Felvirradt a nagy nap!

Megkezdődik az, ami akár meg is változtathatná Európa arcát, s jelentős lépés lehetne az Európai Egyesült Államok létrejötte felé. A kérdés, hogy valóban az lesz-e.

Angela Merkel német kancellár viszont még mindig berzenkedik. Nem kell neki mások adóssága, azt mondja, hogy mindenki legyen felelős a sajátjáért, s valahol igaza is van. Hiszen jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a „cechet" nekik kell kifizetni, azt pedig senki sem szereti. Ugyanakkor az is világos, hogy valószínűleg nincs más választás, mint a mélyebb integráció. Így a kancellár berzenkedése inkább a jó alkupozíció fenntartására szolgálhat és az utolsó pillanatban engedni fog a trojkának (Monti, Hollande, Rajoy - olasz, francia, és spanyol kormány- és államfők).

Mindenesetre izgatottan várjuk az elkövetkező két, vagy akár több nap eseményeit. Tegnap a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy kétségbeesetten kiáltotta, hogy a rekord magas hozamok mellett nem fogják sokáig bírni, valami hathatósat is tenni kell a hosszú távú integrációs tervek mellett. Mindenesetre a piacok optimisták, s ezt a hangulatot a várakozásoknál jobb, amerikai ingatlanpiacok is fűtik. Így az elrugaszkodás a 20-30 napos mozgóátlagokról - ha nehezen is, de - megindult.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A tegnapi dollárerősödést követően, most az euró erősödését látjuk. A befektetők reménykednek a pozitív uniós lépésekben. Az első negyedéves GDP adat is kellő izgalmat hozhatnak a devizapár piacára ma délután.

Az EUR/USD árfolyam a 20 és a 30 napos mozgóátlag alatt tartózkodik, s továbbra is a csökkenő trend az úr. Ettől függetlenül az 1,255 körüli 20-30 napos mozgóátlagok visszatesztelésre kerülhetnek.

Az EUR/HUF devizapár továbbra is erős. Messze a 20-30-200 napos mozgóátlagok alatt van az árfolyam és itt stabilizálódik. Különben egy 2011 közepe tartó emelkedő trend sávjának alsó élén táncol az árfolyam. A jó hírek ellenére valahogy azt érezzük a technikai kép alapján, hogy inkább a mozgóátlagok irányába történhet majd innen az elmozdulás. Azok pedig 293 és 298 között tartózkodnak. Most örülünk, hogy az IMF végül is egy 'yes"-szel jutalmazott bennünket. De valljuk meg, ezt azért vártuk. Így az árfolyamhatás is limitált volt.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

A jó függőben levő lakásértékesítési adatok meghozták az amerikai befektetők kedvét a részvényvásárlásra. (DOW +0,7%; S&P500 +0,9%; Nasdaq +0,7%). A jó hangulat a szárnyaló lakásértékesítési és tartós rendelés állomány adatoknak volt köszönhető. Habár az is igaz, hogy inkább az előbbi mozgatta meg a befektetők fantáziáját, ugyanis a várt 9,9%-kal szemben 15,3%-kal bővült a lakásértékesítések száma. Az elmúlt három nap várakozásokat meghaladó ingatlanpiaci adatai egyre inkább az piac feltámadását sugallják, amely viszont jó mérőszáma a gazdasági aktivitás változásának.

Ma elkezdődik a várva-várt EU találkozó. Továbbra is szakadék van Angela Merkel és az olasz, francia, és spanyol vezetők között, miközben a spanyol miniszterelnök, mint egy fuldokló segítségért kiabált tegnap a spanyol parlamentben. Nem bírják már sokáig a magas kamatokat. Támogatja a fontos lépéseket az integráció felé, de azonnali lépésekre is szükség van! Hiszen a spanyolok anélkül megborulnak. Vagyis egyre erősebb a nyomás a közös kötvénykibocsátás irányába.

Az olaszok ma 5 és 10 éves kötvényeket bocsátanak ki 2,5 és 3 milliárd euró értékben. (11 óra)

Az amerikai első negyedéves GDP szintén izgalmat hozhat ma a piacokra. A várt növekedés 1.9%.

Olaj, arany:

Annak ellenére emelkedik az olaj árfolyama, hogy a várt 1,3 millió hordóval szemben csak 0,1 millió hordóval csökkentek a kőolajkészletek az elmúlt héten. Ugyanakkor, ami az emelkedést okozta, az az a tény, hogy a finomított készletek 2,3 millió hordóval csökkentek a várt 1,2 millió hordós növekedéssel szemben, vagyis a teljes felhasználás jóval nagyobb volt, mint az olaj beszállítás. Így 1%-kal értékelődött fel az olaj árfolyama. Az arany továbbra is a sáv alján vacillál. Ma reggel éppen csökken kicsit.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo