Ma Európára figyelhetünk

Amerikában ma a Hálaadást ünneplik, ezért az amerikai piacok ma zárva tartanak, vagyis éppenséggel akár egy unalmas alacsony forgalmú nap elé is nézhetnénk, ha Európa nem tartana igazi adatdömpinget ma. Azonban mivel ma olyan fontos adatok jelennek meg Európában, mint a kiskereskedelmi adatok, vagy éppenséggel a beszerzési menedzser index alakulása, ma is lesz mire figyelnünk. Az adatok közzétételét Németország kezdte 9-órakor és délután négy órakor az európai fogyasztói bizalmat mérő mutató értékének közzétételével zárul - jelezték az Erste elemzői összeállításukban.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

USA, Európa

- Jó hangulat uralkodott tegnap a tengerentúli börzéken, a vezető indexek egész napos emelkedés után pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,38%, Nasdaq 0,35%, S&P500 0,23%).

- Két hetes csúcsra kapaszkodtak az indexek a kereskedési szünet előtt, mert ma Hálaadás ünnepe miatt zárva lesznek a tőzsdék, illetve pénteken rövidített nyitva tartás lesz.

- Tegnap napvilágot láttak a szokásos heti segélykérelmek, a friss munkanélküli kérelmek száma 410 ezer volt a múlt héten, ami 41 ezerrel kevesebb a két héttel ezelőtti értékhez képest, és a 423 ezres konszenzusnál is kisebb.

- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe 82,6-ról 82,7-re emelkedett, ami gyengébb a várt 84,5 értékhez képest.

- A Deere publikálta tegnap negyedéves számait. A részvényenkénti profit elmaradt a várttól, 1,88 dollár helyett 1,75 dollár lett, de az árbevétel jobb lett, 9,79 milliárd a várt 8,93 milliárddal szemben. A Deere szerint a mezőgazdasági termékek iránt nem változott jelentősen a kereslet az USA-ban, és az építőipari üzletáguk fellendülőben van, 3,2 milliárd dollár profitot vár a cég a korábbi 3,07 milliárddal szemben. A gyorsjelentés nem tetszett a befektetőknek, az árfolyam közel 4%-ot esett.

- A Fitch Ratings két fokozattal „BB+”-ról „BB -”-ra rontotta Ciprus hosszú lejáratú devizaadósságának besorolását. A negatív kilátást érvényben tartja a szervezet.

- Tegnap 2 milliárd euró értékben adtak el 3, 6 és 18 hónapos papírokat Portugáliában. A 2012-re tervezett állampapír kibocsátást ezzel teljesítette az ország.

- A németek 3,25 milliárd euró értékben adtak el tízéves papírokat 1,4%-os hozam mellett.

- A tengerentúlról nem érkeznek makro hírek, mert a piacok zárva lesznek. Az eurózónából ipari és

szolgáltatói beszerzési menedzser indexek novemberi előzetes értékei érkeznek 9 órától.

- Spanyolországban 10:30-kor 3, 5 és 9 éves aukciók lesznek.

Olaj, arany

- Az olaj árfolyama 87,28 dollárról 87,38 dollárra emelkedett, vagyis minimális mértékű emelkedés volt tapasztalható. Az olaj árfolyamát tegnap két tényező befolyásolta. Egyrészt, hogy tűzszünetet kötött Izrael és a Hamasz, másrészt pedig, hogy Amerikában publikálták a kőolaj és benzinkészlet adatokat. Mindkettő esetében 1 millió hordós bővülést vártak és helyette 1,5 millió hordós csökkenés következett be.

- Az arany árfolyamában is csak kismértékű elmozdulás volt tapasztalható, unciánkénti árfolyama 1727,2 dollárról 1728,7 dollárra emelkedett.

Devizák

- A forint árfolyama tegnap is tovább folytatta az erősödését. Az EUR/HUF árfolyam 280,92-ről 280,54-re csökkent. Az árfolyam erősödésével a deviza árfolyama megközelítette a 280-as szintet.

- Kismértékű emelkedés volt megfigyelhető az EUR/USD árfolyamában is. Az árfolyam 1,2817-ről 1,2829-re változott a vegyes amerikai adatok hatására. Az árfolyam jelenleg a 20 és a 30 napos mozgóátlag közötti szűk tartományban tartózkodik.

Távol-Kelet

- A Nikkei 1,57%-ot, a Hang Seng index pedig 0,685-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke

0,71%-kal csökkent.

- Japánban októberben év/év alapon a szupermarketek értékesítése 4%-kal csökkent, azonban ez csak másodlagos adatnak számít.

- Kínában a HSBC által mért PMI index előzetes értéke emelkedett és 50,4-es értéket mutatott, ezzel átlépve a vízválasztónak számító 50-es értéket.

Határidős piacok

- A pozitív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- 470 forintról 400 forintra csökkentettük Magyar Telekom célárunkat, ajánlásunk továbbra is Tartás. A célár csökkentés elsődleges oka az új közműadó, ami 9-11 milliárd forint körüli terhet jelent majd a cégnek jövő évtől. Számításaink szerint a cég a jövőbeli áremelésekkel nem lesz képes ellensúlyozni az adót. Tegyük hozzá, hogy a cég már idén júliusból fizeti a telefonadót. Így a két adó együttesen 29-31 milliárd forintnyi adóterhet jelent a Magyar Telekomnak 2013-ban. Ezzel együtt már nem látjuk fenntarthatónak a korábbi osztalékszintet. A nyereségességgel együtt tovább csökken az üzemi cash-flow is. A cég idén 10,9 milliárd forint frekvencia díjat, 14,3 milliárd forintot a SEC vizsgálatainak lezárásával kapcsolatban, illetve 8 milliárd forintnyi telefonadót fizetett. A Pro M eladásából befolyó 19,9 milliárd forint ellenére arra számítunk, hogy az eladósodottság 40% felett lesz 2013-ban, ha továbbra is 50 forint osztalékot fizet a cég. Kedvező fejlemények lehetnek a jövőben az elektronikus útdíj tender (melyre az állam 42 milliárdot szán), az Európai Bíróság kedvező döntése a Robin Hood adó ügyében, illetve a negyedik mobilszolgáltató visszalépése.

- Bár elvileg a Robin Hood adó 50%-a csökkenthető a befektetésekkel, ezt a lehetőséget a korábban vártnál nehezebben tudja majd érvényesíteni a MOL, mivel a törvényalkotó szándéka a munkahelyteremtés ösztönzése. Ez negatívan érintheti a magyar olajcéget, de árfolyamhatásra nem számítunk.

- A horvát kormány szerint a MOL-nak több pénzt kellene fordítania az INA két finomítójának, valamint olaj- és gázmezőinek modernizációjára. A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy minél hamarabb újra kell tárgyalni a MOL-lal kötött részvényesi megállapodást. Ez logikus lépés lenne a horvát kormány részéről, azonban a tényleges megvalósítás elég bizonytalan, elképzelhető, hogy meg kell várni a Sanader ügy jogerős bírósági döntését.

- Az OTP 410 részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő saját részvények állománya 4.244.322 darabara (1,52%) változott.

- Az E-Star december 21-re hívott össze rendkívüli közgyűlést.

- Az E-Star 163 darab RFV 2014/A és 30 darab E-Star 2015/A kötvényt vett vissza 25,74%-os diszkonton.

Gazdasági hírek

- Az Európai Bizottság arra szólította fel Magyarországot, hogy módosítsa a távközlést és a kiskereskedelmet sújtó különadót, mivel azok külföldi érdekeltségű cégeket sújtanak. A kormány időközben már döntött ezen adók kivezetéséről, így a hírnek nincs hatása.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo