Ezek a legnépszerűbb cafeteria-elemek - mit hoz 2021?

Bár a cafeteria-szabályok nem változnak, a szociális hozzájárulási adónak a járványhelyzet miatti időleges elengedése, valamint hosszabb távon is csökkentett mértéke miatt 2021-ben összességében némileg magasabbak lesznek a kifizetett cafeteria-juttatások, mint idén. A Széchenyi Pihenőkártya az adóelőnye miatt várhatóan jövőre is kiugróan népszerű lehet, és a készpénzbeli juttatás második helyét sem veszi át más cafeteria-elem. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idei év egyértelműen a SZÉP-kártya éve volt: a BDO cafeteria-tanácsadási szolgáltatását igénybe vevő vállalatok majdnem 700 dolgozója a cafeteria juttatások értékének 80 százalékát valamelyik SZÉP-kártya alszámlájára igényelte. Ennek oka, hogy a SZÉP-kártya a legnépszerűbb cafeteria-elemek közül tavaly óta egyedüliként tarthatta meg kedvezményes adózását (mindössze 15 százalék SZJA és 15,5 százalék szociális hozzájárulás terheli).

A pihenőkártya népszerűségét ráadásul jelentősen tovább fokozta, hogy a járványhelyzetben hozott tavaszi intézkedések nyomán egészen 2021 június 30-ig nem kell szociális hozzájárulást fizetni a juttatás után, miközben az összesített keretösszeget eddig a határidőig évi 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelték.

Mivel az extrakedvezmények a jövő év első felében is fennmaradnak, a SZÉP-kártya várhatóan 2021-ben is megtartja domináns szerepét a cafeteria-juttatások között – jelzi előre Nagy Petra, a BDO Magyarország cafeteria és relokációs munkatársa. – A keresletet csupán az csökkentheti e juttatás iránt, hogy az időszakos (és jelenleg is tartó) lezárások miatt számos munkavállaló kártyáján jelentős fel nem használt összeg maradt az év végére, amit a munkavállalók egy része nem kíván majd tovább növelni.”
A BDO statisztikáiban a 80 százalékot képviselő SZÉP-kártya mögött a második legnépszerűbb elem a készpénzbeli megváltás volt. Ez a juttatások értékének 15 százalékát jelentette, ami a tavalyi 40 százalékhoz képest jelentős csökkenést jelent. Az önkéntes egészség illetve nyugdíjpénztár mindösszesen 2,5 százalékán osztozik. Az adómentes juttatások 1,5 százalékán a bölcsőde/óvodai szolgáltatás illetve a kulturális szolgáltatás osztozik. A maradék 1 százalékon az ajándékkártya és a helyközi bérlet támogatása szerepel.
Arra számítunk, hogy a készpénzes juttatás a jövő évben kissé visszaerősíti majd a pozícióit. Főként az alacsonyabb keresetű munkavállalók lehetnek azok, akik a már felhalmozott üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal és szabadon elkölthető elemeket fogják preferálni, akár alacsonyabb összegű juttatás formájában is – tette hozzá a BDO Magyarország szakértője.
Az adómentes juttatások között az óvodai-bölcsödei térítés, valamint a kulturális és sportbelépők mellett új elemként jelent meg a távmunkát végző munkavállalók igazolás nélkül adható térítése. Az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékáig elszámolható tétel várhatóan a vírushelyzet lezárását követően is választható marad, miközben a kulturális és sportrendezvények belépőire vonatkozó, de jelenleg érhető módon teljesen háttérbe szorult igény is érezhetően megnőhet a járvány lefutását követően.

A bérként adózó, de adókedvezményre jogosító juttatások közül a koronavírus-járvány miatt újra fókuszba kerülhetnek az egészség- és önsegélyező pénztárak, illetve az egészségbiztosítások is.

Noha a SZÉP-kártyán és a készpénzes juttatáson kívül csupán néhány százalékot tesz ki a többi juttatás összértéke, a BDO tapasztalatai cégek többsége a jövőben is igyekszik széles palettát nyújtani cafeteria-rendszerében. Számukra a-rendszer egy motivációs eszköz, amely a munkavállalók felé azt mutatja, hogy a jövőben sem kívánják korlátozni munkavállalóik választási lehetőségeit.

A leggyakoribb cafeteria-elemek:

Cafeteria elem Közteher 2021-ben
Óvoda, bölcsőde A költségek mértékéig adómentes
Kulturális belépő A minimálbér mértékéig adómentes
Sportrendezvény belépő A minimálbér mértékéig adómentes
Távmunkavégzés költségtérítése A minimálbér mértékéig adómentes
Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla  2021.06.30-ig ,évente 265.000 Ft-ig 15 százalék 2021.07.01-től évente  150.000 Ft-ig 30,5 százalék
Széchenyi Pihenőkártya szállás alszámla  2021.06.30-ig ,évente 400.000 Ft-ig 15 százalék 2021.07.01-től, évente  225.000 Ft-ig 30,5 százalék
Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla  2021.06.30-ig ,évente 135.000 Ft-ig 15 százalék 2021.07.01-től évente  75.000 Ft-ig 30,5 százalék
Csekély értékű ajándék Minimálbér 10 százalék-áig 35,99 százalék
Önkéntes pénztári célzott szolgáltatás Korlátozás nélkül 35,99 százalék
Készpénz kifizetés Cafeteriában Bérként adózó
Ajándékutalvány Bérként adózó
Helyi bérlet Bérként adózó
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Bérként adózó, de igénybe vehető utána adókedvezmény
Egészségpénztár, önsegélyező pénztár - hozzájárulás Bérként adózó, de igénybe vehető utána adókedvezmény

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo