Drámai a helyzet a vihar miatt fél Európában, Magyarországon nincs halálos áldozat

Észak-Európában négy ember meghalt és százezrek maradtak áram nélkül. Csehországban egy halálos áldozata van az időjárásnak és több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül.

Magyarországon a viharos szél miatt 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Több száz esethez riasztották a tűzoltókat. Kép: MTI

A legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat. Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

Az érintett területeken folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra első- vagy másodfokú riasztást adott ki. A honlapjukon látható figyelmeztetés szerint csak néhány délnyugati járást nem érint a viharos időjárás.

A vihar az Egyesült Királyságban, Dániában, Lengyelországban és Németországban is tombol, otthonok százezrei maradtak áram nélkül. Sok hidat lezártak, több vonatot töröltek, a kompok nem járnak, mert a part menti hullámok áradásokat okoznak. Időnként hurrikán erejű a szél az Északi-tenger és a Balti-tenger partjainál.

Egy ember úgy halt meg Németországban, hogy eltalálta egy választási plakát.

Berlinben vészhelyzetet hirdettek és arra kérték a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

Hamburgban a tenger elöntött több városrészt, az Elba vízszintje több méterrel magasabb volt a szokásos dagálynál.

A kidőlt fák miatt akadozik a vonatközlekedés Schleswig-Holsteinben.

Dániában lezárták az országot a szomszédos Svédországgal összekötő egyesített autópálya és vasúti Oresund hidat, valamint a dániai Zealand és Funen szigetét összekötő Great Belt Fixed Link hidat. A főváros Koppenhága környékén szinte az összes regionális vonatforgalmat felfüggesztették.

Skóciában egy 60 éves nő halt meg, egy kidőlő fa temette maga alá.

Közép-Angliában egy kilenc éves kisfiú halt meg szintén egy kidőlő fa miatt.

Angliában 130 ezer otthon maradt áram nélkül, miután villanyvezetékek szakadtak le.

Lengyelországban ugyancsak egy kidőlő fa miatt halt meg egy ember. Országszerte több mint 680 ember maradt áram nélkül.

Csehországban a szélvihar a Prágától 20 kilométerre nyugatra fekvő Kladnóban egy ipari központban egy nagyobb, öt méter magas falat is ledöntött,  egy ember meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült.

A dél-morvaországi Breclav közelében a sínekre dőlt fák miatt kisiklott egy személyvonat, amelyben több tucatnyi ember utazott. Sérülés nem történt, az utasokat tűzoltók szabadították ki a vonatból és szállították el a helyszínről.

A kidőlt fák, villanyoszlopok és a havazás következtében síkos utak számos helyen akadályozzák a közúti forgalmat és a helyi vasúti közlekedést. A szokásosnál több baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül - olvasható a rendőrség közleményében.

A szélvihar több helyen - például Prága egyes kerületeiben, Ústí nad Labemben - elérte az óránkénti 90 kilométeres sebességet is. A lengyel határ mentén elterülő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán (Snezka) kora reggel a meteorológusok óránkénti 185 kilométer sebességet mértek, a hegység más csúcsain 145 kilométeres óránkénti szélsebességet regisztráltak.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo