Klímaváltozás cikkek


A világ erdőirtóinak rangsora

A világ erdőirtóinak rangsora 

Bolygónk időjárása egyre szélsőségesebb értékeket mutat, a háttérben az erdőpusztítás az egyik felelős.
Új kihívásokat jelent a klímaváltozás az építőipari vállalatoknak

Új kihívásokat jelent a klímaváltozás az építőipari vállalatoknak  

Egyre nyilvánvalóbb hatást gyakorol az építőiparra.
Titkolják a cégek, hogy miként hat rájuk a klímaváltozás?

Titkolják a cégek, hogy miként hat rájuk a klímaváltozás?  

Hiába határoznak meg átfogó klímacélokat a vállalatok a befektetők nyomására, közel felük nem hozza nyilvánosságra, miként akar ezeknek megfelelni.
Nemcsak az energiaválság miatt fáj az önkormányzatok feje

Nemcsak az energiaválság miatt fáj az önkormányzatok feje  

Az önkormányzatok többsége súlyos problémának ítéli a klímaváltozást, a jelenlegi energiaválság pedig szinte minden önkormányzatnak problémát okoz
Ha nem változtatunk, a világ népességének negyedét fenyegeti szélsőséges időjárás

Ha nem változtatunk, a világ népességének negyedét fenyegeti szélsőséges időjárás 

Ha nem reagálunk a globális felmelegedés veszélyére, világunk visszafordíthatatlanul megváltozik.
Nem számolnak a klímaválság pénzügyi kockázataival a cégek

Nem számolnak a klímaválság pénzügyi kockázataival a cégek 

A vállalatok alig harmada tudja megfelelően bemutatni pénzügyi jelentéseiben, hogy milyen hatása lesz az éghajlatváltozásnak a működésére.
Ezért egyre brutálisabbak az energiaszámlák?

Ezért egyre brutálisabbak az energiaszámlák? 

Egyértelmű összefüggést lát a megkérdezett fogyasztók közel 90 százaléka a klímaváltozás és az emelkedő energiaárak között – derül ki a Schneider Electric felméréséből.
Kínát is utolérte a globális felmelegedés

Kínát is utolérte a globális felmelegedés 

Az idei volt a legmelegebb nyár Kínában a komplett meteorológiai mérések 1961-es kezdete óta.
Hogyan hat a klímaváltozás a hazai cégekre?

Hogyan hat a klímaváltozás a hazai cégekre? 

Viszonylag kevés információ van arról, hogy a magyarországi cégek miként vélekednek a klímaváltozásról.

Nagyon nagy bajba kerülhet Magyarország 

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást.

Teljesen átalakulhat az élelmiszerfogyasztásunk 

A klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint orosz-ukrán fegyveres konfliktus nyomán fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága. A felsorolt tényezők, valamint a fogyasztási szokások és igények változásai még a fejlett országokban is felerősítették az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat és félelmeket. 

Érdemes tudni, a négyévszakos gumiké a jövő 

A KLEBER előrejelzése szerint a minőségi négyévszakos gumiabroncsok szegmense 2015 és 2025 között kilencszeresére növekszik. A kiemelkedő növekedés egyik oka a klímaváltozás, az általánosan magasabb átlaghőmérséklet, és hogy az évszakok közötti egykori éles átmenet mára elhomályosult. Emellett a szabályozási környezet Európa több országában egyre szigorúbbá válik, ami előírja a megfelelő gumiabroncsok használatát.

Mit tesznek a nagy cégek a klímakatasztrófa ellen? 

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem harmadának – 31 százalékának – van saját fenntarthatósági stratégiája, egy évvel korábban ez mindössze a 15 százalékukra volt igaz. A vállalatok főként a környezettudatos működést, a dolgozókkal való méltányos bánásmódot és az etikus üzleti viselkedést helyezik előtérbe.

A hidrogén technológiára is szükség lesz a 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez 

A 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez várhatóan a hidrogén technológia is nélkülözhetetlen lesz - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a V4 országok parlamentjei gazdasági bizottságainak videokonferenciáján pénteken.

Elmoshatja a környezetszennyező hazai vállatok nyereségét a klímaváltozás 

Elpárologhat a légszennyező magyarországi vállalkozások profitja a szén-dioxid-kvóták megállíthatatlannak tűnő áremelkedése miatt. A fenntartható működéshez kulcsfontosságú, hogy a cégek a megfelelő fejlesztésekkel mielőbb átálljanak a környezetbarát működésre. A szintlépéshez Magyarországon számos támogatás és adókedvezmény is igénybe vehető, amivel látványos költségcsökkentés érhető el.

A klímaváltozás az ingatlanpiacot sem kíméli 

Augusztusban regisztrálták az eddigi legmagasabb csúcshőmérsékletet Európában és a szakértők szerint a forró nyarak velünk maradnak, mert változás hosszú távon sem várható. Az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok miatt az ideális otthonról alkotott képünk is átalakulhat, és újabb szempontok jelennek meg az ingatlanválasztásban. Az OTP Ingatlanpont szakértői heti elemzésükben a hőség elleni védekezés lehetőségeit és a klímaváltozás ingatlanpiacra gyakorolt hosszútávú hatásait tekintik át.

Meglepő eredményt hozott egy klímaváltozásról szóló kutatás 

A magyarok többsége úgy véli, hogy a klímaváltozás hatással lesz a következő generáció életére. Bár a fiatalok tisztában vannak vele, hogyan lehetne zöldebben élni, kevesen vállalják az ezzel járó változtatást a saját életükben. Az autózást 100 megkérdezettből csak 4 hajlandó nélkülözni, viszont a húsevésről minden tizedik ember lemondana – derül ki egy friss online kutatásból.

Kiderült, mennyire aggódnak a klímaváltozás miatt a magyarok 

A magyarok életében erőteljesen jelen van a klímaváltozás okán érzett szorongás és egyéni szinten törekednek a klímalábnyomuk csökkentésére is - derült ki egy vadonatúj kutatásából. A reprezentatív felmérés továbbá arra is rámutatott, hogy az emberek nagyrésze akár többet is hajlandó költeni az ökobarát csomagolásra és nyolcvan százalékuk előnyben részesíti a klímasemlegesen működő cégek termékeit, szolgáltatásait. 

Afganisztánt nemcsak a háború sújtja – a klímaváltozás árnyéka is az országra vetül 

A problémák már a harcok kiújulása előtt léteztek az ENSZ szervezete szerint.

Klímaváltozás: újabb jel, hogy nagy baj közelít 

Egy friss tanulmány szerint a klímaváltozás hatásai miatt megnyúlik a bozóttűzszezon Ausztráliában.

Sivatagosodás, pusztító árvizek - mivel néz szembe Magyarország? 

Hirtelen lezúduló csapadék, villámárvizek, hosszú aszályok és emberemlékezet óta nem látott forróság jellemzi az idei nyarat. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület tudományos bizonyítékokkal alátámasztott legfrissebb jelentésében bemutatta, hogy nem csupán érzéki csalódásról vagy a véletlenek összjátékáról van szó: az éghajlatváltozás itt van velünk, a saját bőrünkön érezhetjük, és csakis rajtunk múlik, hogy mekkora veszteségekkel vészeljük át a küszöbön álló klímaválságot.

Visszafordíthatatlan károkat okozunk, és észre sem vesszük 

Megkongatták a vészharangot, nagyon nagy a baj.

Hogyan mérhető és hasonlítható össze a vállalatok fenntarthatósági teljesítménye? 

A KPMG felmérése szerint a világ 250 legnagyobb vállalkozása közül 10-ből 9 vállalat készít már beszámolót az ESG (Enviromental/Környezeti, Social/Társadalmi, Governance/Vállalatirányítási) szempontoknak való megfelelésről. A klímaváltozási célok elérésének módja mellett a jelentéstételi gyakorlat is nagymértékben fejlesztendő. A beszámolókészítéshez ugyanis nem létezik még egy egységes standard, a vállalatok különböző módszertanokat alkalmaznak, ami lehetetlenné teszi az összehasonlítást regionálisan, szektoron belül és kívül és sokszor a vállalatok szintjén egyaránt.

Energiaklub: "A szélenergiával nem számolni nemzetellenes és emberiségellenes döntés" 

A kormány az uniós helyreállítási alap pénzeivel kizöldíti a hazai energiatermelést, de csak a napenergiára koncentrálnak, egyáltalán nem számolnak a szélenergiával. Az Energiaklub szerint az indok, amivel a stratégia a szélenergia mellőzését magyarázza, hamis.

Leszámolás az üvegházhatású gázokkal: összefogott az EU 

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói szerda reggel megállapodásra jutottak arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Vészesen fogy az idő a katasztrófa elkerülésére 

Fogytán az idő az éghajlatváltozás katasztrofális hatásainak megelőzésére, 2021-nek a cselekvés évének kell lennie - figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár, néhány nappal az amerikai kezdeményezésű klíma-csúcstalálkozó előtt.

A klímaváltozás gazdasági, biztonsági és társadalmi kérdés 

Ahogy nemzetközi nagytestvére, az IPCC, úgy a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület is teljesen független munkát végez majd, de hogy a magyar kormány számára összeállított jelentéseiknek milyen hatása lesz, az már nem rajtuk fog múlni, hangzott el a HuPCC Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciája nyitányán.

Megújuló energiaforrások: van, ahol hatalmas a magyar lemaradás 

Nagyjából a harmadát, mintegy 34 százalékot adtak ki 2019-ben az uniós áramelőállításban a megújulók – ez főleg víz- és szélenergiából származott. Magyarország a lista végén kullog.

Az emberiség nem tud a természet nélkül élni - interjú Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval 

Egy élet a bolygónkon címmel fut hetek óta a Netflixen David Attenborough rendkívül személyes filmje arról, hogyan pusztítjuk el magunk körül szisztematikusan a természeti környezetet. Ez a fajta vészkiáltás talán felhívja az emberek figyelmét arra, hogy immár a 24. órában vagyunk, és ha nem teszünk semmit, akkor nem csak gyerekeink és unokáink, de mi magunk is megélhetjük a következő "tömeges kipusztulást".

Fenntartható fejlődés - a vállalatok szemléletváltására lenne szükség 

A pénzügyi rendszer szereplői is sokat tehetnek a fenntartható világért, hiszen nem mindegy, hogy milyen projektek finanszírozásában vesznek részt, vélekedtek az MNB és az EBRD által rendezett Green Finance konferencia szakértői.

Megmenthetik-e a Földet a sokak által kritizált óriásvállalatok? 

Segíthet-e a klímaváltozás elleni küzdelemben, ha a pénzügyi cégek zöld befektetési célpontokat ajánlanak ügyfeleiknek? Ezekre a kérdésekre keresett választ a jövő legfontosabb trendjeit feltérképező budapesti Brain Bar fesztiválon Eric Dugelay, a Deloitte fenntarthatósági szolgáltatásokért felelős globális vezetője.

Megerősítették: a bozóttüzeket táplálja a klímaváltozás 

A klímaváltozás nyilvánvalóan táplálta a 2019-2020-as szezonban pusztító ausztráliai bozóttüzeket egy kedden bemutatott kormányzati jelentés szerint.

Egyre nagyobb a baj: hogy hat a globális felmelegedés a világra? 

Drámaian zsugorodnak az Alpok gleccserei a globális felmelegedés miatt - állapította meg egy új német kutatás.

Ha fél vállról vesszük, nem fog menni - mire lenne szükség a klímacélok eléréséhez? 

Az Európai Unió 2030-ra vonatkozó új környezetvédelmi célkitűzései csak nagy nehézségek árán, az új technológiák tömeges használata melletti komoly elkötelezettség révén és az emberek viselkedésének alapvető megváltozásával valósíthatók meg - közölte a Climact nevű belga klímavédelmi szervezet.

Haladékot kapott a Föld, de a járvány után ugyanúgy felforr 

Egészen februárig az emberiség legkomolyabb krízise a klímaváltozás volt, hogy aztán ez egy csapásra háttérbe szoruljon, és átadja a reflektorfényt a koronavírusnak. A tomboló világjárvány most minden mást elhomályosít, és várhatóan mély gödörbe löki a világgazdaságot, teljes iparágakat juttat a tönk szélére. A termelés beszakadásával azonban a globális károsanyag-kibocsátás is csökken, ami visszafoghatja a klímakrízist. De ez csak átmeneti megkönnyebbülés a Földnek: a vírus visszaverése után ugyanúgy át kell alakítanunk az életünket, ha hosszú távra akarunk tervezni a bolygón.

Újrakezdéskor itt az alkalom: váltsunk válságállóbb üzleti modellre! 

Az elmúlt hónapokban keserves tanulságokkal megéltük, hogyan küldte padlóra egyetlen vírus a világ gazdaságát. Vajon akkor mi fog történni a klímaváltozás visszafordíthatatlanná válása után? Talán ezek után már jobban megértjük, hogy az újrakezdés nagyon jó alkalom energiafogyasztásunk teljes átgondolására és új alapokra helyezésére, a hulladéktermelés azonnali abbahagyásával járó termelési rendszerek, életmód, a fogyasztási szokások megváltoztatására. „Az újrakezdés új üzleti modellje – Energiapazarlás és szeméttermelés nélkül”  címet viselő, június 4.-én és még utána 6 napig megtekinthető Piac & Profit videókonferencia előadói be is bizonyítják, hogy az e gondolkodásmód mentén átalakított üzleti gyakorlat minden cégnél profitnövekedést is okoz. 

Akár 2,5 millió forintos támogatást is kaphat, aki elektromos autót venne 

Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Aggódik a miniszter a magyar gazdákért: még nincs meg az EU-s költségvetés 

Az európai környezetvédelmi megállapodás (European Green Deal) számos lehetőséget rejt magába a gazdák számára, amelyeket csak úgy lehet teljesíteni, ha a finanszírozást is biztosítják hozzá - mondta Nagy István agrárminiszter.

A jövő vezetői előtt megnyílt az út – mire van szükségük a sikerhez? 

A Világgazdasági Fórum és az Accenture közös tanulmánya az új felelős vezetési modell 5 alaptényezőjét azonosította, amelyek az érintettek kapitalizmusához (stakeholder capitalism) köthetők.

A méhek és az öntözés is fontos szerepet kap a kormány új tervében 

Orbán Viktor tegnap vázolta a klímavédelmi akcióterv egyes részleteit, az Agrárminiszter ma mondott néhány konkrétumot arról, hogy pontosan mire is lehet majd számítani.

Orbán Viktor 10 fát ígért minden újszülöttért 

Zajlik a miniszterelnöki évértékelő. A vártnak megfelelően érkeztek jelentős bejelentések a miniszterelnök beszédében, a klímavédelmi programról is újabb részletek derültek ki.

Klímaszorongás: az energiafogyasztás csökkentésével is javíthatunk a helyzeten 

Az új nemzeti energia- és klímastratégia kialakításának középpontjában, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, az energiafogyasztás további csökkentése áll. Ennek egyik fontos lépése lakóépületeink szigetelése. Magyarországon 10-ből csupán 2 családi ház hőszigetelése megfelelő, míg 80 százalékuk, vagyis 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, így azok energiaigénye indokolatlanul magas, de energetikai felújítással jelentősen csökkenthető. A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Elismerés a reptérnek – jól állnak a klímavédelemmel 

A Budapest Airport ismét megkapta a Repülőterek Nemzetközi Tanácsától a karbonsemleges minősítést.

Aggódnak a magyarok a klímaváltozás miatt, mégsem tudják mit tervez a kormány 

Nagyjából már összeállt a kormányzati klímastratégia, de mi van az ország lakosságának fejében, hogyha a globális felmelegedésről és a fenntartható fejlődésről van szó? Részletesebben is megnéztük az ITM által készített társadalmi felmérés eredményét.

Magyarország jól járhat a klímavédelem fejlesztésével? 

A klímavédelem nem ellentétes a gazdasági növekedéssel, hanem egymást erősítő célok - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Döntött a kormány - megvan az új klímastratégia 

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta az energia- és klímapolitika aktuális, közép- és hosszútávú stratégiai kérdéseit, valamint elfogadta a jelenlegi Nemzeti Energiastratégiát felváltó új stratégiai dokumentumot, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia és klímapolitikai prioritásait, 2040-es kitekintéssel – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Vészesen fogy az idő - komolyabb lépéseket kellene tenni a klímakatasztrófa elkerüléséért 

Rendkívül meleg évtizedet zárunk, gyorsulnak a változások – az MTA Köztestületének szakértői elemezték a madridi klímacsúcsot.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót  

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo