A magyar kormány megvezeti a külföldi befektetőket

A Magyarország körüli befektetői légkör javulása kizárólag az Európai Központi Bank (EKB) és az amerikai szövetségi jegybank, a FED grandiózus kötvényvásárlási és készpénzbővítő lépéseinek köszönhető Benoite Anne szerint.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A párizsi székhelyű bankház, a Société Générale feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető stratégája az alapblog.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány folyamatosan blöfföl, megvezeti a külföldi befektetőket, akik egyelőre hisznek nekik.  A szakember azonban arra figyelmeztet, hogy a végén a magyar kormány valószínűleg elveszíti a pókerjátszmát.

Benoite Anne, Société Générale

Benoite Anne korábban azon piaci szereplők közé tartozott, akik igen borúsan látták a magyar helyzetet (néhány hónappal ez előtt nagyobb esélyt adott a 320 forinton euró árfolyam elérésére, mint arra, hogy az IMF-EU- megállapodás létrejön). A világ azonban  – ahogy a Zentai Péterrel folytatott beszélgetés során kiemelte – azóta 180 fokos fordulatot vett, ám a vezető francia elemző ettől függetlenül  úgy gondolja, hogy „fél év múlva még mindig ugyanott fogunk tartani, ahol most: sehol.  Semmi sem fog ugyanis változni az IMF-EU kontra magyar kormány huzakodásban.”

A szakember - elismerve, hogy elfogult az IMF irányában, hiszen korábban a Valutaalap tisztségviselője volt - hangsúlyozta, hogy „az IMF fantasztikus érték, mert rendkívüli biztonságot képes nyújtani nagyon nyitott, következésképpen sebezhető nemzetgazdaságok, például Magyarország számára. Az IMF nem követel semmilyen olyan intézkedést, amely a szociális igazságtalanságokat fokozná. Átláthatóságot, kiszámíthatóságot kér csupán olcsó hitelekért cserébe. Értésre adja ugyanakkor azt, amit most és itt én is teszek, tudniillik: a világban a hangulat megint rosszabbra fordulhat, és visszaesik a kockázati étvágy, ugyanakkor IMF-háttérrel maga mögött a magyaroknak nem kellene aggódniuk. Nem szólva arról, hogy Magyarország számára a piaci finanszírozásnál sokkal olcsóbb az IMF által kínált lehetőség.”

Ennek ismeretében Benoite Anne nem tud másra gondolni, mint arra, hogy „a magyar kormány egyszerűen nem akarja, hogy kívülről belelássanak a kártyáiba.” Az, hogy az ország finanszírozható azzal van összefüggésben, hogy világszerte megnőtt étvágy a korábban kockázatosnak tartott államkötvények és egyéb tőkepiaci termékek iránt. Arra is figyelmeztet ugyanakkor, hogy azokat, akik Magyarországra hozzák a tőkéjüket, semmi más nem érdekli, mint a hozam. Ám ezek az intézmények, magánszemélyek pillanatok alatt vissza fognak vonulni, amint másként ítélik meg a helyzetet..."

A teljes interjú az alapblog.hu-n olvasható.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo