A világ szétesik, de a forint tartja magát

Úgy tűnik, hogy nem az ördög, hanem a Moody's az, amelyik soha sem alszik. Tegnap éjjel sikerült 28 spanyol bankot leminősítenie, nem is kicsit. A piacok hatalmasat estek, míg a forint - nem kis meglepetésre - tartja magát.

Meglepően nagyot rúgott a spanyol bankokba a Mood's hitelminősítő intézet hétfőn, volt, amelyiket 5 fokozattal rakott alacsonyabb kategóriába. A Banco Santander és a Banco Bilbao is áldozatul esett ennek az ügybuzgóságnak. Az akció azért jött, mert a spanyol államadósság már korábban alacsonyabb értékre lett minősítve, ráadásul az ingatlan hitelállomány is romlik. A Santander besorolása még így is magasabb (Baa2), mint a spanyol államé (Baa3). Ugyanakkor a tegnapi hatalmas eséseket követően, ma már korrekcióra számítunk. A BUX például a 30 napos mozgóátlagra érkezett, ahonnan valamiféle emelkedés jöhet. Viszont a DAX index csúnyán néz ki azzal, hogy mindenféle mozgóátlag alá sikerült esnie az árfolyamnak a tegnapi napon. Ugyanakkor 6.080 pont környékén egy kisebb támaszt láthatunk, így a mai napra korrekciót várunk a tegnapi heves eséseket követően.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Hatalmas esést produkáltak az európai piacok tegnap, amely a tengeren túli indexeket is lefelé húzta. (Dow -1,1%; S&P500 -1,6%; Nasdaq -1,9%)

Devizák:

A forint továbbra is jól tartja magát. Miközben a világ szétesik, azaz a részvények esetében az 1% csökkenés jó teljesítménynek számít, addig a forint jól tartja magát, pedig az is kockázatos eszköz. (Vagy már lehet, hogy nem is annyira kockázatos? Köszönhetően a szigorú költségvetésnek.) A forint kedden reggel 286,8-on állt az euróval szemben, míg a svájci frankért 238,8 forintot kértek a bankközi devizapiacon, a dollárért pedig 229,16 forintot kellett fizetni.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Az dollár nem meglepő módon tovább erősödik az euróval szemben. Ami meglepő, az az, hogy az erősödés mértéke relatíve kicsi. Így nem árt az óvatosság. Az euró/dollár páros délelőtt 1,2586-on állt.

Usa, Európa

A Moody's 28 spanyol bankot minősített le. A legfőbb érv az államadósság Baa3-as, azaz alacsony besorolása és a romló ingatlan portfólió, amely jelentős veszteséget okozhat a bankoknak. A Banco Santander és a Banco Bilbao, viszonylag jól megúszta a dolgot, hiszen a Santander rátája jobb maradt, mint az államé, míg a Bilbao esetén az államéval megegyező lett a minősítés.

- Ciprus is az EU-hoz fordult pénzügyi segítségért. Ugyanakkor a segítség méretét eddig még nem lehet tudni, azt később közli az ország. Mindenesetre Ciprus az ötödik állam az eurózna 17 tagállamából, amely segítséget kér. Ha ez így folytatódik, akkor a vége egy Münchausen történet lesz, amikor az EMU saját magát menti meg. (Saját hajánál fogva húzza ki magát a mocsárból...) Mindenesetre a segítség lehet, hogy csak a bankokra fog korlátozódni, melyeknek 6 milliárd eurónál kevesebb pénzre van szükségük egyes megfigyelők szerint.

- Ma spanyol és olasz kötvényaukció lesz. A spanyolok 168 és 84 napos diszkontkincstárjegy aukciót tartanak. Ezek, a rövid futamidőre tekintettel, valószínűleg könnyebben fognak elmenni. Az olaszok 3 milliárd eurónyi 2 éves zéró kupon kötvényeket és 4 éves állampapírokat ad el.

- A tegnapi amerikai makrogazdasági adatok jobbak lettek a várakozásoknál. Különösen az új lakásértékesítések okoztak meglepetést,így ma izgalommal tekinthetünk az S&P és CaseShiller lakásár adatok elé.

Olaj, arany:

- Tegnap újra esésnek indult az olaj árfolyama (-0,5%), amely ma is folytatódik. Ugyanis a befektetők attól félnek, hogy a politikusok a csütörtökön kezdődő EU-s találkozón semmivel sem fognak közelebb kerülni a megoldáshoz, mint előtte voltak. Azaz a recesszió képe ott tündököl a falakon, az pedig csökkenő kőolajárat jelent. Amúgy technikailag, mintha megállt volna az esés.

- A mai napon az API teszi közzé az olajkészletekre vonatkozó, adatot, amelyet különben kevésbé figyelnek a befektetők.

- Újra veszik az aranyat. Tegnap 0,8%-kal emelkedett az árfolyam, ahogy az aggodalom is növekedett a világban. Ma reggel viszont kis csökkenést láthatunk. Akárhogy is nézzük, forduló ide vagy oda, valahogy gyengének látjuk az aranyat.

- Májusban 8,2 milliárd dollár áramlott ki a nyersanyag befektetésekből. Ez a második legmagasabb érték szeptember óta, amikor 9,2 milliárd dollár hagyta el ezeket a piacokat. Szeptemberben az olaj ára 17%-kal, most májusban 19%-kal csökkent. Akkor, az már mélypont volt. Most úgy tűnik, hogy júniusban a pénzkivonás folytatódik.

Távol-Kelet:

- Relatíve csendes volt a kereskedés Ázsiában. Vegyes árfolyammozgásokat láthattunk az európai aggodalmak ellenére (Nikkei -0,8%; Hang Seng +0,2%; Shanghai -0,1%).

- Habár Hong Kong arra emelkedett, hogy a kínai Kereskedelmi Minisztérium egy illetékese szerint a kereskedelmi forgalom látványos emelkedést mutat, ennek ellenére a kínai Shanghai indexnek sikerült a negatív tartományban zárnia.

Határidős piacok:

- Az amerikai határidős indexek mindegyike kismértékű emelkedést mutat ma reggel. Az európai indexek is 0,2-0,5%-os emelkedéssel nyitottak.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo