam. A korábbi 1,245-ös szintről 1,26 környékéig száguldott az árfolyam. Habár az amerikai gazdaság gyorsabb felemelkedésében hiszünk, ennek ellenére a technikai kép most biztatóbb az EUR/USD páros tekintetében, hiszen a 20 és 30 napos mozgóátlagok fölé szaladt az árfolyam, s mintha a 200 napost akarná tesztelni. Az viszont most 1,3 körüli árfolyamot jelentene, amely a letörés vissza tesztjét jelentené.

A forint nagyot gyengült tegnap a jegybanki adó és a negatív piaci hangulatnak köszönhetően. Ma viszont a pozitív nemzetközi hangulat segít neki, de még így is gyengébb, mint tegnapelőtt volt. A pénzügyi tranzakciós adó körüli bizonytalanság nem segít a forintárfolyamnak, csütörtökön ugyanis Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy az MNB ügyleteire is kiterjesztenék a tranzakciós adót. A rossz belföldi hírek ellenére is erősödni tudott a forint péntek délelőtt, egészen a 287-es ellenállási pontig elszaladt az euróval szemben, majd megtorpant az erősödés. Elemzők egyelőre nem várnak jelentős változást az árfolyamban hétfőig, amíg a Matolcsy György által beharangozott adókönnyítés részletei ki nem derülnek.


Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Tegnap óta pénzügyi embargó alatt van az iráni olaj. Például a tankerek nem tudnak biztosítást kötni az iráni olaj elszállításához és lehetne folytatni a szankciók sorát. (Irán napi 3,2 millió hordó olajat termel.) Ennek ellenére ez nem hatott az árfolyamra, hiszen mindenkinek volt elég ideje felkészülni erre a fejleményre.

Ma pedig az európai fejlemények pöckölik feljebb az olaj árfolyamát, amely egy nagyobb támasz közelében tartózkodik. Innen ugyan jöhet egy pattincs, de egy elég furcsa egy tető formációt láthatunk a grafikonon, ha elég messziről és elég nagy idő intervallumot nézünk. Az pedig félelemmel tölthet el bennünket, vagyis érdemes óvatosnak lenni, ha valaki esetleg egy rövidtávú emelkedést akar megjátszani.

Most azért vették meg az olajat, mert jöhet egy gazdasági fellendülés az európai paktumnak köszönhetően. Az pedig általában szintén növeli a kereletet az arany iránt.

Távol-Kelet:

Az ázsiai piacok is felrobbantak az európai fejleményeknek köszönhetően. (Nikkei +1,5%; Hang Seng +2,1%; Shanghai +1,3%)

A Hong Kong-i piacot az is segítette, hogy a 15 éves ünnepségekre érkező Hi Jintao elnöktől azt várják, hogy gazdaság élénkítő intézkedéseket jelent be.

Határidős piacok:

A DAX kilőtt az európai hírekre (+2,3%). Az amerikai határidők szintén jelentős, de visszafogottabb emelkedést mutatnak.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo