Obama nem nyugtatta meg a piacokat

Továbbra is bizonytalanság jellemzi a piacokat, ezt azonban már jórészt beárazta a piac - jelezték reggeli kitekintőjükben az Erste elemzői.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Továbbra is gyengék a piacok, nem tudtak pénteken sem korrigálni, pedig technikailag meg volt a lehetőségük rá. Sőt, napközben egy nagyobb esést tudott a DAX felmutatni, amelyet a nap végére részben ledolgozott. Az amerikai piacok pedig a kezdeti emelkedés ellenére is csak nullában tudtak zárni. A befektetők nem örültek az Obama beszédnek. A „pénzügyi szakadék kapcsán” az elnök azt mondta, hogy a 250 ezer dollár feletti jövedelmeket jobban megadóztatná, míg az alacsony keresetűeknek inkább segítene. Azt is elmondta, hogy keresi a kompromisszumot a republikánusokkal. Ezt azonban kevésnek ítélte a piac, vagyis továbbra is jelentős a bizonytalanság a megállapodás körül. A bizonytalanságot viszont nem szereti a piac, de azért ezt a bizonytalanságot már talán nagy részben beárazta. Ennek ellenére heves vitát követően ma reggel a többség a további csökkenésre szavazott, annak ellenére, hogy a rövidtávú technikai indikátorok alapján már péntek délután megindult egy korrekció.

USA, Európa

- Emelkedéssel kezdték a tengerentúli tőzsdék a hét utolsó kereskedési napját, de napközben elromlott a hangulat, és így csak enyhe pluszban sikerült az indexeknek zárnia.

- Barack Obama pénteki beszédében az hangsúlyozta, hogy nyitott a kompromisszumokra, hogy az automatikus megszorításokat elkerülje az ország. A középosztálynak nyújtott adókedvezmények meghosszabbításáról, és a gazdagabb réteg adóterheinek növeléséről is szót ejtett a beszédében.

- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe 82,6 pontról 84,9 pontra emelkedett novemberben, ami öt éves csúcsnak számít. A konszenzus 83 pont volt.

- A görög parlamentnél tegnap újra tiltakozók gyülekeztek, a tegnap éjszakai költségvetési szavazás miatt. A parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, nagyobb többséggel mint a szerdai megszorító csomagot, így valószínű, hogy a kormány megkaphatja a következő hitelrészletet. Antonisz Szamarasz kormányfő szerint ezek az utolsó áldozatok, amit a görögöknek meg kell hozniuk.

- Az Apple és a HTC megállapodott egymással, hogy nem fognak tovább pereskedni, és egy 10 évre szóló licenc szerződést kötöttek egymással.

- Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke azt nyilatkozta egy német újságnak, hogy Görögország további pénzügyi segítségre szorulhat. Jörg Asmussen, az EKB igazgatóságának tagja pedig azt nyilatkozta, hogy az ország nem lesz képes 2020-ra kezelhető szintre csökkenteni az államadósságát. Az EKB szerint a görögök GDP arányos adóssága több mint 140% lesz 2020-ban.

- Ma 16 órakor Eurogroup ülés lesz, fontosabb makroadatok csak a következő napokban érkeznek.

Olaj, arany

- Pénteken a 30 napos mozgóátlag alatt oldalazott az arany kurzusa, 1.727-1.739 dollár közötti sávban, de zárásra nem volt nagy elmozdulás. A reggeli kereskedésben, pár dolláros emelkedés látható.

- Az olaj 1,1%-kal került feljebb a pénteki kereskedésben, 85 dollárról 86 dollárig emelkedett. Reggel enyhe csökkenés következett 85,9 dollárig esett vissza a kurzus.

- Az OPEC előrejelzése szerint jövőre jelentősen visszaeshet a világ olajkereslete, amit az indiai és a kínai gazdasági növekedés lassulásával és az európai gazdaság gyengélkedésével magyaráz a szervezet, ennek ellenére még nem csökkentette a keresleti várakozásokat.

Devizák

- A pénteki kereskedés során is folytatódott a dollár erősödése. Az EUR/USD árfolyam 1,2747-ről 1,2714-re változott. Az árfolyam mozgását elsősorban Görögország bizonytalan helyzete befolyásolta, illetve, hogy Amerikában a vártnál magasabb lett a Michigani fogyasztói bizalmi index értéke.

- A forint erősödni tudott a pénteki kereskedés során. Az árfolyam korrigált a 285-ös szintről, aminek az eredményeként az EUR/HUF árfolyam 284,95-ről 283,39-re változott.

Távol-Kelet

- A Nikkei 0,93%-kal csökkent, a Hang Seng 0,27%-ot emelkedett, a Shanghai index értéke pedig 0,43%-kal került feljebb.

- Kínában szombaton publikálták a külkereskedelmi adatokat. Az export mértéke a várt 10,0% helyett 11,6%-kal bővült. Az import a várt 3,4% helyett 2,4%-kal növekedett.

- A kínai jókedvet még az sem tudta elrontani, hogy a hitel kihelyezési aktivitás csökkenést mutatott. A várt 590 milliárd helyett mindössze 505 milliárd jüan hitelt helyeztek ki a bankok októberben, ami alulmúlja a szeptemberi értéket.

- Japánban ma reggel publikálták a harmadik negyedéves GDP előzetes számait. Ezek szerint a várt 3,4%-os csökkenés helyett a valóságban 3,5%-os visszaesés volt tapasztalható, nagyrészt ezzel magyarázható a Japán tőzsde mai jelentős mértékű csökkenése.

- A szigetországban előzetes adatok alapján csökkent a szerszámgépek rendelésállománya is

Határidős piacok

- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Várhatóan ma tőzsdezárás után teszi közzé III. negyedéves gyorsjelentését az Állami Nyomda.

- Sajtóértesülések szerint a negyedik mobilszolgáltató a héten terjeszti be felülvizsgálati kérelmét a Kúriához. Ugyanakkor arról is szólnak a hírek, hogy az állam feladta a negyedik mobilszolgáltató létrehozásának ötletét. Ez kedvező lenne a Magyar Telekomra nézve, de egyelőre korai még az árfolyamra gyakorolt hatásról beszélni.

- Az E-Star közzétette szokásos havi helyzetjelentését. A cég 1,64 millió eurós EBITDA-t ért el októberben, ami nagyrészt (1,52 millió euró) a magyar operációból származik. A román leány kismértékű veszteséget, míg a lengyel minimális eredményt ért el. A magyar operáció adataiban már nincsenek benne a megszűnő tevékenységek (RES, Sárospatak, Veszprém és Fejér megye), azonban az átadott eszközök könyv szerinti értékével csökkentett megváltási értéke növeli a bruttó fedezetet és az EBITDA-t. A cég készpénzállománya 6,9 millió euró volt október végén, ami nem újdonság, hiszen már a november 2-i rendkívüli közgyűlésen ismertették a társaság pénzügyi helyzetét. Így az E-Star akár névértéken is ki tudná fizetni a már lejárt 2012/A kötvényeket (540 millió forint, vagyis 1,9 millió euró), de ebben az esetben a jövő februárban esedékes kamatfizetéskor kerülne nehéz helyzetbe. Továbbra is az a kérdés tehát, hogy (i) a cég valamilyen módon kifizeti a kötvényeket, (névértéken, vagy diszkonton), esetleg megállapodik a kötvények részvényre váltásáról, vagy (ii) csődvédelmet kér.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo