Új kihívásokat jelent a klímaváltozás az építőipari vállalatoknak

A klímaváltozás egyre nyilvánvalóbb hatást gyakorol az építőiparra. A szélsőséges időjárás, az egyre melegebb nyarak, valamint a fenntarthatóságra vonatkozó szigorúbb szabályozások és társadalmi elvárások új kihívásokat jelentenek az építőipari vállalatok számára.

„Már a legalapvetőbb építési feladatokban is meg kell újulni, kezdve azzal, hogy a meleg időben történő betonozás jelentős többletkockázattal jár, ami nem hagyható figyelmen kívül” – hívta fel a figyelmet Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A betonszabványok és az alkalmazási feltételek, mint például a MSZ 4798:2016 és az EN 206, részletesen megfogalmazzák a meleg időben történő betonozás műszaki követelményrendszerét​​. Eszerint például, 35 °C feletti hőmérséklet esetén nem ajánlott betonozni, ha ez a hőmérsékleti állapot több mint 4 órán át fennáll​​. Márpedig ez egyre gyakrabban fordul elő: az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint évről évre emelkedik a hőségnapok száma.

„Persze a meleg időjárás által okozott problémákat megfelelő műszaki megoldásokkal, például a párazáró szerek alkalmazásával lehet kezelni, amivel biztosítjuk, hogy a megőrizzük a beton minőségét. Azonban ehhez változtatni kell az évtizedek alatt berögzült szokásokon” – magyarázza Markovich Béla.

De vehetünk egy másik példát is a sok közül: a homlokzati hőszigetelésre ma már nem csak a hideg, hanem a meleg miatt is szükség van.

Klímatudatosság és fenntartható építőipar

Az EU-s célok eléréséhez az építőipari cégeknek csökkenteniük kell a szén-dioxid-kibocsátást, ami befolyásolja az építőipari gyakorlatokat és az anyagválasztást. Emellett az építőknek is egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság, ami az energiahatékonyságtól a környezetbarát anyagok használatig terjed.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo