Cafeteria cikkek


Mennyire jelent biztos munkahelyet kkv-nál dolgozni?

Mennyire jelent biztos munkahelyet kkv-nál dolgozni? 

Stabil foglalkoztatás jellemzi a hazai vállalkozásokat.
Elfelejthetik a béren kívüli juttatást a magyar munkavállalók

Elfelejthetik a béren kívüli juttatást a magyar munkavállalók  

A béren kívüli juttatásokra szánt összeget a cégek negyede emeli.
Meglepő, mit tartanak a legfontosabb juttatásnak a munkavállalók

Meglepő, mit tartanak a legfontosabb juttatásnak a munkavállalók 

Nem a SZÉP-kártya viszi a prímet.
Milyen juttatásokkal tarthatók meg a dolgozók?

Milyen juttatásokkal tarthatók meg a dolgozók?  

Egyes munkáltatók irodai masszázzsal, csocsó- és videójáték-teremmel, ingyen reggelivel próbálják megnyerni vagy az irodai bejárásra ösztönözni a kollégákat.
Nem cafeteria kell a magyar dolgozóknak

Nem cafeteria kell a magyar dolgozóknak 

Helyette megfelelő béreket kell adni a munkavállalóknak.
Milyen juttatásokkal ösztönözhetik igazán a munkáltatók dolgozóikat?

Milyen juttatásokkal ösztönözhetik igazán a munkáltatók dolgozóikat? 

Az aktuális gazdasági előrejelzések újabb fejtörést okozhatnak a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt.
Már ezen is spórolni kényszerülnek a kkv-k

Már ezen is spórolni kényszerülnek a kkv-k 

Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások.
Milyen béren kívüli juttatásokkal lehet levenni a dolgozókat a lábukról?

Milyen béren kívüli juttatásokkal lehet levenni a dolgozókat a lábukról? 

A cégek által leggyakrabban adott öt béren kívüli juttatásból csak kettőt tartanak igazán hasznosnak a munkavállalók.
Kevés a béren kívüli juttatás, elégedetlenek a magyar dolgozók

Kevés a béren kívüli juttatás, elégedetlenek a magyar dolgozók 

Magyarországon a SZÉP-kártya és a rugalmas munkaidő a leggyakoribb béren kívüli juttatás.
Érdemes munkát váltani? – Ezekért a juttatásokért megéri

Érdemes munkát váltani? – Ezekért a juttatásokért megéri 

Egyre nagyobb méreteket ölt a munkaerőhiány hazánkban, ahogy Európa többi országában is. A munkaadók már nem pusztán magasabb bérekkel, hanem különféle egyéb juttatásokkal igyekeznek magukhoz csábítani a dolgozókat. Cikkünk azoknak szól, akik munkaváltáson gondolkoznak: bemutatjuk, milyen béren kívüli juttatásokat ajánlanak ma a munkaadók, és miért érdemes váltani.

Felértékelődtek a magán egészségpénztárak - itt vannak a legfontosabb tudnivalók 

Az egészség megtartása és helyreállítása egyre inkább termék, mely az életszínvonal fontos része, és amelyet különböző árkategóriákban tudunk megvásárolni az egyes szolgáltatóknál. Április 7-e az egészség világnapja 1950 óta. 

A fizetésen túl: mit adhatunk a dolgozóknak? 

Milyen juttatásokkal számolhatnak a foglalkoztatók, és mire számíthatnak a munkavállalók 2022-ben? Ezek most a legnépszerűbb juttatási formák és a legfontosabb idei változások.

A kormány odacsapott egy nagyot a turizmusnak 

Ahogy várható volt nem örülnek a vendéglátósok és szállásadók a kormány új tervének, mely szerint a cafeteria pénzek élelmiszerre is költhetők februártól. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, sok esetben épp a SZÉP-kártyán található összegek jelentették a túlélést a vendéglátóipari egységeknek.

Orbán Viktor azt ígérte, februártól SZÉP-kártyával is fizethetünk a boltban, na de nem mindent 

Se pia, se dohány. Ezekért továbbra sem fizethetünk majd SZÉP-kártyával.

Megoldás a cégeknek: kedvezményes adózással juthatnak minőségi étkezéshez a munkavállalók 

Megújult, digitális formában a jövő évtől újra elérhető lesz Magyarországon a népszerű és közismert étkezési juttatás, a Ticket Restaurant.

Hogyan hatott a céges bónuszokra a járvány? 

A munkavállalók 44 százaléka kap valamilyen bónuszt, jutalmat, jutalékot a fizetése mellett, amelynek mértékét az esetek többségében (62 százalék) a teljesítményüktől teszik függővé a munkáltatók. A foglalkoztatottak körében a béren kívüli juttatás legnépszerűbb formája továbbra is a SZÉP-kártya, a válaszadók 37 százaléka preferálja ezt a megoldást.

Járvány miatti céges megszorítások: mi a helyzet a cafeteriával? 

A magyar munkavállalók 46 százaléka részesül rendszeresen béren kívüli juttatásban, egytizedük azonban idén nem kapott cafeteriát munkáltatójától a pandémia és a gazdasági visszaesés miatt – derül ki abból az átfogó online kutatásból, amelyet a Nemzeti Utalvány készített el, több mint 1200 fő megkérdezésével. A munkavállalók számára az elmúlt időszakban azok a juttatások értékelődtek fel, amelyeket mindennapi szükségleteikre fordíthatnak – a nyári szezonban például az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadások fedezésére.

2021 és a béren kívüli juttatások: mi várható a piacon? 

Van egy örök kérdés, ami a legtöbb munkáltatót és munkavállalót foglalkoztatja: a jogszabályi és adózási környezet aktuális változásai tükrében hogyan növelhetők a nettó juttatások az azokhoz szükséges ráfordítások minimalizálása mellett? Dr. Bákonyi László adójogi szakértő elemezte a béren kívüli juttatások, azon belül is a cafeteria-piac idei évre kirajzolódó trendjeit.

Ezek a legnépszerűbb cafeteria-elemek - mit hoz 2021? 

Bár a cafeteria-szabályok nem változnak, a szociális hozzájárulási adónak a járványhelyzet miatti időleges elengedése, valamint hosszabb távon is csökkentett mértéke miatt 2021-ben összességében némileg magasabbak lesznek a kifizetett cafeteria-juttatások, mint idén. A Széchenyi Pihenőkártya az adóelőnye miatt várhatóan jövőre is kiugróan népszerű lehet, és a készpénzbeli juttatás második helyét sem veszi át más cafeteria-elem. 

A családtagokat támogatnák a magyarok a juttatások keretében 

A családtagok közvetlen támogatásának lehetősége egy új, többek között a járvány hatására felmerülő elvárás, amit a munkavállalók a juttatási csomagokkal szemben támasztanak – ez derült ki egy friss, több mint 1600 fő megkérdezésével, az Edenred Magyarország megbízásából készített online kutatásból.

A jövő évi cafeteriát is átírhatja a koronavírus 

Hiába támogatja adókedvezménnyel a kormányzat a SZÉP kártyát, ha a szállodák bezártak, a munkavállalók pedig a bizonytalan helyzetben alapvetően ételre és egészségre fordítható támogatást várnak munkáltatójuktól.

Elmarad az év végi céges buli? A cafeteria piacát is átírja a koronavírus-járvány 

A koronavírus-járvány a cafeteria-juttatások piacán is rendkívüli helyzetet eredményezett. A hagyományos év végi céges bulik, vacsorák idén valószínűleg elmaradnak. Helyettük, ha a cégek helyzete lehetővé teszi, akár béren kívüli juttatást is kaphatnak a munkavállalók. A cafeteria-piacon rendkívül mozgalmas év 2020: az Erzsébet-utalvány megszűnt, de Nemzeti Utalvány néven új szereplő is érkezett, míg a jogszabályváltozásoknak köszönhetően kedvezőbbé vált a SZÉP kártya adózása – derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakértő elemzéséből.

Mostanában ne számítson béremelésre! Kiderült, mire készülnek a cégek 

Egy friss felmérés szerint erősen visszaesett a fizetésemelésben gondolkodó kis- és középvállalkozások aránya. Amíg az előző negyedévben még a cégek 70 százaléka tervezett béremeléssel, addig jelenleg 10-ből csupán négyen vélekednek így. Ezzel szemben 12 százalékra nőtt a csökkentésben gondolkodók aránya, ami már évek óta nem volt jellemző. Összességében a keresetek stagnálása lesz jellemző a következő időszakra, ugyanis a vállalkozások majdnem fele nem változtatna az eddigi béreken. A munkaadók közel fele tervezi, hogy cafeteria juttatást ad dolgozóinak, amelyek közül a legnépszerűbb elem a közlekedés költségének térítése.

SZÉP-kártya: kedvező juttatási forma a munkaadóknak, plusz bevételi forrás a vendéglátóhelyeknek 

Töretlen a SZÉP-kártya népszerűsége a hazai munkaadók körében, ráadásul idén még kedvezőbb feltételekkel alakíthatnak ki vonzó cafeteria-csomagot dolgozóiknak a vállalkozások.

Hogyan használják a cafetériét a cégek a rendkívüli időszakban? 

Az idegenforgalom és a kiskereskedelem bértámogatással, az ipar munkaidőkeret kiterjesztéssel reagál a vírusra.

Nagyon szeretik a magyarok a SZÉP-kártyát 

Noha a munkáltatók többsége az idén is megtartotta a tavaly kínált cafeteria-elemek zömét, adóelőnye miatt a SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 96 százalékát - derül ki a BDO Magyarország adataiból.

Kevesebb béren kívüli juttatást adnak a cégek 

Elsősorban a nagyvállalatok jellemző a cafeteria.

Jön az új év – mit jelent mindez cafeteria ügyben? 

Jövőre is a SZÉP-kártya lehet a legnépszerűbb elem a cafetéria-rendszerben - közölte a BDO Magyarország.

Iskolakezdési támogatás: kinek jár és hogyan? 

A tanév kezdetéhez közeledve a sajtóban gyakran úgy hivatkoznak az iskolakezdési támogatásra, mint egy minden szülőnek alanyi jogon járó, cafeteriában igényelhető, adómentes pénzbeli támogatásra. Félinformációk helyett a MAZARS összegyűjtötte az ilyen kifizetésekre vonatkozó aktuális szabályokat.

Ki jár jól a szochó csökkenésével? 

Már július 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó, ám az évközi csökkentés fontos kérdéseket vethet fel a cafeteria juttatások esetében – hívta fel a figyelmet a MAZARS új elemzése.

Dobogós maradt a SZÉP-kártya és a készpénz 

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát – derül ki a BDO Magyarország adataiból.

Van egy kiskapu: mégis lehet adómentes juttatás a bérlet 

A cafeteriaszabályok változásával idéntől már bérként adózik a munkavállaló számára vásárolt helyi bérlet. Az Írisz Office adótervezői azonban egy kiskapura hívták fel a figyelmünket a szabályozásban.

Ki ad még egyáltalán cafeteriát? 

A idei évre vonatkozó cafeteria szabályok elfogadása után érezhetően lecsökkent az ebben gondolkodó vállalkozások aránya. Tavaly év végén már csak 10-ből 5 cég tervezett valamilyen béren kívüli juttatást adni dolgozóinak idén, holott korábban még 10-ből 7 cég vélekedett így.

MRP újratöltve – így tartsd meg a munkaerőt 

A cafeteriarendszer átalakításával és a növekvő munkaerő-piaci nyomással előtérbe kerülhet az MRP szerepe a munkavállalók motiválásában és megtartásában.

Így lett Pintér Sándor az üzleti szféra és az IT-szektor fontos döntéshozója 

Sok változás lépett életbe az adótörvényben és a béren kívüli juttatások szabályaiban 2019 elején. Pintér Sándor jogosultságai és kompetenciái pedig jóváhagyási és vétójoggal gyarapodtak az EU-n kívüli cégek és magánszemélyek cégvásárlásainak ügyeiben, ha a vállalkozás nemzetbiztonságilag kiemelt fontosságú ágazatban működik, s termékei hadászati célra is használhatók. Ezzel a média- és szoftveripar akvizíciós mozgásainak is egyik felügyelőjévé válik tehát a belügyminiszter. A Piac & Profit Adó, cafeteria, munkajog konferenciáján szakértők ismertették a változtatásokat.

Cafeteria 2019, illetve ami maradt belőle 

Most induló sorozatunkban sorra vesszük a 2019. január elsejétől érvényes adójogszabály-változásokat szakértőnk, az Írisz Office adótervezői segítségével. Az első részben a cafeteriarendszert vesszük szemügyre – illetve ami maradt belőle.

Mennyit ingázunk, és mennyiért? 

A magyarok többsége ugyanazon településen dolgozik, ahol lakik, harmaduk azonban még így is egy óránál többet utazik a munkába. Az utazási költségeket a túlnyomó többségnek még részben sem téríti meg a munkáltató.

Egy mentsvár maradt a cafeteriában 

Amíg az elfogadott őszi adócsomag értelmében a legtöbb cafeteriaelem bérként adózik jövőre, addig a munkáltatók kedvezményesen a dolgozók pihenését és az egészségcélú költéseket támogathatják a SZÉP kártyán és az egészségpénztáron keresztül. Az önkéntes pénztári célzott szolgáltatások céges támogatása továbbra is 40,71%-kal adózik, a legújabb kedvezmény pedig, hogy a dolgozóknak 20% szja-visszatérítés jár a megszokott munkáltatói hozzájárulás után.

Adómentes marad egy cafeteria-elem, mégsincs ok az ünneplésre 

A parlament előtt van a módosító, amely szerint visszatérne egy adómentesen adható juttatás. Ez azonban sovány vigasz a többi cafeteria-elem megadóztatása miatt: a javaslat szerint csak a sportrendezvényekre és kulturális rendezvényekre adott jegy lenne adómentes.

Könnyítések és megszorítások az őszi adócsomagban 

Cafeteriakérdésben ugyan nem hátrált meg,  de más egyéb területen adna kedvezményeket a kormány az új, őszi adócsomaggal – áll a MAZARS legfrissebb elemzésében.

Itt az őszi adócsomag 

A kormány pénteken benyújtotta a Parlamenthez az őszi adócsomagot. A csomag számos új kedvezményt, de néhány szigorítást is tartalmaz. Emelkedik például az áfa alanyi mentességének értékhatára, bevezetik a csoportos adóalanyiságot a társasági adó rendszerében.

Az ész a fontos 

A 21. század kihívásainak csak az a vállalat felel meg, amely nemcsak alkalmazza a technológiát, hanem szervezeti felépítésében, kultúrájában és szemléletében is megfelel a digitális kor kihívásainak. Sok más érdekesség mellett erről is olvashat a Piac & Profit most megjelent októberi számában!

Bankszövetség: hozzák vissza a lakástakarékot és az adómentes cafetériát 

A Magyar Bankszövetség arra kéri a kormányt, hogy a most megszüntetett lakástakarék mint takarékossági forma helyett, szakmai egyeztetés alapján, olyan új konstrukció közös kialakítása váljon lehetővé, amelyben az állami támogatás hosszú távon működhessen.

Nem szünteti meg mindenki a cafeteriát 

A SZÉP-kártyát leszámítva jövőre szinte minden dolgozói juttatás egységesen úgy fog adózni, mint a munkabér. Ettől még a cafetériának nem alkonyul be, a hatékony javadalmazási rendszer kialakítása azonban komoly erőfeszítéseket igényel – írja az Edenred.

Fontos levelet kapnak a SZÉP kártyások 

Jogszabályváltozás miatt a SZÉP-kártya kibocsátóknak szerződést kell kötniük minden kártyabirtokosukkal. Ezért idén ősszel valamennyi SZÉP kártyabirtokos megkapja szerződését elektronikus vagy postai úton.

Értékesebb lehet a SZÉP kártya 

Duo Card és Duo Card Expert néven nemrég új kedvezménykártya-rendszer mutatkozott be Magyarországon, amelyek juttatásként is adhatók, de céges szolgáltatásokat is kedvezményesen vehetünk vele igénybe.

Nem pótolja a fizetés az elvett cafetériát 

A vállalkozások többsége úgy szeretné megtartani ezeket az elemeket, hogy az adóterheket ne hárítsa át a munkavállalókra, a felelős döntéshez azonban részletesebb információkat és útbaigazítást várnak –derül ki az Edenred Magyarország reprezentatív felméréseiből.

Még egy ajándék csoki is lehet adóköteles 

A karácsonyi bejgli, a fitneszbérlet, de még a születésnapi figyelmességként a kollégáknak adott bonbon is adóköteles bérré válhat, ha nem figyelnek oda a cégek. A dolgozók megtartását is segítő juttatásokra ugyanakkor továbbra is érdemes figyelmet fordítani a vállalkozásoknak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo