Nagy baj készül: újabb válság jöhet?

A Lehmann Brothers csődjét követő 2008-as pénzügyi válságnál is nagyobb krízistől tartanak a közgazdászok, mint William White, aki már 2007-ben is figyelmeztetett a kockázatokra. A gond, hogy az állami mentőcsomagok csak a tüneteket kezelték, a válságot okozó problémák megmaradtak.

Idestova csaknem tíz éve kezdődött a 2008-as pénzügyi válság: szeptember 15-én ment csődbe a Lehmann Brothers és ezzel elindult a lejtőn a nemzetközi pénzvilág is. Alig egy évvel korábban, 2007-ben még kevesen figyeltek William White jóslatára. A gazdaság pörgött, a hitelek sosem látott mértékben áramlottak ki a bankokból. A kanadai származású közgazdász, aki a világ egyik legrégebbi, ma is működő nemzetközi pénzügyi intézetét irányította, (Nemzetközi Fizetések Bankja, Bank for International Settlements – BIS) már akkor arra figyelmeztetett, hogy a túlzott és átgondolatlan hitelezés óriási kockázatokkal jár. White jóslata azonban hamar valóra vált és a Lehmann Brothers nemzetközi bankház csődje dominóeffektust indított el a pénzügyi piacon a Nagy Világválság óta a legnagyobb recesszióval járó válságot robbantva ki.

Már csak lefelé lehet menni? - Kép: Pixabay

A bajok gyökere még meg ott van

„A helyzet nem lett jobb” – mondta White a Der Spiegel német magazinnak. „A problémákat, amelyek a válsághoz vezettek, sosem orvosolták, sőt azóta csak rosszabb lett a helyzet” – hangsúlyozta a közgazdász. Véleménye szerint ugyan az állami mentőcsomagok, illetve a jegybankok gazdaságélénkítő programja és rekordalacsony kamatai segítségével gyorsan átvészeltük a válságot, de mindez azzal a mellékhatással járt, hogy a vállalatok versenyképessége nem javult és hiteleik óriási magasságokba szöktek. „Mindenekelőtt a feltörekvő országok és Kína gazdasága érintett” – mondta White.

Egy tőzsdeguru szerint így pukkad szét a lufi
A 2008-as válság óta folyamatosan emelkednek a tőzsdeindexek és a nagyvállalatok részvényárfolyamai. De a többség már túl van értékelve, vélik elemzők. Jön a korrekció: a zuhanás. Amit Jeremy Grantham tőzsdeguru szerint furcsa módon éppen Trump védővám-háborúja halasztott el. Csak egy kicsit.
Ezekben az országokban a vállalkozások hatalmas, dollárban felvett hitelek alatt nyögnek. Azonban az USA-ban a jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) kamatemelési ciklusának hatására a dollár értéke nő a devizapiacon, míg a feltörekvő országok devizái leértékelődnek, így a vállalatok egyre nehezebben tudják fizetni adósságaikat. White szerint többek között ez az egyik okozója a jelenlegi törökországi gazdasági bajoknak is és hasonló okokból került bajba Argentína is az elmúlt hetekben. (Az OECD már tavaly erre a veszélyre figyelmeztetett.)

Hitelorgia után most nem lesz tűzoltás

Hasonlóan vélekedett Jean-Claude Trichet francia közgazdász az AFP-nek adott interjújában. Az Európai Központi Bank korábbi elnöke szerint 2008 óta nem volt ilyen sebezhető a pénzügyi rendszer. A vállalati hitelek volumene a Lehmann Brothers csődje óta csaknem megduplázódott: 42 ezer milliárd dollárról 70 ezer milliárd dollárra emelkedett, elérve ezzel az összes államkassza adósságának a mennyiségét, amelyek szintén csaknem a duplájukra nőttek az elmúlt tíz évben. Bőven van tehát puskapor a robbanáshoz.

Pogátsa: hosszú távon nagy a baj
A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád–Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.
Különösen Kínában rossz a vállalkozások pénzügyi helyzete: tíz év alatt csaknem a négyszeresére nőtt a vállalatok által felvett hitelek volumene. Az elmúlt években (és idén) tapasztalt felvásárlások és fúziók tovább erősítik a hitelek szerepét (mint például a Time Warner AT&T felvásárlás a maga 85 milliárd dolláros árával.) Nálunk is emelkedik a vállalati hitelezés szintje, de még messze vagyunk attól, hogy ez gondot jelentsen.

A részvénypiacon is hatalmas a növekedés: az amerikai S&P index papírjainak értéke 2009 óta 300 százalékot emelkedett, a technológiai papírok emelkedése a Nasdaq-on az 500 százalékot is meghaladta. A befektetők pedig jellemzően a többszöri figyelmeztetés és a már lokálisan tapasztalható bajok ellenére pedig még mindig hajlandók magas kockázatot vállalni.

Van azonban egy nagy különbség 2008-hoz képest, hogy akkor a jegybankok összehangolt akcióval képesek voltak óriási áldozatok árán ugyan, de megmenteni a globális pénzügyi rendszert. Most azonban – az államadósságok magas szintje miatt – hiányoznak az eszközök a bankok kisegítéséhez és a nagy konjunkturális programok beindításához.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo