Egyre sürgetőbb a megállapodás az amerikai költségvetésről

Gyenge amerikai adatok rontották tegnap a hangulatot a piacokon. Az Erste elemzői szerint lassan ideje lenne, hogy az indexek elhagyják a jelenlegi szinteket, a folytatás szempontjából a következő napok mozgásai fontosak lehetnek.

Kissé borongós lett a hangulat tegnap a gyengébb amerikai adatok hatására. Ugyanis az ipari beszerzési menedzser index becsúszott a fontos 50 pont alá, amely kontrakciót jelez. Persze ez nem meglepő annak fényében, hogy a „pénzügyi szakadék” itt van előttünk, s a beruházási döntéseket nem lehet felelősen meghozni az egyezség végkimenetének tudta nélkül.

Különben erre a Fed elnöke, Ben Bernanke már korábban felhívta a figyelmet, s azt is elmondta, hogy éppen ezért nagyon fontos, hogy a felek mielőbb megállapodásra jussanak. Viszont pont ennek a tudata az, amelynek köszönhetően a nem várt mértékű visszaesés nem okozott nagyobb pánikot.

A DAX egyébként újra próbálkozott a kitöréssel, ami most sem sikerült igazán. Ennek ellenére nem veszett semmi. Az elkövetkező napok mozgásai fontosak lesznek a folytatás szempontjából. Lassan itt az ideje a jelenlegi fontos szintek elhagyásának, jelenleg ennek látjuk nagyobb valószínűségét. A BUX esetében ma további enyhe csökkenés jöhet, de mintegy 200 pontra van a 200 napos mozgóátlag. Ez pedig azt jelenti, hogy egy esetleges csökkenés esetén sem kellene nagyobb mozgást produkálnunk.

USA, Európa

- Rossz hangulat bontakozott ki tegnap az USA piacain, az indexek a kereskedés végéig estek (Dow -0,46%, Nasdaq -0,27%, S&P500 -0,51%).

- Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy a republikánusok végül engedni fognak és beleegyeznek majd a fiscal cliff elkerülése érdekében az adóemelésbe.

- Három éves mélypontra zuhant az ISM feldolgozóipari index az USA-ban. 51,7 pontról 49,5 pontra csökkent a mutató, miközben az elemzők 51,5 pontra számítottak.

- Az építőipari kiadások októberi értéke pozitív meglepetést okozott a piacoknak. 1,4%-os bővülést publikáltak, a várt 0,5%-kal szemben. A mutató így 2008 novembere óta nem látott szintre emelkedett, ami az ágazat talpra állását erősíti.

- A teljes gépjármű értékesítési adat is jól alakult, az előző havi 14,3 millió után 15,5 millió darabra emelkedett az évesített eladási adat, miközben az elemzők 14,8 millióra számítottak.

- Üdítő kivétel volt a Dell, 4,4%-os emelkedéssel, mert a Goldman Sachs eladásról vételre javította a Dellre vonatkozó ajánlást. A 2013-as kilátások javulásával indokolja az elemzőház, hogy 9 dollárról 13 dollárra emelte a célárat.

- Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter arról beszélt tegnap, hogy amíg nem lép életbe a bankunió addig nem lesz banki feltőkésítés az ESM keretéből. Jean Claude Juncker, az Eurogroup elnöke pedig azt jelentette be, hogy jövő hét közepén hozzájuthat Spanyolország a pénzhez. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő csoport elnöke azt is bejelentette, hogy az év végén távozik posztjáról.

- A pénzügyminiszter arra reagált, hogy Spanyolország tegnap hivatalosan is kérte bankjai számára a 39,5 milliárd euró kifizetését az ESM alapból.

- Botrány körvonalazódik Görögországban, mert a hírek szerint Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök anyjának tulajdonában lehet egy 500 millió eurós svájci bankszámla, amit az adóelkerülés és pénzmosás miatti vizsgálat során találtak a hatóságok.

- Görögország tegnap bejelentette a kötvény visszavásárlási program részleteit. 10 milliárd euró értékben ajánl fel az ország hat hónapos EFSF kötvényeket, 10-30 éves állampapírokért cserébe. A visszavásárlási ár a névérték 30-40%-a között lesz. A befektetők péntek estig jelentkezhetnek, és előreláthatóan december 17-én történik meg majd a tranzakció.

Olaj, arany

- A nyersolaj ára kismértékben esett (WTI januári leszállítás 88.8 USD/bbl szinten állt ma reggel) köszönhetően azon félelmeknek, hogy az amerikai törvényhozás sikertelen lesz a fiskális szakadék megállításában, ami recesszióba lökheti az USA gazdaságát. Az arany árát, mely kismértékben esett ma reggel, szintén ezek a félelmek mozgatták.

Devizák

- A tegnapi negatív nemzetközi hangulat nem tett jót a forintnak, ugyanis jelentősebb mértékben gyengült az euróval szemben. Az EUR/HUF devizapár árfolyama 281,15-ről 282,56-ra emelkedett és áttörte a 20 illetve a 30 napos mozgóátlag jelentette ellenállást is.

- Gyenge amerikai adatok és javuló európai helyzet jellemezte tegnap a piacokat. Amerikában az ISM index értéke jelentősen elmaradt a várakozásoktól, miközben Spanyolország és Görögország felől is kedvező hírek érkeztek. Az EUR/USD devizapár értéke 1,2986-ról 1,3054-re emelkedett. Technikai alapon a további emelkedéshez az árfolyamnak több ellenállást is át kéne törnie. Először 1,3082-nél, majd ezt követően 1,3119-nél is.

Távol-Kelet

- A Nikkei 0,28%-kal csökkent, miközben a Shanghai index értéke 0,73%-ot, a Hang Seng index pedig 0,3%-ot emelkedett.

- Kínában jövőre 7,5%-os gazdasági növekedést valószínűsítenek, ami magasabb, mint az eddigi 7%-os várakozás, ugyanis Xi Jinping, az újonnan kinevezett vezető nem tolerálna ennél kisebb növekedést.

- Az ausztrál jegybank a várakozásokkal összhangban 25 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be és ezzel az irányadó jegybanki kamat 3,0%-ra csökkent.

- Az október havi építési engedélyek száma a vártnál lényegesen kisebb mértékben növekedett Ausztráliában.

Határidős piacok

- Mínuszban vannak ma reggel a határidős indexek.

Vállalati hírek

- Ma a MOL bejelentette, hogy elkezdi a 66-os blokk kutatását Ománban. A cég 200 millió hordóegyenértékes készletre számít az ország nyugati részén lévő lelőhelyből, melynek közelében jól kiépített infrastruktúra van. A hír nem fogja mozgatni a részvény árát, a kurdisztáni termelés és kutatás lényegesen fontosabb a cég számára.

- A kormány az 5000 fő alatti települések esetében a vállalkozási célú hitelek 40%-át vállalja csak át, szembeni a korábbi elképzeléssel, mely szerint a teljes adósságot átvette volna. Ez a korábban becsült 97 milliárd forint helyett 40 milliárdot jelent. A teljes átvállalt önkormányzati adósságállomány a korábban jelezett 612 milliárd helyett tehát 560 milliárd forint lehet. Az FHB-nak nincs önkormányzati hitele, míg az OTP esetén a módosítás hatása nem jelentős.

- A PannErgy újabb, 205 millió forintos részletet hívott le a korábban elnyert 316 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból, így eddig már mintegy 284 millió forint kifizetése történt meg. A hatás részvényenként 11 forint.

- Az E-Star tegnap 21 darab RFV 2014/A kötvény vett vissza 25,74%-os diszkonton.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo