A kardamom iránt az utóbbi években jelentősen nőtt a kereslet, Európában még mindig kuriózumnak számít, de az egzotikus fűszerek közül az egyik legismertebb. A világkereslettel együtt az ár is folyamatosan növekszik. Egyre több országban és szektorban fedezték fel különleges ízvilágát és élettani hatásait. A kardamom nélkül nem tört volna ki a gin-fűszer forradalom, és az egész világot meghódította a chai tea is, amelynek szintén egyik alap összetevője a kardamom.
A kardamom illóolaja a parfümkészítésben is közkedvelt, komplex illatjegyei között édeskés, fűszeres, utóhatásában kissé kesernyés, de összességében aromás jegyek is megtalálhatók. A kardamomot a szív fűszerének is nevezik, ugyanis neve a kardia, vagyis szív és az amomum, vagyis fűszer szavak összetételéből született. Süteményekhez, kávéhoz, de húsokhoz is jól illik, a bárányhoz pedig egyszerűen kiváló.
Mit hoz a jövő?
„Mi a kardamomot három formában tartjuk: zöld egész kardamom, valamint az ún. kardamommagok, és a zöld termésből készült őrölt kardamom” – folytatja az Alpaka Kft ügyvezetője. „Éttermekkel, élelmiszeripari szereplőkkel állunk kapcsolatban, és azt látjuk, hogy már olyan mértékű a drágulás, ami tovább gyűrűzik a termékekben, melyekben a fűszert felhasználják”-hangsúlyozza Vas Orsolya.
„Már tavaly októberben voltak jelek arra, hogy kilőnek az árak, januárban pedig meg is indult a drágulás. Egyelőre nem is számíthatunk arra, hogy rendeződik a piac, sőt a jelentős kereslet és a kismennyiségű termés hatására akár tovább eszkalálódhat a probléma és még nagyobb áremelkedés is várható. Előreláthatóan évekbe telik majd mire az ültetvények újra felépülnek, mert egyébként is érzékeny növényről van szó” – teszi hozzá Vas Orsolya.