hirdetés

Pörög az európai ingatlanpiac

Az európai ingatlanpiacokon megugrott az év végi aktivitás, 39 százalékos a növekedés 2020 negyedik negyedévéhez képest.
hirdetés

A befektetők félresöpörték az omikron variáns hatásával kapcsolatos aggodalmakat, és az utolsó negyedév az európai ingatlanpiacok számára 2021 egyik legerősebb negyedévévé vált, a főbb piacok pedig rekordközeli kereskedési volumeneket regisztráltak – derül ki a kereskedelmi ingatlanszolgáltatások és a befektetési menedzsment globális vezetője, a Colliers (NASDAQ: CIGI; TSX: CIGI) által közzétett, Európára, a Közel-Keletre és Afrikára (EMEA) vonatkozó legfrissebb tőkepiaci pillanatképből.

Általános optimizmus jellemzi az európai ingatlanpiacot. Kép: archív

Franciaországban az utolsó negyedév átalakította a 2021-es év egészére vonatkozó képet, mivel az éves tranzakciós volumen 41 százalékát tette ki. Németországban ez volt az elmúlt 10 év második legerősebb utolsó negyedéve, míg Olaszországban a Reale portfólió 1,3 milliárd euróért, a Blackstone számára történő értékesítése az elmúlt 10 év legnagyobb ingatlanügyletét jelentette az országban. Az Egyesült Királyságban és Írországban a beruházások a COVID-19 előtti időszak óta nem látott szintre emelkedtek.

Az ipari és logisztikai eszközök ismét mágnesként vonzották azokat a befektetőket, akik a világjárvány által felgyorsított gazdasági változásokra törekedtek. Ennek ellenére nem volt hiány az érdeklődésből az irodai ingatlanok iránt az olyan elsőrangú piacokon, mint Németország és az Egyesült Királyság. „A befektetők egyértelműen arra számítanak, hogy az irodák továbbra is a munkahelyek középpontjában maradnak, különösen a távmunka hátrányainak növekvő tudatossága miatt, valamint mivel az omikron variáns kevésbé tűnik virulensnek, mint a korábbi COVID-19 változatok" - mondta Luke Dawson, az EMEA Cross Border Capital Markets ügyvezető igazgatója.

A világjárvány által súlyosan érintett szállodai és kiskereskedelmi ingatlaneszközök iránt újból érdeklődés jelei mutatkoztak, különösen a mediterrán államokban. „Az olyan piacokon, mint Olaszország, figyelemre méltó, hogy a vendéglátóhelyek iránti befektetői érdeklődés most sokkal erősebb, annak ellenére, hogy a világjárvány nem eredményezett széles körű árcsökkenést".

A befektetők tőkekihelyezés iránti buzgósága olyan mértékű, hogy számos piac 2022-ben kínálati korlátokkal néz szembe. „Egyes piacokon egyre nehezebb elfogadható hozamot találni olyan ágazatokban, mint a logisztika és a központi irodák" - mondta Richard Divall, a Cross Border Capital Markets igazgatója. „Ez arra ösztönözheti a befektetőket, hogy a 2021-ben inkább figyelmen kívül hagyott szegmensek, például a kiskereskedelem felé forduljanak, vagy a kockázati görbe szélesebb szegmenseit vizsgálják meg."

Az Egyesült Királyság piaca kilábal a világjárványból

Az Egyesült Királyságban a 4. negyedévben mintegy 13 milliárd font (15,6 milliárd euró) összeget fektettek be ingatlanokba, ez a szám pedig várhatóan emelkedni fog az adatbázisok ügyletekkel történő frissítésével, így az éves összérték a 2018-as pánik előtti idők óta a legmagasabb szintre emelkedhet. Kiemelkedő az ipari szektor, amely 2021-ben 15 milliárd fontot vonzott – ez messze a legmagasabb éves összeg, amit eddig feljegyeztek.

Németország a teljesítmény éve előtt áll

Németország egy évtized óta a második legerősebb záró negyedévet könyvelte el a negyedik negyedévben, melyet várhatóan még több követ, lévén számos tranzakciót az új évre halasztottak. Ennek alapján arra számítunk, hogy a kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene 2022-ben legalább a 2021-ben elért 60 milliárd eurós értéket eléri, potenciálisan pedig jóval magasabbra emelkedhet, amennyiben az ország elkerüli a további zárlatokat.

Mérföldkőnek számító év az ipari és logisztikai eszközök számára Franciaországban

Franciaországban 2021-ben a piaci aktivitás 8 százalékkal csökkent az előző évhez képest, így 25 milliárd eurót tett ki. A negyedik negyedévben azonban drámai fellendülés volt tapasztalható, amely csak Párizsban a nagy volumenű – 100 millió euró feletti – tranzakciók megugrásának köszönhetően 10,3 milliárd eurós befektetési volument eredményezett. Az irodák továbbra is a legnépszerűbb eszközosztály maradt, de az ipari és logisztikai ágazat rekordévet zárt, és az összes tevékenység 25 százalékát tette ki, mely soha nem látott érték.

Az ipari és logisztikai szektor megelőzi az irodákat Olaszországban

Olaszországban már nem az irodák a legnépszerűbb ingatlanosztály a kereskedelmi ingatlanok között, az ipari és logisztikai eszközök állnak az első helyen. A modern kereskedelmi infrastruktúra fizikai fundamentumai iránti példátlan étvágyat jól mutatja, hogy a negyedik negyedévben a dél-koreai Midas 190 millió euróért vásárolta meg a Bergamo közelében található, Amazon Cividate teljesítőközpontot.

Folytatódik a szállodák újjáéledése Spanyolországban

A spanyol szállodákba történő befektetések 2021 negyedik negyedévében elérték a 733 millió eurót, az év egészét tekintve pedig a 3,18 milliárd eurót, így 2021-ben ez voltak az ország legnépszerűbb ingatlanosztálya. A befektetői étvágy és a likviditás rekordmagas, az eladókra pedig alig nehezedik nyomás, hogy csökkentsék áraikat. A negyedévben a Sixth Street a Colliers tanácsadásával belépett az ágazatba öt üdülőszálló megvásárlásával, a felújításokkal együtt 85 millió euróért.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo