Átok vagy áldás a gyenge forint?

Rossz a devizahiteleseknek és mindazoknak, akik importálnak, de van, akinek nem árt a gyenge forint. Lássuk, ki jár jól vele és mit tehet, akinek gondot okoz.

Kép:PP archív

Nagyon rosszul kezdődött az év, majdnem ugyanolyan gyenge a forint, mint 3 évvel ezelőtt, amikor az eddigi történelmi mélypontot beállította. Szakértők szerint nem kell arra számítani, hogy a jegybank beavatkozna az árfolyam alakulásába – erre vagy az infláció elszaladása miatt lehetne szükség, amitől most nem kell tartanunk.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a turizmus szempontjából áldásnak nevezte a gyenge forintot. Felidézte, hogy felmérések szerint Thaiföld után ár/érték-arányban Magyarország a legkedveltebb célpontja a nemzetközi turizmusnak. Ha a miniszter meg is találta azt, akinek jó hír a gyenge magyar valuta, sokan nem örülhetnek.

A forint esése az importtermékeket megdrágítja, ez pedig előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik. A vásárlók tehát semmiképpen nem járnak jól. Ráadásul a fogyasztók árérzékenysége miatt a kereskedők igyekeznek tompítani ezt a hatást, az erős verseny miatt próbálják késleltetni a beszerzési árak növekedésének továbbhárítását sőt, sok esetben „le is nyelik” az árnövekedés kisebb-nagyobb részét.

A forint árfolyama 2014. december 31-én 18 forinttal volt gyengébb, mint 2013 utolsó napján, és ennek súlyos számviteli következményei lehetnek az euróban eladósodott cégek tömegére nézve. Ugyanis annak ellenére, hogy az árfolyamveszteség nem realizálódott, a számvitel szabályainak megfelelő elszámolás mégis rontja az eredményt, és ez végső soron pótbefizetési kötelezettséget eredményezhet. A legnagyobb kockázatot azon cégek számára jelenti, amelyek jelentősebb összegű, hosszú lejáratú devizahitelt vettek fel pl. beruházásaikra, és már meg is valósították ezeket, azaz a beruházást aktiválták, de a hiteltartozás csak lassan, hosszú évek alatt fut ki, és minden évvégén át kell értékelniük a fennálló tartozásukat az év végi árfolyammal számolva.

Védekezzünk!

Ne a gyenge forintnál jusson eszünkbe a forint gyengülése elleni védekezés!

Ha vannak euróban érkező bevételeink, akkor igyekezzünk a kiadásokat is ehhez szabni. Erre megoldás lehet az euróhoz kötött lakás vagy irodabérleti-díj, vagy szolgáltatói szerződés.

Ha devizahitelünk törlesztése miatt függünk a devizaárfolyamtól, hasznos, ha euróban kiszámítható jövedelmeink is vannak.

A devizakitettség elleni legjobb védekezés a cég könyvelésének devizaalapúra való cseréje, ám ehhez valóban a cég forgalmának döntő többsége devizában kell, hogy bonyolódjon.

Valóban igaz viszont, hogy nem mindenki bánkódik a gyenge forinton. Az árfolyamváltozás jól jön gyakorlatilag minden olyan ágazatnak és vállalkozásnak, amely jelentős mértékben exportál a többi EU-tagállamba.  Azoknak a keveseknek, akik euróban vagy dollárban kapják a fizetésüket, szintén jól jön a forintgyengülés. És természetesen felértékelődnek bizonyos dollárban, euróban tartott devizapozíciók is.

Ugyanakkor a vállalkozásoknak nagyon fontos, hogy ne az árfolyam várakozásaik alapján kezeljék a devizapénzáramaikat, hanem a határidős, opciós piacon fedezzék a devizaügyleteiket.

Az exportáló cégeknek szakemberek szerint érdemes megvizsgálni a nettó devizakitettségüket negyedéves bontásban. Ha azt látják a negyedév végén, hogy az exportvolumenük mondjuk hárommillió euróval magasabb, mint az importszámlájuk, akkor a negyedév során havonta egy-egymillió eurót a határidős piacon el kell adni és ezzel a kitettségüket lefedezni. Az a cél, hogy a nettó kitettséget meghatározzák és a nettó fedezési stratégiát következetesen végigvigyék.

A fedezeti ügyletek egyik nagy hátránya, hogy nem olcsóak, a kkv-szektor tagjai pedig rendszerint nem érik el a szükséges (nem ritkán 100.000 eurós) értékhatárt a tranzakcióik során.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo