hirdetés

Menekülőre foghatják a cégek

Az energiakrízis felgyorsíthatja az energiaintenzív szektorokban működő európai vállalatok elvándorlását a kontinensről, és amennyiben tartósan magasan maradnak az árak, az az európai ipari kapacitások leépüléséhez vezethet - derül ki a Reuters több iparágat érintő összefoglalójából.

hirdetés

Bár az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a gáz ára az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén az enyhébb időjárás és a lakossági fogyasztás csökkenésével, elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a mérsékelt kereslet mögött a gyártókapacitások felfüggesztése és gyárbezárások is szerepet játszhattak.

A jegyzés az augusztusi, megawattóránként 350 euróról 100 euró közelébe esett október végére, de az európai cégek még így is ötször drágábban jutnak gázhoz, mint amerikai szektortársaik.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint az európai gázkereslet 25 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Az euróövezeti feldolgozóipar aktivitása 2020 májusa óta nem látott szintre süllyedt, ami megerősíteni látszik a recessziós félelmeket.

Az európai ipari kapacitások kiszervezése az alacsonyabb költséggel működő országokba egy több évtizede zajló folyamat, aminek újabb lökést adhat a mostani energiaválság - írta a Reuters iparági szereplőkre hivatkozva.

A magas energiaárak miatt az európai ipar egy része versenyképtelenné válhat, a cégek az olcsó palagáz miatt az Egyesült Államokba helyezhetik át termelő kapacitásaikat - hívta fel a figyelmet Daniel Kral, az Oxford Economics vezető közgazdásza.

A magas gázárak miatt Európa cink- és alumíniumkohó termelői kapacitása megfeleződött az elmúlt 12 hónapban, a szükségleteket a Kínából, Kazahsztánból, Törökországból és Oroszországból származó importtal helyettesítették.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo