Gyenge marad a forint, mit tegyünk?

Az elmúlt napok folyamán masszív gyengülést produkált a forint a világ vezető pénznemeivel szemben, a folyamat pedig a legtöbb elemző szerint nem fog egyhamar a visszájára fordulni. Azok az importőrök, akik nem biztosították magukat a forintgyengülés ellen, valamennyit biztosan buktak, de érdemes lehet még lépni, hátha további zuhanás jön. Megmutatjuk, hogyan.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép:flickr/szb78

A forint utóbbi napokban tapasztalható látványos gyengülésében sok tényező játszott közre több-kevesebb súllyal, az elemzők azonban egy dologban biztosak: a folyamat nem egyhamar fog a visszájára fordulni. Egyrészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az extrém pénzbőség kora után a relatív szigorítás útjára lépett, így a befektetők is egyre óvatosabbak lettek. Ez különösen meglátszik a feltörekvő piacok megítélésén. Ugyanakkor az magasabb kockázati besorolású országok kötvényei általában kamatfelárral hódítanak, így a magyar piac megítélésén különösen rontott a 18 hónapja tartó kamatcsökkentési ciklus. (Egy ország kötvényeinek és valutájának vonzereje között erős korreláció tapasztalható.)

Erre játszanak?

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója egyenesen úgy vélte, bár válságszerű tünetekkel jár, ez valójában nem egy krízis, hanem erőteljes tőkeallokáció. A szakértő szerint a világban általánosságban megfigyelhető, hogy a tőke a kötvénypiacokról a részvénypiacokra áramlik. Ez talán a kötvény 30 éves felívelő sztorijában is szakadást hoz, de annyi mindenképpen biztosnak látszik, hogy ez a folyamat a feltörekvő piacokat fokozottan érinti. A feltörekvő térség vonzereje általában is kisebb mint korábban, a folyó fizetési mérleg pozíciója ugyanis látványosan romlik.

Annyi bizonyos: a forint árfolyama év eleje óta 5,34 százalékot esett a dollárral, míg 4 százalékot az euróval és a svájci frankkal szemben. Nicholas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy igazgatója arról beszélt a CNBC-nek, hogy a forint szerinte azért van nagyobb veszélyben más feltörekvő piacok devizájánál, mert a Magyar Nemzeti Bank az exportszektor fellendítése érdekében a forint gyengítésére játszik. Spiro – Matolcsy tegnapi nyilatkozatára hivatkozva, amelyben a jegybankelnök arról beszélt, hogy további kamatcsökkentés várható – azt mondta, ijesztő, hogy a központi bank mennyire nincs megijedve a helyzettől.

Kinek jó ez?
Általánosságban a gyenge valuta növelheti egy ország versenyképességét, ami igaz a jelen esetben is annyiban, hogy jobban megéri külföldi cégeknek ide települni, hiszen nekik olcsóbban, forintban fizethetik a béreket.
Elvileg az exportáló cégek is örülhetnek, de ez csak abban az esetben igaz, akik hazai alapanyagból termelnek. Az importálóknak és azoknak, akik exportra készülő termékükhöz import alapanyagra szorulnak, már nem éppen vidám a helyzet.
Ha hónapokig gyenge marad a forint, a fogyasztók "leszokhatnak" a külföldi termékekről és inkább a magyar áruk felé fordulhatnak.
A Société Générale legfrissebb kommentárja is egybecseng a fenti megállapítással: szerintük a Magyar Nemzeti Bank nem fog beavatkozni, hogy megvédje a forint árfolyamát és nem fog kamatot emelni az áprilisi parlamenti választások előtt. Ezek fényében a bank szakértői a forint gyengülésére játszó pozíciót nyitottak, a célárfolyamot 329 fölé helyezték, 3 hónapos időtávon.

Biztosítsa be üzletét

Mindebből nagyon úgy tűnik, hogy a piaci szereplőknek fel kell készülnie arra, hogy a forint tartósan 300 forint felett ragad. Persze az exportőrök dörzsölhetik a markukat a növekvő bevételek láttán, de az importőrök egy részének biztosan eszébe jutott, miért nem biztosította magát az árfolyamzuhanás ellen. A változó kamatok és nyersanyagárak miatti kitettségekre régóta léteznek treasury ügyletek, azonban ezeket a tranzakciókat egy évtizeddel ezelőttig szinte kizárólag a bankközi pénzügyi műveleteknél alkalmazták. Mára azonban egyre elterjedtebbé vált a közvetlen alkalmazásuk a nagyvállalatok körében és a kkv-szektor is egyre bátrabban köt fedezeti ügyleteket.

A fedezeti ügyletek egyik nagy hátránya, hogy nem olcsóak, a kkv-szektor tagjai pedig rendszerint nem érik el a szükséges (nem ritkán 100.000 eurós) értékhatárt a tranzakcióik során. A Raiffeisen Bank ügyfelei körében az egyedi áras devizakonverzió számít  a legnépszerűbbnek, amely ugyan alacsony (alig 100.000 forintos) összeghatártól elérhető, de csak napon belül tudja kihasználni az árfolyamingadozás előnyeit, fedezeti ügyletként tehát nem alkalmazható.

A devizakitettség elleni legjobb védekezés egyébként a cég könyvelésének devizaalapúra való cseréje, ám ehhez valóban a cég forgalmának döntő többsége devizában kell, hogy bonyolódjon. A nagyobb devizaügyletek bebiztosítására a bankok a fedezeti ügyleteket ajánlják. (Februárban lép életbe az az európai uniós rendelet, amely alapján minden tőzsdei és tőzsdén kívüli határidős és opciós ügyletről jelentést kell készíteniük az ügyletben résztvevőknek.) Ezekből mutatunk be most néhányat, hogy eldönthesse, melyikre lehet a legnagyobb szüksége, ha nem szeretne további veszteségeket realizálni a várható további forintgyengülés esetén.

Néhány gyakoribb fedezeti ügylet, leírása és jellemző alsó összeghatára

Egyedi áras devizakonverzió Az aktuális piaci trendek alapján kalkulált kedvezményes árfolyammal az ügyfél a banki árfolyamoknál kedvezőbb árfolyamon juthat devizához 100.000 forint
Határidős deviza adás-vétel ügylet Az ügyfél a jövőben várható deviza konverzióira előre tudja biztosítani, fixálni az árfolyamot, amivel az ügyfél az árfolyamból adódó kockázatát kivédheti és tervezhetővé tudja tenni a tevékenységét. 25.000€
Deviza opciós ügylet A kedvezőtlen irányú deviza árfolyammozgásokkal szemben védelmet nyújthat, ugyanakkor nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az Ügyfél a kedvező irányú árfolyamváltozásból részesülhessen. 100.000€
Kamatswap ügylet Ügyfelek részére hitelfelvételeknél fellépő kamatkockázat kivédésére szolgál, amely során az ügyfél változó kamatozású hitelét fix kamatozásúra cserélheti vagy fordítva. 500.000€
Kamat opciós ügylet Az ügyfél hiteleinek és kibocsátott kötvényeinek kamat kockázatának kivédésére szolgáló ügylet. 500.000€

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo