Devizahitel cikkek


Mikor kockázatos a devizahitel?

Mikor kockázatos a devizahitel? 

A vállalatok hónapról hónapra nagyobb mértékben adósodnak el külföldi pénzben, mint forintban. Bár ez a jelenség inkább a nagyvállalatokra és a projektberuházásokra felvett hitelekre jellemző, a múlt keserű – igaz, lakossági fronton szerzett – tapasztalatai miatt érdemes újra átfutni, mikor lehet kockázatos a devizahitel.
Mikor lehet kockázatos a devizahitel?

Mikor lehet kockázatos a devizahitel? 

A vállalatok hónapról hónapra nagyobb mértékben adósodnak el külföldi pénzben, mint forintban. Bár ez a jelenség inkább a nagyvállalatokra és a projektberuházásokra felvett hitelekre jellemző, a múlt keserű – igaz, lakossági fronton szerzett – tapasztalatai miatt érdemes újra átfutni, mikor lehet kockázatos a devizahitel.
A következő években is alacsony kamatok várhatók

A következő években is alacsony kamatok várhatók 

Annak ellenére, hogy árfolyam- és olajársokkok történnek ma Magyarországon, ezek nem épülnek be a várakozásokba, nem látni semmiféle inflációs hatást. Nagy kérdés, hogy ez meddig tud így maradni folyamatosan laza monetáris politika mellett – mondta a Fitch elemője.
Lakáshitelek: megúszhatóak az októberi szigorítások

Lakáshitelek: megúszhatóak az októberi szigorítások 

Októbertől emelkednek a közjegyzői díjak, ez pedig akár százezer forintos extra kiadást okozhat egy lakáshitel felvétel esetében. Vannak azonban kivételek: az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó állami kamattámogatású jelzálogszerződéseknél nem nőnek a díjak.  A BankRáció.hu szerint a díjemelés esetenként nagyon jelentős lehet, de ezt az összeget körültekintő választással meg lehet spórolni.
Nem az amerikai szankciók miatt rengett meg a török gazdaság

Nem az amerikai szankciók miatt rengett meg a török gazdaság 

A jelzésértékű amerikai szankciók csak a puskaport berobbantó szikra, a török devizaválságot mélyebb strukturális problémák, elsősorban a török cégek devizahitel-válsága okozza. A klasszikus közgazdaságtan ilyenkor kamatemelést ír elő, Erdogan elnök és a jegybankot irányító veje azonban unortodox nézeteket vallanak a gazdaságról, ebből pedig komoly válság is lehet, amit az európai bankrendszer is megérezhet.
A magyaroknak már nem gond a hiteltörlesztés?

A magyaroknak már nem gond a hiteltörlesztés? 

Az elmúlt 12 hónapban hitelért folyamodó magyar lakosság 65 százalékának nem okoz nehézséget jelenlegi hitelének törlesztése, a hitelesek 27 százalékának pedig a havi jövedelem tizedét sem éri el a havi törlesztőrészlet.
Cégeknek is érdemes bíróságra menni a devizahitel miatt

Cégeknek is érdemes bíróságra menni a devizahitel miatt 

Vállalkozásoknak sem kell tétlenül nézni, ahogy a bank felmondja a korábbi devizahiteles szerződést, és adott esetben realizálja a hitelbiztosítékot. A bírósági gyakorlatról és a cégek számára rendelkezésre álló lehetőségekről beszélgettünk a téma szakértőjével, Dr. Rózsavölgyi Ágnes ügyvéddel.
Egy kis odafigyelés milliókat jelenthet

Egy kis odafigyelés milliókat jelenthet 

Érdemes odafigyelni, hogy a széles kínálatból melyik lakáshitel-konstrukciót igénylik a hitelfelvevők, ugyanis egy 8 milliós hitelnél havi szinten 6-8 ezer, 5–20 éves távlatban pedig milliós különbség is adódhat a legolcsóbb és a legdrágább hitelek között – derül ki a BankRáció.hu összeállításából.
Devizahitelek – Mire érdemes figyelni az elszámolásnál?

Devizahitelek – Mire érdemes figyelni az elszámolásnál? 

Mostanra talán minden érintett megkapta bankjától a deviza alapú kölcsönökkel kapcsolatos kötelező elszámolásra vonatkozó levelet. Sőt, sok esetben már az elszámolással kapcsolatos panasz megtételére rendelkezésre álló 30 napos határidő is a végéhez közeledik. Mire érdemes figyelni az elszámolásokkal kapcsolatban, és milyen esetekben érdemes panasszal élni a pénzintézetnél?
Kibújhat-e a bank a devizahitel-elszámolás alól?

Kibújhat-e a bank a devizahitel-elszámolás alól? 

Márciusban elindult a fogyasztói devizahitelekkel való kötelező elszámolás, amely alapján a bankok el kell számoljanak a fogyasztói kölcsönszerződéseikben alkalmazott árfolyamréssel, valamint a tisztességtelennek minősülő kamat- és díjemelések összegével. Van azonban, aki olyan levelet kapott a pénzintézettől, hogy bár magánszemélyként vásárolta a gépjárművet, de a jármű jellegéből adódóan ő mégsem minősülhet fogyasztónak. Valóban így van-e ez?

Kisebb lehetne a törlesztőnk, de eszünkbe se jut váltani 

Az emberek többsége nem igazán tájékozódik az aktuális pénzügyi kérdésekben, nem hisznek az internetes fórumokon vitatkozóknak vagy a rokonoknak, a leghitelesebb információforrásnak a banki ügyintézőt tartják.

Devizahiteles elszámolás - mikor kell külön kérni? 

Nem minden devizahitel szerződés esetén automatikus az elszámolás, egyes esetekben külön kell ezt a banktól kérni. Mely kölcsönökkel kell most elszámolniuk a bankoknak? Milyen esetben kell nekünk kérni az elszámolást?

Átok vagy áldás a gyenge forint? 

Rossz a devizahiteleseknek és mindazoknak, akik importálnak, de van, akinek nem árt a gyenge forint. Lássuk, ki jár jól vele és mit tehet, akinek gondot okoz.

Januártól jön az automatikus forintosítás 

Az Országgyűlés kedden a kormány javaslatára elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket. Annak van teendője, aki maradna a devizás konstrukciónál.

Csődhullám jöhet: nehéz év elé néznek a fuvarozók 

Idén rekordszámú felszámolási és kényszertörlési eljárás indult a szállítmányozási cégek ellen Magyarországon, közülük is a közúti fuvarozók állnak a legrosszabbul. Az útdíj tervezett emelése vagy kiterjesztése tovább ronthat a helyzeten.

Van akinek sietnie kell a hitelfelvétellel 

Idén ősztől jöhet a jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozás, amely szerint a hiteltörlesztésre fordított havi összeg nem lehet magasabb a NAV által igazolt jövedelem bizonyos százalékánál. Így van egy olyan réteg, akinek haladéktalanul intézkednie kell.

Ki van a legjobban eladósodva? Sosem gondolná! 

Nemzetközi összehasonlításban nézve nincsenek annyira eladósodva a magyarok, mint azt sokan gondolnák: Dél-Európában és a kelet-közép európai régióban is magasabb a lakosság hitelállománya a megtakarításaihoz képest, mint Magyarországon.

Reálisan látjuk a devizahiteles kérdéskört 

A magyarok többsége reálisan látja azt, hogy mennyivel nőttek a devizahitelesek terhei, azt azonban már kevésbé tudják megítélni, hogy ez mennyiben vezethető vissza az árfolyamváltozásra, és mennyiben a hitelkamatok emelkedésére – derül ki a Bankmonitor.hu reprezentatív kutatásából. A felmérés rámutat, a válaszadók többnyire nem a bíróságoktól, hanem a bankok és a kormány közös fellépésétől várják a megoldást devizahiteles kérdésben.

Legyen a külföldi útdíj is levonható! 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt javasolja, hogy a külföldön megfizetett útdíj 7,5 százaléka is levonható legyen a helyi iparűzési adóból, hasonlóan a belföldi útdíjhoz - mondta Vereczkey Zoltán, az MKIK alelnöke a kamara rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

Adósmentés: a többség kompromisszumot akar 

Az idősebbek, a Budapesten, illetve Nyugat-Magyarországon élők nyitottabbak a devizahiteles kérdés kompromisszumos megoldására, míg az alacsonyabb jövedelműek, a Kelet-Magyarországon élők és a fiatalabbak az átlagosnál magasabb arányban támogatnák a radikálisabb adósmentést – derül ki a Bankmonitor.hu reprezentatív felmérésének harmadik részéből

A vállalati hitelezés bukhat a mentőcsomagon 

A lakossági devizaadósok mentésével járó banki veszteségek kellemetlen mellékhatásai a vállalati hitelezésben csapódhatnak le, hangsúlyozza Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője.

Forinthitelre váltanák a devizakölcsönöket 

Ma akár emelkedhetnek is a tőzsdék az Erste elemzői szerint annak ellenére, hogy a határidős indexek negatív tartományban voltak nyitás előtt. A hazai piac a kezdeti rossz hangulat áldozata lehet.

Törvénymódosítási javaslat a devizahitelesek mentésére 

Meghosszabbítanák az árfolyamgátba belépés lehetőségét: az Országgyűlés honlapján olvasható, a parlamentnek szombaton benyújtott iromány szerint a 2013 március 29-i határidő helyett 2013. május 31-éig lehet majd kérni a fix árfolyamon történő törlesztés lehetőségét. Az új devizahiteles mentőcsomagról egyelőre nincsenek hírek.

Forintosítanák a céges devizahiteleket is, hogyan? 

Még ebben az évben megindulnak a devizahitellel rendelkező kis- és közepes vállalkozásokat segítő programok Orbán Viktor miniszterelnök ígérete szerint. A részletes feltételek nem ismertek, egyelőre csak találgatni lehet. Ez utóbbihoz szedtük össze azt, ami eddig nyilvánosságra került.

Magáncsőd: mentsük, aki menthető 

Újra napirendre kerülhet a magáncsőd intézményének magyarországi bevezetése, miután a hírek szerint a KDNP az év elején törvényjavaslatot kíván benyújtani a kérdésről az Országgyűlésnek. A kontinens nyugati felében számos országban jól működik a rendszer. Magyarországon legutóbb tavaly tavasszal volt napirenden az ügy, akkor nem volt érdemi előrelépés.

A magasabb jövedelműek is törleszthetik devizahitelüket cafeteriából 

Megjelent a jövő évi adóváltozások egységes szerkezetű szövege. Ezek szerint a magasabb jövedelműek is törleszthetik devizahitelüket cafeteriából.

Nem kell a segítség a devizahitelesnek? 

Akár több százezer forint kamat megfizetése alól mentesülhetnek azok a deviza alapú jelzáloghitelesek, akik belépnek az árfolyamgát rendszerbe. Ennek ellenére eddig nem volt igazán erőteljes az érdeklődés: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint szeptember végéig az érintettek kevesebb mint 15 százaléka nyitott gyűjtőszámlát. A bankok előzetesen 75 százalékos részvételre számítottak.

Cafeteria 2013: Így segít az állam rezsit fizetni 

Rezsit és devizahitel-törlesztést is fizethetünk jövőre a lassan elfeledett önkéntes önsegélyező pénztári számláról. A munkáltató a cafeteria keretében 35,7 százalékos adózással segítheti munkavállalói bizonyos körét a mindennapi kiadások fedezésében.

Céges devizahitel: van megoldás a tőkeveszteségre 

Új szabály segíti a devizaárfolyam-ingadozás miatt tőkeveszteséggel küszködő cégeket a gazdasági társaságokról szóló törvény október 16-án hatályba lépett módosítása értelmében.

Devizahitel: ma már kevesek élnének vele 

Máshogy döntenének a lakásvásárlásról a fizetési nehézséggel küzdő devizahitelesek, ha visszaforgathatnák az idő kerekét – derül ki a Lakásfókusz frissen ismertetett reprezentatív felméréséből.

Elsősorban az államban bíznak a devizahitelesek 

Alapvetően tájékozatlanok a devizahitelesek a fizetési nehézség esetén a helyzetük rendezését lehetővé tévő különféle megoldásokkal kapcsolatban – derül ki a Lakásfókusz ingatlanpiaci blog 500 devizahitelest érintő reprezentatív felmérésből. Az adósok gyakorlatilag csak két megoldást ismernek: az árfolyamgátat és a fizetési átütemezést a bankkal történő megállapodás alapján. A felmérés rámutat: a devizahiteleseket rövid távú szemlélet jellemzi, az olyan, hosszú távon is megnyugtató megoldások, mint a kisebb ingatlanba költözés, vagy az albérlet, nem részei a köztudatnak.

Bizakodóbbak vagyunk, de hitelt nem vennénk fel 

Bár továbbra is jelentősen elmarad az elmúlt két év azonos időszakában mért értéktől, 2012 júniusában emelkedett a GfK Komplex Fogyasztói Bizalom Indexének értéke az első negyedévhez képest. A hitelfelvételi kedv némiképp az eddigieknél is alábbhagyott.

Befagyott a hitelezés, csak a kamatok emelkedtek 

Áprilisban a korábbiaknál is kevesebb hitelt vettek fel a háztartások, a személyi kölcsönök kivételével növekvő kamat mellett. A vállalkozásoknál a forint-hitelfelvétel érdemben nem változott, az euróban kötött új szerződések állománya mérséklődött. Mindezzel párhuzamosan kevesebb új betétet helyeztek el a cégek az esztendő negyedik hónapjában a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikája szerint.

Nyolcezer bedőlt hiteles lakását veszi meg idén az állam 

A Magyar Bankszövetséggel történt tavaly decemberi megállapodás alapján a korábban eldöntött 5 ezer helyett 25 ezer ingatlant vásárol meg a NET 2014 végéig, ebből 8 ezret 2012-ben.

Árfolyamgát és kötelező forintosítás 

Nem a jelzáloggal terhelt lakás értéke, hanem a felvételkori hitelösszeg alapján igényelhetik az árfolyamgátat a devizahitelesek az árfolyamrögzítés új szabályairól szóló hétfőn elfogadott törvény szerint. A felső hitelérték 20 millió forint. Az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát igénybevételét a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél. A bankoknak a tartósan nem fizetők devizahitelét augusztus végéig forintra kell váltaniuk.

Kormány: 20 millió alatt jár a kedvezmény 

Megerősítette a kormányszóvivő, hogy megegyezés született arról: azok vehetik majd igénybe az árfolyamrögzítést, akiknek a hitelösszege nem haladja meg a húszmillió forintot.

Devizahitel: pár napjuk maradt a végtörlesztőknek 

Lejár egy újabb végtörlesztési határidő hétfőn, azoknak ugyanis, akik jelezték végtörlesztési igényüket, január 30-ig be kell fizetniük a szükséges összeget, illetve igazolniuk kell, hogy rendelkezésükre áll az ehhez szükséges fedezet.

Végtörlesztés: helyreállóban a bizalom 

A lakossági jelzálogalapú devizahitelesek helyzetének rendezéséről decemberben kötött megállapodás nyomán helyreállni látszik a bizalom; a bankszektor minden szereplője fogadni tudta a végtörlesztésre vonatkozó igényeket, a kormány pedig elvégezte a jogalkotásban ráháruló feladatokat; január végéig a bankszövetség elkészíti a kkv- és a lakossági jelzáloghitelezés élénkítését célzó javaslatát is - mondta Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke.

Holnapig lehet végörleszteni 

Péntekig él a végtörlesztés lehetősége. A bankszövetség információi szerint a banki ügyfelek az év utolsó napjaiban is élénken érdeklődnek a lehetőség iránt, a bankok viszont nem sietik el a dolgot.

Devizahitel-megállapodás: segítség, de nem az igazi 

A végtörlesztésből kimaradók, sőt, a törlesztési nehézségekkel küszködők számára is könnyebbséget jelenthet a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás, amelyet csütörtök délben írtak alá Budapesten. A megállapodás adósok és a bankok mellett az állam is részt vállal a terhekből.

Ki fizeti meg a végtörlesztést? 

A devizahiteleket a piaci árfolyam alatt húsz százalékkal lehet végtörleszteni ez év végéig. A tényleges és a kreált árfolyam közti különbség azonban nem tűnik el, azt valakinek előbb-utóbb ki kell fizetnie. Ma látszólag a bankok lenyelik a költséget, ám valójában sokan mások is viselik a terhet. A végtörlesztés tehát nemcsak pénzügyi, hanem súlyos politikai, társadalmi és erkölcsi kérdés is. Az igazán bajban lévőknek nem nyújt megoldást.

Újabb segítség a devizahiteleseknek 

A munkaadók 7,5 millió forintig adómentes támogatást adhatnak dolgozóiknak a rögzített árfolyamú végtörlesztésre - közölte a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, utalva az Országgyűlés erről szóló hétfői döntésére.

Bíróság elé citálhatják Magyarországot 

Tíz hetet kapott hazánk, hogy reagáljon a külföldi bankoknak a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos aggályaira - közölte az osztrák APA hírügynökségnek Michel Barnier belső piacért felelős biztos szóvivője. Ha kártérítésre kerül sor, akkor a kormány különadók formájában hajtaná be a 100-150 milliárdos plusz kiadást.

Add el magad! 

Megjelent a Piac&Profit magazin novemberi száma, benne részletes összeállítással a kkv-k számára elérhető és eredményes marketing és kommunikáció lehetőségekről. A lapban Róna Péter beszél a magyar gazdaság "balesetveszélyes" helyzetéről, bemutatjuk, mit ér a zöld iroda, körüljárjuk a devizahitelezés jelenlegi helyzetét. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár beszél a fejlesztésekről.

600 milliárd forintnyi új hitel jön? 

Két héten belül kész javaslatokat tesznek a lakossági devizahitelesekkel kapcsolatban a kormány elé a bankok és megállapodtak abban is, hogy minden hónapban leülnek tárgyalni a bankrendszert és a gazdaságot érintő kérdésekről - derült ki a csütörtöki egyeztetés után.

Mi kell a magyar gazdaságnak? 

Ahhoz, hogy jövőre az ország ne süllyedjen a stagnálás szintjére, a gazdaságnak friss tőkére, az új vállalkozásokat segítő hitelekre és bővülő piacokra van szüksége, jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken, a gazdaságfejlesztési és államadósság-konferenciát követő sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.

Devizahitelezés: ki a felelős? 

Október 25-én a 2002-2010 közötti pénzügyminisztereket várja a parlamentbe a lakossági deviza-eladósodás okait vizsgáló albizottság. A felelősök keresése helyett inkább az egyensúlyt kellene megteremteni a hitellel kapcsolatos hozzáállásban és elkülöníteni, hogy például mi a jó hitel és mi a rossz hitel. A hitel ugyanis nem ördögtől való, e nélkül nincs modern piacgazdaság.

Erre figyeljen a végtörlesztésnél! 

Sokan családi, rokoni, baráti kölcsönből, illetve ajándékba kapott pénzből oldják meg devizahitelük végtörlesztését. Ám ebben az esetben sem árt körültekintően eljárni, mert adott esetben súlyos összeget kell megfizetni illeték formájában a vagyonszerzéshez kapcsolódóan, és bejelentési kötelezettséget is teljesíteni kell az adóhatóság felé. 
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú

Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú 

A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Cégblog

Itt a nyár, nem semmi, mivel csábítják az ügyfeleket a biztosítók

Itt a nyár, nem semmi, mivel csábítják az ügyfeleket a biztosítók  

Okostelefon, táblagép és utazási utalvány sorsolás, extra szolgáltatások, kuponkód, családi és csoportos kedvezmények is szerepelnek a biztosítók utasbiztosítási akciói között.

Klímablog

Egyre többet költünk a klímára, de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?

Egyre többet költünk a klímára, de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?  

Az egyre melegebb nyarakon hűtésre is többet költünk, pedig átgondolt építkezéssel és felújítással.

Infokom

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas 

A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo