Európa cikkek

hirdetés

Orbán Viktor és Putyin nem erre számított

Orbán Viktor és Putyin nem erre számított

Moody's: Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság.
A világ legkedveltebb helye Európa

A világ legkedveltebb helye Európa

Miközben Magyarországon a kormánypártiak mostanában utálják Európát és az Egyesült Államokat, addig ezek a legkedveltebb helyek.
Menekülőre foghatják a cégek

Menekülőre foghatják a cégek

Az energiakrízis felgyorsíthatja az energiaintenzív szektorokban működő európai vállalatok elvándorlását a kontinensről.
Nagyobb energia bukta lesz az idén, mint a 70-es évek olajválságakor

Nagyobb energia bukta lesz az idén, mint a 70-es évek olajválságakor

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank elemzői egy friss elemzésükben az 1970-es éveknél is mélyebb energiaválságot jósolnak az idei télre.
Az európaiak 78 százaléka támogatja az oroszok elleni szankciókat

Az európaiak 78 százaléka támogatja az oroszok elleni szankciókat

Az európaiak többsége szerint az európai gazdaság helyzete rossz, és legtöbbjük aggódik az energiaellátás helyzetével kapcsolatban.
hirdetés
Nincs az első háromban Magyarország az inflációt tekintve Európában

Nincs az első háromban Magyarország az inflációt tekintve Európában

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló jelentéséből.
Az amerikai cégek technológiai fejlődése olyan gyors, hogy még a nagy múltú európai nagyvállalatokat is többszörösen lekörözik

Az amerikai cégek technológiai fejlődése olyan gyors, hogy még a nagy múltú európai nagyvállalatokat is többszörösen lekörözik

Sok sikeres nagyvállalat tevékenykedik ma Európában, összességében mégis lassabban növekednek, kevésbé jövedelmezőek és kevesebbet költenek kutatás-fejlesztésre, mint amerikai versenytársaik; leginkább azért, mert nem tudják tartani velük a lépést a technológiai fejlődés terén – ez az egyik fő megállapítása a McKinsey Global Institute legfrissebb kutatásának, amelynek a címe „Európa jövője az energiaválságon túl: a nagyvállalatok technológiai lemaradása” (Securing Europe’s future beyond energy: Addressing its corporate and technology gap). Abból a tíz átfogó technológiából, amelyek ma a legtöbb iparágra hatással vannak, Európa mindössze kettőben számít vezető szereplőnek.
Pörög az európai ingatlanpiac

Pörög az európai ingatlanpiac

Az európai ingatlanpiacokon megugrott az év végi aktivitás, 39 százalékos a növekedés 2020 negyedik negyedévéhez képest.
Drámai a helyzet a vihar miatt fél Európában, Magyarországon nincs halálos áldozat

Drámai a helyzet a vihar miatt fél Európában, Magyarországon nincs halálos áldozat

Észak-Európában négy ember meghalt és százezrek maradtak áram nélkül. Csehországban egy halálos áldozata van az időjárásnak és több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül.
15 éves ugrás az euróövezetben – nőtt a gazdaság teljesítménye

15 éves ugrás az euróövezetben – nőtt a gazdaság teljesítménye

Az utóbbi 15 év leggyorsabb ütemével nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye júliusban, amikor is a feldolgozóipar termelésének meredek emelkedése a kulcsfontosságú szolgáltatási szektor felívelésével párosult - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek végleges, szerdán közzétett adataiból.
hirdetés

Újabb négy ország terve kapott zöld utat Európában

A magyar helyreállítási terv továbbra is tárgyalás alatt áll mindeközben.

Összeállt egy újabb Eb-lista: van, amiben Anglia verhetetlen

Az Európa-bajnokság napok óta lázban tartja a futball rajongókat, akik a kontinens 11 városában drukkolhatnak kedvenc csapatuknak. Az Otthon Centrum összeállítása szerint az Eb-t rendező városok közül London messze a legdrágább, a bérleti díj a budapesti négy és félszerese, de Amszterdam, Koppenhága és München sincs sokkal lemaradva. Lakást venni vagy bérelni az azeri fővárosban a legolcsóbb, míg Budapest belvárosában egy használt lakás négyzetmétere megközelíti az egymilliós határt.

Új autók az európai utakon: még mindig messze a válság előtti szint

Májusban több mint a felével haladta meg az Európai Unióban forgalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbit bázishatás miatt, de még a növekedéssel együtt is jóval elmaradt a válságév előtti szinttől.

Éledezik a gazdaság a járvány után egész Európában

Több mint három éve a legnagyobb növekedési lendületet vette májusban az euróövezet gazdasági aktivitása a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett havi rendszeres felmérésének végleges adatai alapján.

Javul a hangulat - egyre bizakodóbb Európa a járvány után

Javult a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban májusban - áll az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentésében.

Európai régiók: ki jött ki a válságból a legjobban?

Közép-Európa, valamint Európa keleti és délkeleti régiói gazdaságilag sokkal jobban át tudták vészelni a koronavírus-válságot mint Nyugat-Európa a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint.

Néhány hónap, és a mindennapok részévé válhat az uniós vakcinaútlevél

Az utazás mellett a nagyobb rendezvényeken való részvételre is feljogosít majd, de nem lesz kötelező, ki lehet majd váltani egy negatív koronavírus-teszttel.

Az euróövezet jobban teljesít?

Hat hónap óta először nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye márciusban, mivel a gyárakban az utóbbi 23 év legerősebb ütemével emelkedett a termelés, ellensúlyozva a szolgáltatási ágazat gyengeségét - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból, amelyeket szerdán tettek közzé.

Pesszimista kép: a gazdasági növekedéstől elköszönhet a kontinens?

Meredeken rontotta az Egyesült Államok és Európa gazdasági növekedési előrejelzését a Goldman Sachs amerikai bankház arra hivatkozva, hogy az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedése negatív hatást gyakorol a világ nagy gazdaságaira.

Extra védelem: új stratégiát fogadott el az EU

Az Európai Bizottság vegyi stratégiát fogadott el, amely az egészség és a környezet veszélyes anyagokkal szembeni védelem fokozására, valamint a vegyi anyagok biztonságos és fenntartható innovációjának ösztönzésére fókuszál, céljai között szerepel, hogy környezetbaráttá tegye az európai vegyipart - közölte az uniós bizottság.

Javul a hangulat Európában

A március-áprilisi jelentős romlás után szeptemberben tovább javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt.

Javult a befektetők hangulata, de ez még mindig nem az igazi

Javult a globális intézményi befektetői közösségen belül a középtávú világgazdasági kilátások megítélése, de a legfrissebb felmérés szerint sokan tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság után elhúzódó stagnálás következik.

A magyar infláció egész Európában a legmagasabb

Az előzetes adatoknak megfelelően négy hónapja a legmagasabb infláció alakult ki júliusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, a Destatis végleges adatokra támaszkodó szerdán publikált beszámolója alapján.

Trump fenyeget: Németországból Lengyelországba helyezik át az amerikai csapatokat

Németországban több, mint 50.000 amerikai katona állomásozik de hamarosan jóval kevesebben lehetnek. Donald Trump elnök Lengyelországba helyezne át alakulatokat, mert Varsó – szemben a németekkel – teljesíti a NATO elvárásait.

Miért vonzóbb az áfacsalás Európában, mint az USA-ban?

Az amerikai áfa-rendszer a jellemzően alacsonyabb kulcsok, nem pedig a kisebbnek vélt adminisztrációs terhek miatt sikeresebb az európaihoz képest. Emiatt a tengerentúlon kevésbé motiváltak az állampolgárok és a vállalkozások az adócsalásban.

A magyarok ragaszkodnak a saját lakáshoz

Magyarországon mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottak a saját tulajdonú ingatlannak, ez a jelenlegi ingatlanpiaci körülmények között is tartja magát, derül ki a Duna House elemzéséből.

Nő a szakadék a szegények és gazdagok között

Az Európai Unióban (EU) élő gazdagok és szegények közötti szakadék egyre szélesebbé vált az utóbbi évtizedekben, de az egyenlőtlenségek ellen kifejtett uniós küzdelemnek köszönhetően még mindig kisebb, mint a világ más régióiban – írta a vagyoni egyenlőtlenségeket elemző francia intézet (WID) a friss jelentésében.

Közös megoldást sürgetnek Európa nagyvállalatai a technológiai kihívásokra

Hat pontban rögzített vállalásban állapodott meg a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT), hogy közösen kezelni tudja a technológiai fejlődés okozta kihívásokat.

Ömlik a pénz a magyar startupokba

Rekordot döntött tavaly az európai startup piac. A tőkebefektetések száma arányaiban Magyarországon nőtt a leginkább az egy évvel korábbi állapothoz képest. A legtöbb befektetői pénzhez 2018-ban is Nagy-Britannia induló vállalkozásai jutottak.

Az autók adtak lökést a hazai lízingpiacnak

Folytatódott a növekedés az európai lízingpiacon 2018-ban - derül ki a a vezető európai lízingcégeket tömörítő szervezet, a Magyar Lízingszövetséggel is együttműködő Leaseurope legfrissebb adataiból.

Tavaly is Európából jött a legtöbb fejlesztési segély

Az előzetes adatok szerint 2018-ban is az Európai Unió és tagállamai bizonyultak a világ legnagyobb fejlesztési donorjának. Az OECD jelentése azt is mutatja, hogy a menekültek számának jelentős csökkenésével milliárdokkal mérséklődtek a rájuk fordított európai kiadások.

Nyakunkon az 5G, létünk függ a biztonságtól

Az Európai Bizottság közös európai megközelítést javasol az 5G hálózatok biztonságára vonatkozóan. A választások is egyre inkább támaszkodnak a digitális infrastruktúrára és az 5G hálózatokra, ami még sürgetőbbé teszi az odafigyelést.

Kínának elege lett Európa szemetéből

Kína egy éve leállította a legtöbb műanyag és egyéb hulladék importját. Negyed századon át a világ újra feldolgozható hulladékának csaknem a felét ott dolgozták fel – most viszont drámaian új helyzet állt elő.

Újabb ázsiai lehetőség előtt az európai országok

Csaknem hét év tárgyalásai után még az idén aláírhatják az EU és Vietnam szabadkereskedelmi egyezményét, amely sokat javíthat az emberi- és a munkajogok helyzetén, valamint a környezetvédelemben a távol-keleti országban.

Melyik ujjamat harapjam? Európa továbbra is kereskedne Iránnal

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország klíring-intézményt hozott létre, hogy európai cégek az amerikai tilalom ellenére kereskedhessenek Iránnal. Washington ellen-rendszabályokkal fenyeget.

Ítéletidő: ezért hidegebb a tél az USA-ban, mint a Déli-Sarkon

Január 20 után olyan hideghullám áramlott az USA középnyugati részébe, amire évek óta nem volt példa. A zordabb amerikai telek összefüggésben lehetnek az Északi-sark felmelegedésével. Európába is ezért érkezett hideg levegő. Az idióta Donald Trump persze arra használta az alkalmat, hogy a Twitteren figurázza ki a globális felmelegedés tudományát.

Utazásnál érdemes figyelni: ezek a munkaszüneti napok Európában

Az utazások szervezését nem lehet elég korán kezdeni, ezért az Európa Pont blogja összeállítást készített az európai munkaszüneti napokról. Érdemes figyelembe venni, melyik országban mikor vannak olyan hosszabb-rövidebb szünetek, amikor az üzletek és hivatalok zárva tartanak.

Kilőttek a vidéki lakások

Három év háromszorosára nőtt a hazai lakásépítési kedv Magyarországon. Nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a magyarországi lakásépítési kedv. A legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma 2015-höz képest több mint 200 százalékkal nőtt, ezzel a magyar piac a harmadik az európai listán.

Az élelmiszerpazarlás nagy része otthon történik

Valós igényeinkhez képest túl sok élelmiszert veszünk, ami aztán megromlik a konyhánkban. Az éttermek és kifőzdék rendszerint eladják a maradékot erre szakosodott cégeknek, de az állampolgárok ilyen megoldás híján a szemeteskukát kénytelenek igénybe venni. A megtermelt élelem pocsékolása is környezetszennyezés, mert felhasznált energiát, munkaerőt, erőforrást hagyunk elveszni.

A vámosok készülnek a Brexitre, a kisvállalkozások tanácstalanok

Alig kereken 100 nap, és Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. A brit gazdaság pang, miközben az uniós országok kiépítik vámszolgálataikat.

Rohamtempóban terjeszkedik Kína Európában

Európa felé tolódott el idén a kínai befektetések súlypontja, miközben jelentősen csökkent a Kínából Amerikába irányuló működőtőke értéke – derül ki a Baker McKenzie jogi iroda nemzetközi elemzéséből. Az autóipar, az egészségügy és a biotechnológia váltak Kína külföldi működőtőke-befektetéseinek célpontjává.

Lesz-e európai Szilícium-völgy?

Néhány sikeres próbálkozás ellenére még lemaradt Európa az Egyesült Államokkal szemben az innováció és a sikeres tech-cégek terén. A Széchenyi Tőkealap-kezelő blogja szerint azonban hamarosan Európából is megjelennek az unikorniscégek.

Sorra épülnek az űrtámaszpontok

Észak-Skóciában építi fel az első európai űrrakéta-támaszpontot brit vállalat – többek között német állami támogatással.

Ezt a rést sem hagyja ki az Amazon

Csak idő kérdése, mikor jelenik meg az Amazon online patika-szolgáltatásával is Európában, jelzi a Német Gyógyszertárak Szövetsége. A gyógyszerek kis méretüknél, súlyuknál és szabványozottságuknál fogva különösen előnyösek a szolgáltatók számára.

Ha te vámolsz, akkor én is – a világgazdaság meg beledöglik

A Trump amerikai elnök által elindított vámháború 6.25 százalékkal vetheti vissza a világgazdaság fejlődését és különösen a kisebb, a külkereskedelemre utalt országoknak hozhat nagy veszteségeket, mutatnak rá vezető közgazdászok.

A digitális bajnokok nem Európában vannak

Az ázsiai és csendes-óceáni vállalatok élen járnak tevékenységük digitalizálásában és teljes körű integrálásában. Az amerikai és az EMEA (európai, közel-keleti és afrikai régió) országokhoz képest sokkal gyorsabb ütemben vezetnek be digitális termékeket és szolgáltatásokat, illetve kapcsolják össze az új technológiákat a vállalatokon belül.

Önvezető autók – Európa még versenyben van, de igyekeznie kell

Az amerikai és német autógyártók továbbra is vezető pozícióban vannak az automata vezetés területén. A két nemzet versenyét a jövőben az döntheti el, hogy melyik kormány határozza meg elsőként az önvezető járművekre, illetve azok tesztelésére vonatkozó jogi szabályozási rendszert.

A Levi's farmereket és a bourbon whiskyt is érintheti a vámháború

Ma dönthet az Európai Bizottság az Egyesült Államok által múlt héten bejelentett kereskedelmi korlátozásokra adott uniós válaszintézkedésekről – tájékoztatott a brüsszeli testület vezető szóvivője. Margarítisz Szkínász szerint "gyors, határozott és arányos" intézkedéseket fogadhatnak el a bizottság szerdai ülésén, amennyiben úgy találják, hogy a bejelentett amerikai intézkedések ártanak az európai érdekeknek.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Nagyot drágult a kötelező biztosítás és a casco

Nagyot drágult a kötelező biztosítás és a casco

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagdíja március elején 52 322 forintot tett ki.

Pénzszerzés

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél.

Jogi kisokos

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.

Cégblog

A Mol Limo másképp száguld

A Mol Limo másképp száguld

A Mol Limo új díjazást vezetett be a biztonságosabb autózásért.

Klímablog

Forradalmi döntés Brüsszelből

Forradalmi döntés Brüsszelből

Megállapodott az uniós tanács és parlament a megújuló energiaforrások részarányának megkétszerezéséről.

Gazdaság

Átlag 200 ezer forint felett lehet lakást bérelni Budapesten

Átlag 200 ezer forint felett lehet lakást bérelni Budapesten

Ugyan a korábbinál kedvezőbb áron lehet ingatlant bérelni Budapesten, de az árszint még így is meghaladja a tavalyi átlagot.

Társadalom

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo