Európa cikkek


Európában élnek a legmagasabb férfiak

Európában élnek a legmagasabb férfiak 

Nincs szebb egy magas, fess férfinál, ami sok művészt megihletett, de hol találjuk őket?
Akármennyire hihetetlen ma is a legjobb Európában élni

Akármennyire hihetetlen ma is a legjobb Európában élni 

Az USA Humán Fejlesztési Indexe nem túl fényes.
Putyin energiabombája teljes csőd, negyedáron vehető gáz a múlt évhez képest

Putyin energiabombája teljes csőd, negyedáron vehető gáz a múlt évhez képest 

Európa gáztározóinak töltöttsége 80 százalék.
Csökkenő termelői árak Európában

Csökkenő termelői árak Európában 

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban márciusban havi szinten.
Orbán Viktor és Putyin nem erre számított

Orbán Viktor és Putyin nem erre számított 

Moody's: Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság.
A világ legkedveltebb helye Európa

A világ legkedveltebb helye Európa 

Miközben Magyarországon a kormánypártiak mostanában utálják Európát és az Egyesült Államokat, addig ezek a legkedveltebb helyek.
Menekülőre foghatják a cégek

Menekülőre foghatják a cégek  

Az energiakrízis felgyorsíthatja az energiaintenzív szektorokban működő európai vállalatok elvándorlását a kontinensről.
Nagyobb energia bukta lesz az idén, mint a 70-es évek olajválságakor

Nagyobb energia bukta lesz az idén, mint a 70-es évek olajválságakor 

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank elemzői egy friss elemzésükben az 1970-es éveknél is mélyebb energiaválságot jósolnak az idei télre.
Az európaiak 78 százaléka támogatja az oroszok elleni szankciókat

Az európaiak 78 százaléka támogatja az oroszok elleni szankciókat 

Az európaiak többsége szerint az európai gazdaság helyzete rossz, és legtöbbjük aggódik az energiaellátás helyzetével kapcsolatban.
Nincs az első háromban Magyarország az inflációt tekintve Európában

Nincs az első háromban Magyarország az inflációt tekintve Európában 

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló jelentéséből.

Az amerikai cégek technológiai fejlődése olyan gyors, hogy még a nagy múltú európai nagyvállalatokat is többszörösen lekörözik 

Sok sikeres nagyvállalat tevékenykedik ma Európában, összességében mégis lassabban növekednek, kevésbé jövedelmezőek és kevesebbet költenek kutatás-fejlesztésre, mint amerikai versenytársaik; leginkább azért, mert nem tudják tartani velük a lépést a technológiai fejlődés terén – ez az egyik fő megállapítása a McKinsey Global Institute legfrissebb kutatásának, amelynek a címe „Európa jövője az energiaválságon túl: a nagyvállalatok technológiai lemaradása” (Securing Europe’s future beyond energy: Addressing its corporate and technology gap). Abból a tíz átfogó technológiából, amelyek ma a legtöbb iparágra hatással vannak, Európa mindössze kettőben számít vezető szereplőnek.

Pörög az európai ingatlanpiac 

Az európai ingatlanpiacokon megugrott az év végi aktivitás, 39 százalékos a növekedés 2020 negyedik negyedévéhez képest.

Drámai a helyzet a vihar miatt fél Európában, Magyarországon nincs halálos áldozat 

Észak-Európában négy ember meghalt és százezrek maradtak áram nélkül. Csehországban egy halálos áldozata van az időjárásnak és több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül.

15 éves ugrás az euróövezetben – nőtt a gazdaság teljesítménye 

Az utóbbi 15 év leggyorsabb ütemével nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye júliusban, amikor is a feldolgozóipar termelésének meredek emelkedése a kulcsfontosságú szolgáltatási szektor felívelésével párosult - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek végleges, szerdán közzétett adataiból.

Újabb négy ország terve kapott zöld utat Európában 

A magyar helyreállítási terv továbbra is tárgyalás alatt áll mindeközben.

Összeállt egy újabb Eb-lista: van, amiben Anglia verhetetlen 

Az Európa-bajnokság napok óta lázban tartja a futball rajongókat, akik a kontinens 11 városában drukkolhatnak kedvenc csapatuknak. Az Otthon Centrum összeállítása szerint az Eb-t rendező városok közül London messze a legdrágább, a bérleti díj a budapesti négy és félszerese, de Amszterdam, Koppenhága és München sincs sokkal lemaradva. Lakást venni vagy bérelni az azeri fővárosban a legolcsóbb, míg Budapest belvárosában egy használt lakás négyzetmétere megközelíti az egymilliós határt.

Új autók az európai utakon: még mindig messze a válság előtti szint 

Májusban több mint a felével haladta meg az Európai Unióban forgalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbit bázishatás miatt, de még a növekedéssel együtt is jóval elmaradt a válságév előtti szinttől.

Éledezik a gazdaság a járvány után egész Európában 

Több mint három éve a legnagyobb növekedési lendületet vette májusban az euróövezet gazdasági aktivitása a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett havi rendszeres felmérésének végleges adatai alapján.

Javul a hangulat - egyre bizakodóbb Európa a járvány után 

Javult a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban májusban - áll az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentésében.

Európai régiók: ki jött ki a válságból a legjobban? 

Közép-Európa, valamint Európa keleti és délkeleti régiói gazdaságilag sokkal jobban át tudták vészelni a koronavírus-válságot mint Nyugat-Európa a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint.

Néhány hónap, és a mindennapok részévé válhat az uniós vakcinaútlevél 

Az utazás mellett a nagyobb rendezvényeken való részvételre is feljogosít majd, de nem lesz kötelező, ki lehet majd váltani egy negatív koronavírus-teszttel.

Az euróövezet jobban teljesít? 

Hat hónap óta először nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye márciusban, mivel a gyárakban az utóbbi 23 év legerősebb ütemével emelkedett a termelés, ellensúlyozva a szolgáltatási ágazat gyengeségét - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból, amelyeket szerdán tettek közzé.

Pesszimista kép: a gazdasági növekedéstől elköszönhet a kontinens? 

Meredeken rontotta az Egyesült Államok és Európa gazdasági növekedési előrejelzését a Goldman Sachs amerikai bankház arra hivatkozva, hogy az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedése negatív hatást gyakorol a világ nagy gazdaságaira.

Extra védelem: új stratégiát fogadott el az EU 

Az Európai Bizottság vegyi stratégiát fogadott el, amely az egészség és a környezet veszélyes anyagokkal szembeni védelem fokozására, valamint a vegyi anyagok biztonságos és fenntartható innovációjának ösztönzésére fókuszál, céljai között szerepel, hogy környezetbaráttá tegye az európai vegyipart - közölte az uniós bizottság.

Javul a hangulat Európában 

A március-áprilisi jelentős romlás után szeptemberben tovább javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt.

Javult a befektetők hangulata, de ez még mindig nem az igazi 

Javult a globális intézményi befektetői közösségen belül a középtávú világgazdasági kilátások megítélése, de a legfrissebb felmérés szerint sokan tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság után elhúzódó stagnálás következik.

A magyar infláció egész Európában a legmagasabb 

Az előzetes adatoknak megfelelően négy hónapja a legmagasabb infláció alakult ki júliusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, a Destatis végleges adatokra támaszkodó szerdán publikált beszámolója alapján.

Trump fenyeget: Németországból Lengyelországba helyezik át az amerikai csapatokat 

Németországban több, mint 50.000 amerikai katona állomásozik de hamarosan jóval kevesebben lehetnek. Donald Trump elnök Lengyelországba helyezne át alakulatokat, mert Varsó – szemben a németekkel – teljesíti a NATO elvárásait.

Miért vonzóbb az áfacsalás Európában, mint az USA-ban? 

Az amerikai áfa-rendszer a jellemzően alacsonyabb kulcsok, nem pedig a kisebbnek vélt adminisztrációs terhek miatt sikeresebb az európaihoz képest. Emiatt a tengerentúlon kevésbé motiváltak az állampolgárok és a vállalkozások az adócsalásban.

A magyarok ragaszkodnak a saját lakáshoz 

Magyarországon mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottak a saját tulajdonú ingatlannak, ez a jelenlegi ingatlanpiaci körülmények között is tartja magát, derül ki a Duna House elemzéséből.

Nő a szakadék a szegények és gazdagok között 

Az Európai Unióban (EU) élő gazdagok és szegények közötti szakadék egyre szélesebbé vált az utóbbi évtizedekben, de az egyenlőtlenségek ellen kifejtett uniós küzdelemnek köszönhetően még mindig kisebb, mint a világ más régióiban – írta a vagyoni egyenlőtlenségeket elemző francia intézet (WID) a friss jelentésében.

Közös megoldást sürgetnek Európa nagyvállalatai a technológiai kihívásokra 

Hat pontban rögzített vállalásban állapodott meg a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT), hogy közösen kezelni tudja a technológiai fejlődés okozta kihívásokat.

Ömlik a pénz a magyar startupokba 

Rekordot döntött tavaly az európai startup piac. A tőkebefektetések száma arányaiban Magyarországon nőtt a leginkább az egy évvel korábbi állapothoz képest. A legtöbb befektetői pénzhez 2018-ban is Nagy-Britannia induló vállalkozásai jutottak.

Az autók adtak lökést a hazai lízingpiacnak 

Folytatódott a növekedés az európai lízingpiacon 2018-ban - derül ki a a vezető európai lízingcégeket tömörítő szervezet, a Magyar Lízingszövetséggel is együttműködő Leaseurope legfrissebb adataiból.

Tavaly is Európából jött a legtöbb fejlesztési segély 

Az előzetes adatok szerint 2018-ban is az Európai Unió és tagállamai bizonyultak a világ legnagyobb fejlesztési donorjának. Az OECD jelentése azt is mutatja, hogy a menekültek számának jelentős csökkenésével milliárdokkal mérséklődtek a rájuk fordított európai kiadások.

Nyakunkon az 5G, létünk függ a biztonságtól 

Az Európai Bizottság közös európai megközelítést javasol az 5G hálózatok biztonságára vonatkozóan. A választások is egyre inkább támaszkodnak a digitális infrastruktúrára és az 5G hálózatokra, ami még sürgetőbbé teszi az odafigyelést.

Kínának elege lett Európa szemetéből 

Kína egy éve leállította a legtöbb műanyag és egyéb hulladék importját. Negyed századon át a világ újra feldolgozható hulladékának csaknem a felét ott dolgozták fel – most viszont drámaian új helyzet állt elő.

Újabb ázsiai lehetőség előtt az európai országok 

Csaknem hét év tárgyalásai után még az idén aláírhatják az EU és Vietnam szabadkereskedelmi egyezményét, amely sokat javíthat az emberi- és a munkajogok helyzetén, valamint a környezetvédelemben a távol-keleti országban.

Melyik ujjamat harapjam? Európa továbbra is kereskedne Iránnal 

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország klíring-intézményt hozott létre, hogy európai cégek az amerikai tilalom ellenére kereskedhessenek Iránnal. Washington ellen-rendszabályokkal fenyeget.

Ítéletidő: ezért hidegebb a tél az USA-ban, mint a Déli-Sarkon 

Január 20 után olyan hideghullám áramlott az USA középnyugati részébe, amire évek óta nem volt példa. A zordabb amerikai telek összefüggésben lehetnek az Északi-sark felmelegedésével. Európába is ezért érkezett hideg levegő. Az idióta Donald Trump persze arra használta az alkalmat, hogy a Twitteren figurázza ki a globális felmelegedés tudományát.

Utazásnál érdemes figyelni: ezek a munkaszüneti napok Európában 

Az utazások szervezését nem lehet elég korán kezdeni, ezért az Európa Pont blogja összeállítást készített az európai munkaszüneti napokról. Érdemes figyelembe venni, melyik országban mikor vannak olyan hosszabb-rövidebb szünetek, amikor az üzletek és hivatalok zárva tartanak.

Kilőttek a vidéki lakások 

Három év háromszorosára nőtt a hazai lakásépítési kedv Magyarországon. Nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a magyarországi lakásépítési kedv. A legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma 2015-höz képest több mint 200 százalékkal nőtt, ezzel a magyar piac a harmadik az európai listán.

Az élelmiszerpazarlás nagy része otthon történik 

Valós igényeinkhez képest túl sok élelmiszert veszünk, ami aztán megromlik a konyhánkban. Az éttermek és kifőzdék rendszerint eladják a maradékot erre szakosodott cégeknek, de az állampolgárok ilyen megoldás híján a szemeteskukát kénytelenek igénybe venni. A megtermelt élelem pocsékolása is környezetszennyezés, mert felhasznált energiát, munkaerőt, erőforrást hagyunk elveszni.

A vámosok készülnek a Brexitre, a kisvállalkozások tanácstalanok 

Alig kereken 100 nap, és Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. A brit gazdaság pang, miközben az uniós országok kiépítik vámszolgálataikat.

Rohamtempóban terjeszkedik Kína Európában 

Európa felé tolódott el idén a kínai befektetések súlypontja, miközben jelentősen csökkent a Kínából Amerikába irányuló működőtőke értéke – derül ki a Baker McKenzie jogi iroda nemzetközi elemzéséből. Az autóipar, az egészségügy és a biotechnológia váltak Kína külföldi működőtőke-befektetéseinek célpontjává.

Lesz-e európai Szilícium-völgy? 

Néhány sikeres próbálkozás ellenére még lemaradt Európa az Egyesült Államokkal szemben az innováció és a sikeres tech-cégek terén. A Széchenyi Tőkealap-kezelő blogja szerint azonban hamarosan Európából is megjelennek az unikorniscégek.

Sorra épülnek az űrtámaszpontok 

Észak-Skóciában építi fel az első európai űrrakéta-támaszpontot brit vállalat – többek között német állami támogatással.

Ezt a rést sem hagyja ki az Amazon 

Csak idő kérdése, mikor jelenik meg az Amazon online patika-szolgáltatásával is Európában, jelzi a Német Gyógyszertárak Szövetsége. A gyógyszerek kis méretüknél, súlyuknál és szabványozottságuknál fogva különösen előnyösek a szolgáltatók számára.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt

Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt 

Mellbevágó adatok a magyar nyugdíjrendszerről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete  

Stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában az UniCredit.

Pénzszerzés

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett 

Az Agrárminisztérium közzétette a végleges feltételeket: akár 5 milliárd forintig terjedhet a támogatás vállalkozásonként.

Adózás

Fontos határidő jár le: ne felejtsen el fizetni!

Fontos határidő jár le: ne felejtsen el fizetni! 

Vészesen fogy az idő, ezt a befizetést nem szabad elfelejteni.

Klímablog

Zöldül a Wizz Air

Zöldül a Wizz Air 

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal.

Gazdaság

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok  

Mivel számol majd a bank és így nagy valószínűséggel milyen jövedelmet kell majd felmutatni a támogatott hitelhez?

Infokom

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere?

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere? 

Sokan aggódnak az MI környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, de vajon tényleg csak veszélyt jelent?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo