Fontos nap előtt állunk

El vagyok szontyolodva. Hamarosan túl leszünk azon az izgalmon, amely eddig a szívünkbe markolt. Ma délután négy órától hallhatjuk a Fed elnökének beszédét a jegybankárok éves konferenciáján. Ott pedig vélhetően kibújik a szög a zsákból. Vagy mégsem? Mindenesetre a befektetők minden idegszálukkal erre az eseményre koncentrálnak. Ha netán nem jönne most sem konkrétabb üzenet a gazdaság élénkítésével kapcsolatban, akkor valószínűleg sokkal jobban elszomorodnának, mint most én. Az pedig nem jelent jót  - kezdi reggeli kitekintőjét az Erste elemzője.

A BUX index például a 17 300 pontos támaszon billeg. A DAX folyamatosan kóstolgatja a 20 és a 30 napos mozgóátlagokat. Ha azokat áttöri, akkor a 200 napos mozgóátlag lehet a cél. Az pedig nagyon messze, 6500 pontnál található. Szóval fontos nap előtt állunk, amelynek első felét a kivárás jellemezheti, hogy aztán a nap végén az indulatoké lehessen a piac.

USA, Európa

- Eséssel kezdték a napot a vezető tengerentúli piacok, majd zárásig nem történt már lényeges mozgás. Főként a Spanyolországgal kapcsolatos félelmek mozgatták a piacokat (Dow -0,8%, Nasdaq -1,05%, S&P500 -0,78%).

- Sajtóértesülések szerint Spanyolország nem tudja még, hogy mikor kérvényezi a mentőcsomagot, egyelőre elhalasztották a döntést. Ezért újra előtérbe kerültek az adósságválsággal kapcsolatos félelmek.

- Az összes tengerentúli szektor mínuszban zárt, a technológia (-1,3%) és az energia (-1,1%) voltak a nap vesztesei.

- Titokban tárgyal az Apple és a Google a szabadalmi kérdésekről, az Apple folyamatosan támadja a Google operációs rendszerét, az Androidot. Steve Jobs korábban „termonukleáris háborút" hirdetett az Android ellen, így további perek is várhatóak a közeljövőben.

- A friss munkanélküli segélykérelmek esetében a várakozás 370 ezer volt, és ezzel szemben 374 ezer új kérelmet regisztráltak, a múlt heti 372 ezer után.

- A mai nap legfontosabb eseménye a Bernanke beszéd (magyar idő szerint 16 órakor), amire hetek óta várnak a piaci szereplők. A befektetők arra számítanak, hogy a Fed ezúttal újabb monetáris lazítást (QE3) jelent be.

- Ezen kívül a Chicago-i beszerzési menedzser index (augusztus), és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (augusztus, végleges) értékéről szerezhetünk tudomást a délutáni órákban.

Olaj, arany

- Negatív napot zárt tegnap az olaj, 95,6 dollárig esett az árfolyam, ami 0,9%-os csökkenésnek felel meg. A 20 napos mozgóátlag állította meg a kurzust, a reggeli órákban csak minimális volt a mozgás, további egy dolláros esést láthattunk.

- Az arany piacán tart a korrekció, a tegnapi mozgás leginkább oldalazásnak felel meg, és a hajnali órákban sem mozgott nagyon az árfolyam. 1.655 dollárt kell fizetnünk jelenleg egy uncia aranyért, az árfolyam hamarosan elérheti a 200 napos mozgóátlagot (1.642 dollár).

Devizák

- Lendületesen indult a tegnapi kereskedés az EUR/HUF-ban, az árfolyam 283-ról 286 forintig emelkedett, ahonnan 284,4-ig korrigált zárásra, ami 0,4%-os forintgyengülésnek felel meg. A reggeli órákban már nem volt érdemleges mozgás, 285 környékén kereskedtek a devizapárral.

- Folytatódik az oldalazás az EUR/USD-ben. Az árfolyam az 1,248-1,26-os kereskedési sáv alját közelítette meg, ahonnan visszapattanhat felfelé. A ma délutáni Bernanke beszéd azonban kibillentheti a sávból az árfolyamot.

Távol-Kelet

- Alapvetően lefelé mozognak a piacok Ázsiában is. (Nikkei -1,6%; Hang Seng -0.4%; Kospi -0,1%; Shanghai -0,3%)

- A negatív hangulat különösen a meglepő japán ipari termelésnek köszönhető, amely 1%-kal zsugorodott júliusban, miközben a piac 1,8%-os bővülést várt. Igaz, a gépjármű értékesítés 16,7%-kal növekedni tudott. A gyenge adat a globális kereslet és a japán export csökkenésével magyarázható. Ennek ellenére a japán jen erősödik. Az építőipari rendelésállomány a korábbi 4% után júliusban 8%-kal növekedett, s a megkezdett laképítések is kisebb mértékben, 9,6%-kal csökkentek a várt 10,3%-os csökkenéssel szemben.

- Az indiai második negyedéves GDP 5,5% lett, amely jobb a várakozásoknál (5,2%), s ráadásul gyorsulást jelez az első negyedévi 5,3% után.

Határidős piacok: - Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Az útépítéssel és útfenntartással foglalkozó Soltút kft. 630.370 darab PannErgy részvényt vásárolt augusztus 28-án 630 forintos átlagáron, így 6,97%-os tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban. Közvetlen tulajdonában 844.240 darab részvény van, míg közvetlenül 622.338 darabot birtokol.

Gazdasági hírek

- Gerry Rice, az IMF külkapcsolati igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az IMF hiteltárgyalások folytatódni fognak, de a megállapodáshoz mindenképpen szükséges az egyetértés bizonyos kérdésekben: a gazdasági növekedés, a költségvetés és a strukturális reformok. A júliusban megkezdett érdemi tárgyalások folytatására még nincs kitűzve a dátum.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo