Egyre nagyobb a nyomás az EKB-n

Egyre nagyobb a nyomás az EKB-n, hogy csökkentse az irányadó kamatrátát. Már korábban is várta a befektetők egy csoportja, hogy az EKB alapkamata 1%-ról 0,75%-ra csökken, de mostanra egyértelműen ilyen jellegű lépést szeretne látni a befektetők jelentős része.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az ok igen egyszerű! Egyre inkább úgy tűnik, hogy az európai gazdaság nem tud talpra állni. Mostanra már emelkedő gazdasági kilátásokra számítottunk néhány hónappal ezelőtt, de az elmaradt. Akkor viszont lépjen most már a Draghi is, gondolják/gondoljuk. Persze sokak szerint nem kamatot kéne csökkenteni, hanem az EKB-nek teljes garanciát kellene vállalnia egy estleges közös európai kötvény kibocsátási programra, s onnan minden megoldódna. A hitel költségek a perifériás tagállamok számára jelentősen csökkennének, s elindulhatna egy erőteljes deficitcsökkentés, miközben a megszorítások megszűnésével kibontakozna az oly rég óta várt gazdasági fellendülés. Egyelőre viszont nem ezt várjuk, habár egy ilyen bejelentés biztos szétrobbantaná a piacokat. Egyelőre csak egy iciri-piciri kis kamatcsökkentésre vágyakozunk. Ha ez elmarad, akkor nagyon mérgesek leszünk vagy lesznek a befektetők, ami nem túl jó a longosoknak.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Tegnap zárva tartottak a tengerentúli piacok, a Függetlenség napját ünnepelték az USA-ban. A európai piacok lejtőre kerültek a nap elején, és az utolsó órák emelkedése sem tudta pluszba lendíteni az indexeket (CAC40 -0,11%, DAX -0,2%, FTSE -0,06%). A ötvényhozamok emelkedtek, a spanyol 10 éves hozam 6,2%-ról 6,4%-ra emelkedett, az olasz pedig 5,6%-ről 5,7% fölé száguldott.

A spanyol kormány hamarosan újabb megszorító csomagot jelenthet be, egyes források szerint 30 milliárd euróval javítaná az idei költségvetési egyenleget a kormány. AzECB ma tartja kamatdöntő ülését, ahol az elemzők 25 bázispontos csökkentésre számítanak, de a BoE is kamatdöntő ülést tart.

Olaj, arany:

- Eséssel indult a kereskedés a kőolajban, a 88 dolláros lokális csúcsról fordult le az árfolyam, és 87,6 dollárig esett a hajnali órákban.

- Folytatódik a sztrájk a norvégoknál. Tegnap sem tudott megegyezni bizonyos nyugdíjkérdésekben a szakszervezetekkel a norvég olajipari szövetség, így további csúszások várhatóak az olajszállításokkal, de az olajexport leállásától egyelőre nem kell tartani.

- Az Amerikai Energiahivatal ma publikálja a készletadatokat. Kőolaj terén 2,3 millió hordós csökkenésre számítanak az elemzők, míg benzin terén 1 millió hordós emelkedésre.

- Meglehetősen nyugodt kereskedés volt tegnap a kőolaj piacán, az árfolyam 1.614-1.619 dollár között oldalazott. Az unalmas kereskedés a reggeli órákban is folytatódott.


Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

- Tegnap napon belül 0,1%-ot meghaladó mértékben emelkedett mind a spanyol, mind pedig az olasz államkötvények hozama. Ez akár figyelmeztető jel is lehet, miszerint a piaci optimizmus kezd alábbhagyni és újra felerősödhetnek az EU gazdaságával kapcsolatosa félelmek. Ennek megfelelően változott az EUR/USD árfolyam is. A tegnapi kereskedés során 1,261-ről 1,252-re csökkent az árfolyam.

A forint 284,8-ről 286,2-re csökkent az euróval szemben. Ennek hátterében az eurózóna gazdasági jövőjével kapcsolatos félelmek mellett régióspecifikus tényezők is álltak. Ezek közül elsősorban a román belpolitikai események a meghatározók.

Távol-Kelet:

- A hongkongi index 0,26%-ot, a Nikkei 0,36%-ot a Shanghai index pedig 1,39%-ot veszített értékéből.

- A piacok a ma délutáni, 1:45-kor megjelenő EKB kamatdöntést várják, a várakozások szerint a központi bank 0,25%-kal csökkentheti az irányadó kamat nagyságát és ezzel rekord alacsony, 0,75%-os kamatszint alakulhatna ki.

Határidős piacok: - Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo