Baljós árnyak az eurózóna felett

Három-hat hónapon belül ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, és ezzel megkezdődik az euróövezet felbomlása, ha nem indulnak el a szükséges reformok, a fiskális unió, a bankunió és a transzferunió kialakítása - véli Nouriel Roubini.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A New York-i Egyetem pontos előrejelzéseiről világszerte ismert gazdaságtan professzora a Handelsblatt című lapban pénteken megjelent interjúban kifejtette: a német politikusok látják az euróövezet problémáit és értik a megoldási javaslatokat, de cselekvés helyett csak az időt húzzák. Arra számítanak, hogy a következő 12 hónapot "valahogy csak kihúzzuk", a válság pedig majd közben enyhül. "Ez a terv azonban bukásra van ítélve" - mondta Nouriel Roubini. A június végi uniós csúcs után indult piaci enyhülés nem lesz tartós, a spanyol és olasz állampapírokra nehezedő nyomás tovább emelkedik, így amit súlyos megszorításokkal megtakarítanak, azt az állampapírhozamok emelkedése miatt rögtön el is veszítik.

Fél éven belül teljesen ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, Görögországban pedig megbukik a kormány. Tizenkét hónapon belül Görögország 50 százalékos valószínűséggel elhagyja az euróövezetet, a következő 3-5 évben pedig ugyancsak 50 százalékos valószínűséggel további országok követik. Ebben az esetben előfordulhat, hogy Németország például Hollandiával és Ausztriával vagy Finnországgal közösen megtartja az eurót, de az övezet így is menthetetlenül felbomlik.

2013-ban akár "a tökéletes vihar" is bekövetkezhet, vagyis előfordulhat, hogy egyszerre több gazdasági erőközpont kerül bajba, magával húzva a válságba az egész világgazdaságot. Lehet, hogy az euróövezet felbomlása mellett az Egyesült Államok is recesszióba kerül a megszorítások miatt, Kínában pedig drasztikusan lelassul a gazdasági növekedés - mondta Nouriel Roubini.

Az euróövezetben az időhúzás nem válhat be, mert nem maradt idő. A déli periférián eluralkodó gazdasági depresszió már a kontinens harmadik és negyedik legnagyobb nemzetgazdaságára is kezd átterjedni, ha pedig Spanyolország és Olaszország is segítségre szorul, akkor a Nemzetközi Valutaalap és a két euróövezeti mentőalap (EFSF, ESM) pénze együtt sem lenne elég.

A kiút a fiskális unió megteremtése a közös adósságkezeléssel, a bankunió a közös betétbiztosítási rendszerrel, valamint a recessziót csak tovább súlyosbító megszorítások felváltása a transzferunióval, a válságállamok célzott támogatásával, amelyek révén be lehetne indítani a déli periféria gazdaságát.

"A történelem ítélete világos. Ezen a szakaszon át kell esni, és amikor például Németországot egyesítette Bismarck, vagy létrehozták az Egyesült Államokat, ez meg is történt. Az egyetlen valutaunió, amelyben nem hoztak létre fiskális uniót és bankuniót, a 19. században alapított latin pénzunió volt. A francia-belga-svájci-olasz formációra ma már nem emlékszik senki, mert tíz év után összeomlott" - mondta Nouriel Roubini.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo