Erdő mellett nem jó lakni

A pusztító kaliforniai erdőtüzek összefüggnek a klímaváltozással és az elhanyagolt környezetvédelemmel – akárcsak hasonló tűzvészek Görögországban és a világ más részein.

Kaliforniában ugyan tavaly véget ért az öthónapos aszály, de az Egyesült Államok délnyugati részét idén ismét rendkívüli szárazság sújtotta, tükrözték a NASA vizsgálatai. A tudósok megállapításai szerint a globális felmelegedés következtében ilyen szélsőséges időjárással a jövőben gyakrabban kell számolni és az ilyen veszélyes ciklusok meg nagyobb károkat okozhatnak.

Tucatnyi helyszínen tombolnak a tüzek - Kép: Pixabay

Nagyon nedves telek esetében ugyanis nagyobb mennyiségű szerves anyag keletkezik, amely azután a száraz, meleg nyarak idején gyúlékonnyá válik. A kutatók ugyancsak kapcsolatot találtak a sarkok jégtakarójának csökkenése és a kaliforniai időjárás között. Vizsgálják azt is, hogyan hat ki az éghajlat-változás az ú.n. Santa Ana-szelekre. Az első tanulmányok arra mutatnak, hogy ezek a szelek (amelyeknek nagy szerepe volt és van a jelenlegi tűzvészekben) a jövőben még gyakrabban járulnak majd hozzá az ilyen katasztrófákhoz.

Lángoló Kalifornia
Rendkívüli állapotot hirdetett Trump elnök Kaliforniában, ahol napok óta tombolnak az állam történelmének legsúlyosabb erdőtüzei. Sokan életüket vesztették, több ezer ingatlan semmisült meg, 250 ezren hagyták el otthonukat.

Egyetértés van a szakemberek között abban, hogy míg az Egyesült Államokban az erdőtüzek száma a 80-as évek óta jelentősen emelkedett, a klímaváltozás következtében még több tűzzel kell számolni. Kaliforniát éghajlati viszonyai különösen alkalmassá teszik a tüzekre: egész évben meleg van, ugyanakkor a nyarak igen szárazak.

Egyúttal ez az USA legnépesebb állama – és a tüzek igen gyakran emberi mulasztásból, hibából keletkeznek. Ezek közé tartozik, hogy nagyvárosok lakói a közeli erdők mentén, vagy éppen azokban építik fel házaikat – ráadásul a gyorsan tüzet fogó könnyűszerkezetes fajtákat. Amint most Kaliforniában sok gazdag ember erdő közeli, vagy erdei otthonát pusztította el a tűz, hasonló volt a helyzet a tavalyi, görögországi nagy tüzeknél. Akkor Athénból az erdővidékre kiköltözött módos polgárok házait pusztította a tűz. A környezet védelme szempontjából tehát jövőben arra is figyelemmel kell lenni, hogy ne épüljenek települések erdőkbe vagy azok közvetlen közelébe..

(Forrás: Die Zeit)

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo