hirdetés

A magasabb jövedelműek is törleszthetik devizahitelüket cafeteriából

Megjelent a jövő évi adóváltozások egységes szerkezetű szövege. Ezek szerint a magasabb jövedelműek is törleszthetik devizahitelüket cafeteriából.
hirdetés

Kedden megjelent a kormányzati portálon az adóváltozásokat összefoglaló egységes szerkezetű dokumentum.

A jövő évi cafeteria rendszerre vonatkozóan a Piac és Profit már korábban összegyűjtötte a  változásokat (a teljes cikket itt olvashatja). A most megjelent Adóváltozások összefoglaló alapján két pontban a korábban írtakhoz képest más vált valóra.

Devizahitel-törlesztés cafeteriából

Ahogyan arról beszámoltunk, jövőre az önsegélyező kasszák szerepe lényegesen megnő (itt olvashatja erről szóló cikkünket). A kasszák által nyújtható szolgáltatások köre bővül a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátásokban, az iskoláztatáshoz köthető támogatásokban és erről a számláról lehet közüzemi díjakat fizetni, a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelt törleszteni, otthoni gondozásért és idősgondozásért fizetni.

Mindezt pedig a munkáltató úgy támogathatja, hogy kedvezményes adózással a havi minimálbér 30 százalékáig (az egészségpénztári tagdíj-kiegészítéssel együttesen) dolgozói számára tagdíj-kiegészítést fizethet.

Többek között a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitel törlesztését is támogathatják jövőre az önsegélyező kasszák havonta a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeggel azoknak a tagjainak, akik törlesztőrészlete a hitelszerződés aláírásának időpontját követő árfolyamváltozás következtében húsz százalékot meghaladó mértékben nőtt. Korábban úgy tűnt, a lehetőségből a magasabb jövedelmű munkavállalókat kizárja a törvény, a megjelent összefoglaló szövegből azonban már kimaradt ez a passzus.

Biztosításokra vonatkozó rendelkezések

Az egészségbiztosításokra vonatkozó új szabályok az átmeneti hároméves periódus helyett így szólnak: "... (3) Ha a biztosító 2012 . december 31-ét követően olyan teljes életre szóló kockázati élet- és balesetbiztosításra teljesít kifizetést, amelynek volt adómentes díja, úgy a 2012 . december 31-éig megfizetett díjra és az ahhoz kapcsolódó biztosítói teljesítésre a törvény 2012.december 31-én hatályos rendelkezéseit lehet alkalmazni, ha az a magánszemély számára kedvezőbb.

(4) E törvény a) 1. számú melléklet 6. pont 6 .3. alpontjának és 3 . § 91. pontjának alkalmazása során a 2013 . január I. előtt adott engedményt (díjvisszatérítést, más vagyoni értéket) ; b) 65. § (1) bekezdés d) pontjának alkalmazása során a kamatjövedelem számításakor a 2013 . január 1 . előtt fizetett kockázati biztosítási díjat ; c) 65. § (3a) bekezdés alkalmazása során az elvárt díjon felül, 2013 . január 1. előtt teljesített díjfizetést figyelmen kívül kell hagyni."

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo