Pénteken vége szakadt a görög átoknak

Hatalmas száguldást láthatunk pénteken szerte a világban. Az öröm jogos, a shortosok kipattanása is. Kérdés, hogy tud-e tartós emelkedés jönni, de ezt nehéz megválaszolni. 

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A görögök másfél havi bizonytalanságot hoztak a világgazdaságra, amely, mint láthattuk a különböző makrogazdasági adatokban egészen jelentős is tudott lenni. Hiszen a görög, s ezen keresztül a spanyol bizonytalanság miatt sokan elhalasztották a beruházásaikat, visszafoghatták kiadásaikat, s így csökkenthették a gazdasági aktivitást. Ezek a beruházások, kiadások, most zöld utat kaphatnak. (illetve már kaptak 1-2 héttel ezelőtt) Így talán már az év második felében javulhatnak a növekedési kilátások.

USA, Európa:

Hatalmas emelkedéssel zárták a második negyedév utolsó kereskedési napját a vezető tengerentúli indexek (Dow 2,2%, Nasdaq 3%, S&P500 2,49%).

James Bullard a St. Louis-i Fed elnöke szerint a gazdasági kilátásoknak komolyabban kellene romlaniuk ahhoz, hogy a jegybank újabb eszközvásárlási programot jelentsen be. A Marketwatch azt is írja, hogy a Fed elnök szerint szorosan követik a munkaerőpiac változásait, és egyelőre még nincs napirenden újabb likviditás bővítés.

Profit warningot jelentett be pénteken a Ford, a cég szerint a második negyedévben várhatóan csökkeni fog az eredmény. A cég árfolyama 5%-ot veszített értékéből, és 9,6 dolláron zárta a kereskedést.

Az EU csúcson elfogadtak egy 120 milliárd eurós gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő programot is. A jövőben az EFSF és ESM alapok kötvényvásárlásba kezdhetnek anélkül, hogy az érintett országoknak megszorításokat kellene végrehajtaniuk.

A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag kétharmados többséggel szavazta meg az ESM-ről szóló szerződést és a fiskális paktumot. Ennek ellenére nem lépett életbe tegnap az ESM, mert nem fejeződött be a ratifikációs folyamat.

A Chicago-i beszerzési menedzser index 52,9 pontra emelkedett júniusban, amely meghaladta az 52,3 pontos várakozást, és magasabb lett az 52,7-es előző havi értéknél. Az Apple 60 millió dollárt fizet a kínai Proview Technology vállalatnak, hogy a távol-keleti országban is használhassa az „iPad" nevet.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Múlt héten életbe léptek az Irán elleni szankciók, az Európai Uniós országok számára az olajexport is tiltott, Norvégiában pedig sztrájkok miatt csökken a kitermelés. A kínálati oldal szűkülése támaszt jelenthet az olajnak, a pénteki kereskedésben már komolyabb emelkedést láthattunk, miután 78,5 dollárról a 30 napos mozgóátlagig, vagyis 85 dollárig rallyzott az árfolyam. Az arany árfolyama szintén pozitív irányba fordult pénteken, 1.552 dolláron indult a kereskedés, és a 20 illetve 30 napos mozgóátlag állította meg a kurzust 1.590 dollárnál.

Devizák:

Nagyot erősödött pénteken az euró a dollár ellenében, miután a befektetők kedvezően értékelték az EU csúcs eredményeit. Az árfolyam az 1,24-es mélypont közeléből rugaszkodott el felfelé, és 1,267-ig emelkedett zárásra. A befektetők a csütörtöki EKB kamatdöntő ülésre figyelhetnek, ezért a következő napokban kivárásra számítunk. A forint pénteki teljesítményére nem lehet panaszunk, az árfolyam 290-ről 286-ig csökkent, de a reggeli órákban már nem folytatódott a hazai fizetőeszköz erősödése.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Távol-Kelet:

Pirosba fordultak az ázsiai piacok a hét első kereskedési napján, Hong Kong ma zárva tart (Nikkei -0,04%, Shanghai -0,06%).

A kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke 49,8 pontra csökkent júniusban az előző havi 50,4 pontról, így hét hónapja nem látott mélységbe zuhant az index.

A japán jegybank felmérése szerint a második negyedévben javult a gazdasági hangulat a szigetországban. A Tankan index -4 pontról -1 pontra emelkedett, miközben a várakozás -3 pont volt.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

 

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo