Szakadék szélén táncolunk

Továbbra is a medve maradt az úr a nemzetközi piacokon, még mindig a „pénzügyi szakadék” illetve az azzal kapcsolatos tárgyalások, annak elkerülése ad okot a félelemre. Ugyanakkor az egyedi sztorik is hatnak a piacon. Például a Cisco jelentős emelkedést tudott felmutatni az eredmény hatására, bár azért a napon belüli mozgása már inkább beteges volt - emelték ki az Erste elemzői reggeli kitekintőjükben.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Dow Jones ipari átlag index közelít egy támaszt. Ez igaz a Nasdaq-ra is, de az S&P500 esetében már kicsit komplikáltabb a kép. A Richter november végén kikerül az MSCI indexből, s tegnap amúgy is felhúzták a nap végén, amely ma negatívan hathat az árfolyamra. Ugyanakkor az OTP esetében a jó eredmény és a szignifikánsan lassuló kétes kintlévőség keletkezése emelkedést kellene, hogy hozzon ma a piacon a részvény számára, hiszen az egyedi történetek működnek. Vagyis így valamiféle csökkenés az, amit ma látni fogunk.

USA, Európa

- Rossz napjuk volt az amerikai indexeknek tegnap, lejtőre kerültek a piacok és zárásig nem javult a hangulat, így 1% feletti mínuszt könyvelhettek el a piacok (Dow -1,45%, Nasdaq -1,28%, S&P500 -1,42%).

- A vártnál rosszabb lett a tisztított kiskereskedelmi forgalmi adat októberi értéke, 0,2%-os bővülés helyett 0,3%-kal zsugorodott a mutató, ami elsősorban a Sandy hurrikánnak tudható be.

- A Facebook közel 13%-ot emelkedett annak ellenére, hogy tegnap 800 millió részvényre vonatkozóan járt le a kereskedési tilalom.

- A termelői árindex októberi értékét is tegnap publikálták, az élelmiszer és energiaáraktól tisztított adat 2,1%-ot nőtt éves alapon, ami gyengébb a várt 2,4%-nál.

- Az eurózónában szintén ipari termelési adat látott napvilágot, szeptemberben 2,5%-os volt a zsugorodás, miközben az elemzők csak 2%-os visszaesést vártak.

- Tegnap 5 milliárd euró értékben adott el államkötvényeket Olaszország, a 3 éves papíroknál 2,64% volt a hozam, ami 2 éves mélypontot jelent.

- Görögországban gyorsult a GDP zsugorodása, a második negyedévi 6,3%-hoz képest az elmúlt három hónapban már 7,2% volt a visszaesés.

- A kormányok megszorító intézkedései ellen több országban is tüntettek tegnap. A spanyoloknál és a portugáloknál általános sztrájk volt, a görög, az olasz, a francia, és a belga szakszervezetek pedig több órás sztrájkot tartottak.

- A Fitch Ratings hitelminősítő bejelentette, hogy stabilra módosította Írország besorolását, így az országot nem fenyegeti leminősítési veszély.

- Tegnap megjelent a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, amiben az olvasható, hogy a jegybankárok támogatják, hogy az első kamatemelést egy gazdasági mutatóhoz kössék, és ne csak egy időtartamot határozzanak meg. Jelenleg az álláspont az, hogy 2015 közepéig tarthatják fent az alacsony kamatszintet. A chicagói Fed vezetője szerint azonban például a munkanélküliségi rátához és az inflációhoz is lehetne kötni az első kamatemelést.

- Tegnap beszélt Obama, és továbbra is kitart a gazdagok adóemelése mellett, de az általános adóemelést kizárja.

- Ma a Wal-Mart, a Dell, az Autodesk és az Applied Materials gyorsjelentése lát napvilágot, és számos makroadat is jön a tengerentúlról: Philadelphia-i Fed index, heti munkanélküli segély kérelmek, New York-i feldolgozóipari index, fogyasztói árindex.

Olaj, arany

- Az arany napok óta a 20 és 30 napos mozgóátlag között oldalaz. Tegnap is 1.725 dollár környékén mozgott az árfolyam, de nagy elmozdulást ismét nem láthattunk.

- A kőolaj emelkedett a tegnapi kereskedésben, 85,4 dollárról a 20 napos mozgóátlagig (86,4 dollár). A reggeli kereskedésben stagnálás látható.

- Ma jelennek meg a készletadatok, benzin terén 1 millió hordós csökkenésre számítanak, kőolaj terén pedig 2,65 millió hordós növekedésre.

Devizák

- Tegnap is negatív hangulat jellemezte a nemzetközi piacokat és a kedvezőtlen hangulatban kismértékben gyengült a forint árfolyama. Az EURHUF árfolyama 285,06-ról 285,22-re változott.

- Az EURUSD árfolyama kissé emelkedett a tegnapi nap folyamán. Az árfolyam 1,2704-ről 1,2736-ra változott. Az árfolyamra ható fő meghatározó tényező továbbra is a nemzetközi hangulat változékonysága.

Távol-Kelet

- Japán kivételévek csökkenés volt megfigyelhető a távol-keleti piacokon. A Nikkei értéke 1,9%-ot emelkedett, ugyanakkor a Hang Seng index 1,35%-kal, a Shanghai index pedig 1,14%-kal csökkent.

- Japánban főleg az exportáló vállalatok teljesítettek jól, például az autóipari vállalatok. Őket főleg a jen jelentős gyengülése segítette. Az USDJPY devizapár 0,69%-ot emelkedett.

- A zárt ajtók mögött folyó kínai kongresszus a várt eredménnyel zárult. Hu Csin-tao (Hu Jintao) távozása után Kína új elnöke Hszi Csin-ping (Xi Jinping) lesz. Helyettese Li Ko-csiang (Li Keqiang). A többi meghatározó pozícióra is a várakozásnak megfelelő személyeket választottak meg.

Határidős piacok

- Az amerikai határidős indexek enyhe pluszban, míg az európaiak mínuszban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Az OTP harmadik negyedévi eredménye kissé meghaladta várakozásunkat és 7%-kal múlta felül az elemzői konszenzust. A harmadik negyedévi adózott eredmény 42,5 milliárd forint lett, ami év/év alapon 21%-kal jobb eredmény negyedév/negyedév alapon pedig 3,6%-os növekedés látható. A negyedéves eredményben kevés egyszeri tétel található. A magyar operáció esetében az adózás utáni eredmény negyedév/negyedév alapon 19%-kal növekedett, ugyanakkor év/év alapon 5%-os csökkenés volt látható. Az eredmény javulásának hátterében az előző negyedévnél 18%-kal kisebb tartalékolás áll, illetve az, hogy a nettó kamatjövedelmek emelkedést mutattak. Az alacsonyabb céltartalékolást a rossz hitelek növekedésének lassulása eredményezte. A bank a csökkenő céltartalékolás ellenre is növelni tudta a hitelek fedezettségét. A külföldi leányvállalatok is jól teljesítettek (29%-os emelkedés negyedéves alapon és 68% év/év alapon), aminek fő oka Oroszország és Bulgária jó teljesítménye, miközben a szerbiai leányvállalat továbbra is veszteséges.

- Az Egis tegnap zárás után tette közzé a 2011/2012-es pénzügyi év IV. negyedévének eredményét, ami messze elmaradt a piac által várttól, de még a mi jóval pesszimistább előrejelzésünktől is. Ennek elsődleges oka a kedvezőtlen termékstruktúrával összefüggően drasztikusan csökkenő bruttó eredményhányad, valamint a cég számára kedvezőtlenül alakuló devizaárfolyam, és a bázistól elmaradó időszak végi pénzügyi átértékelési nyereség. Hozzá kell tenni azonban, hogy mind az időszak végi árfolyam, mind a hatóanyag értékesítés igen volatilis tud lenni negyedéves összehasonlításban. Mindezek ellenére az éves eredmény még mindig jónak mondható, és árbevétel soron megfelel a cég várakozásának. A cég nemrég jelentette be, hogy az orvoslátogatói díjakat ezentúl nem az működési költségek, hanem az értékesítési és marketing költségek között mutatja ki. Hosszú távon továbbra is hiszünk az Egis papírjaiban, és a Celltrion együttműködés sikerében. A cég a régiós gyógyszerpapírok között még mindig a legolcsóbb. Mivel az eredmény jóval elmaradt az elemzők által várttól, nem zárható ki, hogy a közelmúltban tapasztalható eladói nyomás tovább folytatódik, jó beszállási lehetőséget teremtve a hosszú távon gondolkodók számára.

- A MOL konferenciahívást tartott tegnap az elemzőknek, ma pedig befektetői napot rendez.

Az kitermelés a IV. negyedévtől normalizálódik, a mezőfejlesztés további részleteit ma ismertetik

Az 500-550 millió dolláros downstream fejlesztési programból már 115 millió dollárnyi megvalósult, év végére 130 millió, jövő év végére pedig 400 millió dollár a cél.

- A MOL egyelőre még nem látja a fogyasztás visszaesésének végét, így korai lenne még fordulatról beszélni. A benzin fogyasztás visszaesése a magas árakkal magyarázható, míg a gázolaj fogyasztásra a gazdasági aktivitás van hatással.

Jó hír, hogy Horvátországban megszűnt a központi gázárszabályozás, de még további lépések szükségesek, a MOL rövid távon nem számít teljes liberalizációra.

A MOL rendszeresen egyeztet a horvát kormánnyal az üzletmenettel kapcsolatban, de az INA részvények sorsáról egyelőre nincs információ.

A IV. negyedévben 300 millió dollárnyi tőkebefektetés várható.

A jövő tavasszal esedékes közgyűlés dönt majd az osztalékról. Az eladósodottság jelenleg 24,4%-os, szemben a 2011 év végi 28%-kal.

- Ma reggeli friss hír, hogy a Richter a soron következő november végi felülvizsgálatkor kikerül az MSCI Hungary indexből. Az indexet követő befektetők értékesíteni fogják Richter részesedésüket, a hír hatására zuhan a papír árfolyama.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo