Az El Niño éghajlati jelenség nagy mértékben befolyásolta a Föld klímáját és fel is erősítette a klímaváltozás hatásait az elmúlt 1-1,5 évben. Az IFLScience arra is felhívja a figyelmet, hogy a modellszámítások szerint érdemes ehhez hozzászokni, mert a következő ilyen időszakok egyre melegebb időjárást hozhatnak majd.
„A globális klímaváltozás nagy hatással van a trópusi növények termesztésére, Indiában például hatalmas esőzésekről, áradásokról olvashattunk az elmúlt hónapokban, ami komoly károkat okozott a kardamom ültetvényeken is” – tájékoztatott Vas Orsolya a fűszerkereskedelemmel foglalkozó Alpaka Kft ügyvezetője. „Mi a másik nagy termőhelyről, Guatemalából származó kardamomot forgalmazunk, a Karibi-térségben az elmúlt év második felében és ez év elején az El Niño melegrekordokat, súlyos aszályokat hozott. A kardamom ültetvények megszenvedték a rendkívüli szárazságot, a termés a felére csökkent.”
A kardamom eddig is a világ 3. legdrágább fűszere volt, a sáfrány és a vanília után. Kimutatások szerint ugyanakkor mostanra, tavaly júliushoz képest a termőhelyi termelői ár 100-200 százalékkal emelkedett.
„És örülhetünk, ha egyáltalán kapható.” – fogalmaz a fuszerkereskedelem.hu ügyvezetője. „A tavalyi termésből származó készletek elfogyhatnak még mielőtt az új termés elérhető lenne, ami viszont töredéke a tavalyi mennyiségnek, mindez rendkívüli mértékben emeli az árakat.”
A szív fűszere
A kardamom Dél-Indiában őshonos, de ma már termesztik Ázsia legtöbb trópusi éghajlatú vidékén, a legnagyobb exportőr pedig Guatemala. A gyömbérrel rokonságban lévő, 2-5 méter magasságot is elérő növény 1 cm-es, háromrekeszű toktermése maga a kardamom. Egy ilyen termésben körülbelül 15-20 darab mag van, azért is számít a világ 3. legdrágább fűszerének, mert bonyolult és nehézkes a termesztése. Termését csak kézzel lehet begyűjteni, így sok időbe és munkába telik a betakarítás.