hirdetés

Érdemes munkát váltani? – Ezekért a juttatásokért megéri

Egyre nagyobb méreteket ölt a munkaerőhiány hazánkban, ahogy Európa többi országában is. A munkaadók már nem pusztán magasabb bérekkel, hanem különféle egyéb juttatásokkal igyekeznek magukhoz csábítani a dolgozókat. Cikkünk azoknak szól, akik munkaváltáson gondolkoznak: bemutatjuk, milyen béren kívüli juttatásokat ajánlanak ma a munkaadók, és miért érdemes váltani.
hirdetés

Hosszú sorok a magánorvosnál, a bankban, túlvállalt éttermi dolgozók, és üres programozói állások. Hogy mekkora szakemberhiány van hazánkban számos területen, azt ma már szinte mindenki érzi a saját bőrén is.

Az előrejelzések szerint a trend tovább fog erősödni: a hazai cégek 30%-a tervez bővülést munkaerő terén a következő negyedévben, csökkenéssel pedig mindössze 17% számol. Ha ezeket a számokat összevetjük azzal, hogy az alkalmazottak száma 13 százalékkal nőtt az utóbbi évben – ez derül ki a Nettó Foglalkozási Mutató adatai alapján –, akkor láthatjuk: a munkaerő egyre keresettebb a hazai foglalkoztatási rendszerben is.

A helyzet tehát a munkavállalók malmára hajtja a vizet: mivel a cégek lasszóval is nehezen fogják a jó szakembereket, lehet válogatni. De hová érdemes ilyenkor menni dolgozni?

Az egyes iparágak és szektorok között óriási különbségek vannak, de a területi eloszlás sem egyenletes. A legmarkánsabb munkaerőigény az idei harmadik negyedévében a Nyugat-Dunántúl területére lesz jellemző, ott példátlanul magas, 39 százalékos létszámbővüléssel terveznek a munkáltatók. A Dél-Dunántúl sem marad le sokkal emögött (34 százalékos létszámnövekedés van megcélozva), ehhez képest Budapesten mindössze 8 százalékkal számolnak.

A szektorok tekintetében a legnagyobb igény a termelés területén jelentkezik, és további növekedést terveznek a pénzügyben is: bankok, hitelintézetek, biztosítók és ingatlanirodák is bővülni szeretnének. Az építőipar is továbbra is növekedni fog (33%-os munkaerőbővülést terveznek), ugyanakkor az egészségügy, a szociális szféra és az oktatásügy dolgozói létszáma 8%-os csökkenést mutat majd az előrejelzések szerint.

Az tehát látható, hogy nagyságrendileg mely területeken, és mely régiókban lehet majd a legjobb ajánlatokat kifogni. De mit kínálhatnak a cégek a béreken felül?

 

Mitől lesz vonzó egy cég: a jolly joker juttatások

Az, hogy ki milyen munkahelyet preferál, teljesen személyes kérdés. Van, aki csakis multinacionális vállalatnál képzeli el a jövőjét, hiszen egy ilyen szervezetben rendszerint adott az előrelépés lehetősége. Ezzel szemben mások ezt darálónak érzik, és inkább családias, kisebb cégben tudják kiteljesíteni magukat.

Akármilyenek is az egyéni preferenciák, a plusz juttatások mindenképpen motiváló erőként jönnek számításba. Nézzük, ezek mik is lehetnek!

1.    Cafeteria

Magyarországon a leginkább elterjedt béren kívüli juttatásokat a cafeteria rendszerének szolgáltatásai jelentik, ez szinte “alapszolgáltatás”. Ide tartozik a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya), amelyet belföldi utazások során használhatunk fel szállásdíj kifizetésére, de szabadidős, rekreációs kiadásokat, valamint éttermi költségeket is fizethetünk belőle. Sőt 2022-től a kártya vendéglátás alszámláján szereplő összeget élelmiszer vásárlására is felhasználhatjuk.

Kevésbé ismert, ám szintén a cafeteria körébe tartozik többek között az óvodai, bölcsődei ellátás vállalati finanszírozása, a kulturális rendezvényekre szóló belépők biztosítása, a vírusteszt, védőoltás kifizetése, vagy a céges kerékpár, elektromos kerékpár biztosítása a munkavállaló számára.

2.    Csocsóasztal és gyümölcsnap: irodai kényelem

Nem utolsó szempont, hogy hol, milyen környezetben töltjük el a napunkból azt a bizonyos 8-9 órát, amíg a munkahelyen tartózkodunk. Számos tanulmány alátámasztja, hogy egy inspiráló környezetben jóval hatékonyabb a munka, ugyanakkor hozzájárul a dolgozók fizikai és mentális egészségének fenntartásához.

Számos cég a munkahely kényelmessé, otthonossá tételével vonzza az új dolgozókat: ergonomikus székek mellett babzsákfotelek is megjelennek. A kikapcsolódást segíti a csocsó- vagy pingpongasztal, esetleg boxzsák, vagy akár függőágy is.

Az extra juttatások között szerepel a gyümölcs- vagy fagyinap, vagyis a cég a hét egy adott napján bizonyos finomságokat biztosít a munkavállalói számára.

Bár mindez nem döntő jelentőségű, a munkahelyi hangulat mégis könnyen egyik vagy másik cég irányába billentheti a mérleget a jelöltek számára.

3.    Céges autó

Közép- vagy felsővezetők esetén a béralkuban rendszerint jelen szokott lenni a céges autó használatának lehetősége. Ám mára ez már nem csak kiváltságos lehetőség. Egyre több cég biztosítja azonban ezt a béren kívüli juttatást az alacsonyabb beosztású alkalmazottak számára is.

Ez akkor is vonzó lehetőség, hogyha nem állandó jelleggel, hanem bizonyos esetekben, időszakosan van rá lehetőség. A cégek általában az üzemanyagköltséget is állják, ami  a jelenlegi árak mellett bizony rendkívül sokat nyom a latban.

4.    Céges élet- és balesetbiztosítás

Hasonlóan vonzó juttatás, ha a munkaadó csoportos élet- és balesetbiztosítást köt munkavállalóira. Ez főként kockázati jellegű biztosítást jelent: életbiztosítás esetén haláleset, balesetbiztosítás esetén különböző balesetek bekövetkezésekor fizet a biztosító a dolgozónak, illetve annak a családtagnak, akit a szerződésben kedvezményezettként  megjelöl.

Az egészségügy jelenlegi helyzete miatt ez ütőkártyaként szerepelhet egy cégnél. Ráadásul a munkaadónak is előnyös lehetőség: a csoportos forma miatt viszonylag kedvező áron tud komoly, akár tízmilliós kifizetési összegű biztosítást kötni, fokozva ezzel dolgozói lojalitását.

A másik előny, hogy a közgondolkodásban is egyre fontosabb az öngondoskodás, és ha ennek terheit a cég leveszi a dolgozója válláról, a kimondottan vonzóvá válhat például egy felelősségteljes, családos munkavállaló számára. Ráadásul a fenti biztosítások egészségbiztosítási konstrukciókkal is kiegészíthetőek.

5.    Home office és négynapos munkahét

A koronavírus-járvány óta sokak számára felértékelődött az otthoni munkavégzés lehetősége. Számos cég a lezárásokat követően is megtartotta ezt – rájöttek ugyanis arra, hogy a munkavállalók alacsonyabb rezsiköltségek mellett, otthonról is hatékonyan elvégzik a rájuk bízott feladatokat.

Mivel szinte mindenki kipróbálhatta ezt az életformát, így mára kialakultak a preferenciák. Természetesen iparágfüggő, hogy van-e lehetőség az otthoni munkavállalás biztosítására, de tény, hogy sokak számára igenis döntő jelentőségű: emiatt választhatják az adott céget.

Hasonló juttatás a négynapos munkahét bevezetése, mely már hazánkban is egyre inkább terjed. Egyes tanulmányok már bizonyították, hogy négy nap alatt hatékonyabb a munkavégzés, mintha ötöt dolgoznának a munkavállalók. A dolgozók ugyanúgy megkapják a teljes bérüket, ám koncentráltabban végzik a munkájukat, és a több pihenőidő miatt egészségesebbek is maradnak.

Jelenleg folyik ennek a koncepciónak egy hatalmas méretű tesztelése: az Egyesült Királyságban mintegy 70 vállalat többezer munkavállalójának bevonásával próbálják ki a négynapos munkahetet, és annak hatásait.

Verseny a jó munkaerőért – minden juttatás számít

Láthatjuk tehát, hogy a munkaadóknak bőven akad még eszközük, amivel a potenciális alkalmazottakat magukhoz csábíthatják. Munkavállalóként tehát most könnyebben válogathatunk a plusz juttatások között, akár egy bértárgyalás alkalmával. Az előrejelzések szerint ráadásul a béren felüli juttatásoké a jövő, hiszen a rugalmasság és az extra szolgáltatások többet nyomnak a latban, mint a fizetés emelése.

Az is látható, hogy az új munkaerő lojalitása rendszerint alacsonyabb, miközben a betanítás magas költségekkel jár. Így egyre fontosabb lesz a régi, tapasztalt alkalmazottak megtartása: tehát nem csak a munkahely váltásakor van lehetőségünk ezen juttatások megszerzésére, hanem akár a cégünknél maradva is.

 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo