Drágulás cikkek


A kisebb üzletek lesznek a drágulás igazi vesztesei

A kisebb üzletek lesznek a drágulás igazi vesztesei 

Már a múlt év végén is lehetett fokozatos áremelkedést tapasztalni bizonyos termékek esetében, azonban idén alapvetően az a ritkább, ami nem drágult. Növekszik a gyártók költsége, beszállítók szinte mindegyike kénytelen volt béreket emelni, az energiaárak elszálltak, ráadásul a legtöbb szektorban akadozik az ellátási lánc, ami szintén többletköltséghez, emellett pedig szállítási késedelemhez vezet. Hogyan spórolhatnak mégis a vásárlók? Milyen problémákkal küzdenek a kereskedők?
Horror drágulás a használt autóknál

Horror drágulás a használt autóknál 

A használt autók átlagos hirdetési ára tavaly 43 százalékkal, 4 millió forint közelébe emelkedett, az autók átlagéletkora azonban csak fél évvel csökkent; a drágulás idén is jelentős lehet.
Az év utolsó napján is áremelés jön a hazai kutakon

Az év utolsó napján is áremelés jön a hazai kutakon 

Drágul a dízel és a bezin is.
Durván megdrágulhatnak az építőanyagok

Durván megdrágulhatnak az építőanyagok 

Átlagosan 20 százalékkal kerülhetnek többe januártól az építőanyagok a gyártókat sújtó költségemelkedések miatt, de áruhiány most nem lesz.
Drágulnak az élelmiszerek - egy évtizede nem láttak hasonlót

Drágulnak az élelmiszerek - egy évtizede nem láttak hasonlót 

A FAO élelmiszerár-indexe 4,8 százalékkal nőtt áprilishoz és majd 40 százalékkal tavaly májushoz képest.

Mérséklődött az ingatlanok drágulása 

Idén egyre gyorsuló ütemben mérséklődött az ingatlanok drágulása, helyenként még csökkentek is az árak - derül ki az OTP Ingatlanpont összesítéséből.
Komoly drágulás jöhet a zöldségeknél

Komoly drágulás jöhet a zöldségeknél 

Spanyolországi ítéletidő a mezőgazdasági termelésben is komoly károkat okozott, emiatt máris megkongatták a vészharangot. Az idény elején akár 50 százalékkal is drágulhatnak egyes zöldségek.
Amerikai családok fizetik meg Trump vámháborúját

Amerikai családok fizetik meg Trump vámháborúját 

Szeptember elsejével életbe léptek az újabb, kemény vámemelések az amerikai-kínai vámháborúban. Árát a fogyasztók fizetik meg: egy amerikai családnak akár évi 1.000 dollárba kerülhet Trump elnök hadakozása.
Már nem számít kirívónak a milliós négyzetméterár

Már nem számít kirívónak a milliós négyzetméterár 

A múlt évhez képest kétszer annyi olyan ingatlan van a piacon, amelynek millió fölötti a négyzetméterára. A legtöbb nagyértékű ingatlan a főváros belső kerületeiben jelenik meg, de már nem ritka a Balaton-parton, sőt Debrecen is felkerült erre a térképre.
Még mindig vannak fordulatok a lakáspiacon

Még mindig vannak fordulatok a lakáspiacon 

Évek óta nem látott fordulat történt idén a lakáspiacon: január és május között idén több ingatlant hirdettek meg eladásra mint egy évvel ezelőtt. Szemben a korábbi évekkel, amikor az élénkülő kereslet mellett egyre kevesebb eladó ingatlan jelent meg a kínálatban.

Nagyot drágult az élelmiszerkosár 

Nagyot drágult a globális élelmiszerkosár: a húsfélék és tejtermékek árnövekedése miatt az elmúlt közel egy év csúcsértékét mérték áprilisban.

Tovább drágulnak az autók a környezetvédelmi előírások miatt 

Tovább emelkednek az autóárak: a Volkswagen kocsijainál például a következő években a dízeleknél legalább 2000-2500, a benzinmotorosoknál 1000-1500 euróval magasabb árakkal kell számolni.

Mi lesz azokkal, akiknek nem telik majd villanyautóra? 

Az átállás a belső égésű motorokról az elektromosokra lényegesen megemeli majd az autók árát és felmerül a kérdés, hogy alacsony jövedelműek megengedhetnek-e majd maguknak saját kocsit – jelentette ki a Volkswagen konszern felügyelő bizottságának elnöke.

Egekbe szökhet a sör ára a klímaváltozás miatt 

Az éghajlatváltozás és az élelmiszer-fogyasztás növekedése következtében kevesebb és drágább lesz sör – állapították meg tudományos kutatók. Egy tonna sörárpa ára 2017-ben 170, tavaly már 270 euró volt.

Az árak ellenére nagyon menő lett Győrben lakást venni 

Az év utolsó két hónapjában is pezsgett az ingatlanpiac Győrben – holott a vevők nem éppen olcsó árakra számíthatnak. A Belvároson kívül a legkeresettebb városrész Nádorváros, a Mosoni-Duna mellett fekvő Révfalu, valamint a Sziget.

Durva áremelkedést hozhat a fuvarozás drágulása 

Két számjegyű százalékos díjemelésre kényszerülnek a magyar fuvarozó vállalkozások az akár 30 százalékos mértéket meghaladó útdíjemelés és egyéb költségnövekedések miatt – közölték a fuvarozói érdek-képviseletek.

Szezon végi roham a balatoni nyaralókért 

Az ősz beköszöntével felélénkül a nyaralóingatlanok piaca, 5,5 százalékos árnövekedéssel számolhat, aki magán vagy befektetési célokra szeretne idén nyaralót vásárolni. A Balaton közvetlen közelében lévő újépítésű ingatlanok négyzetméterenkénti ára a 800 ezer forintot is elérheti.

Vész fenyegeti a sörivókat 

Miután Nagy-Britanniában a foci-vb alatt a szénsav-hiány miatt sok helyütt adagolták a sört, most újabb vész fenyegeti a sörivókat: a katasztrofális árpatermés miatt máris emelkedik az ital ára.

Anyagi csőd az iskolakezdés, nincs mindenütt ingyen tankönyv 

Egy általános iskolás-korú gyermek beiskolázása tudatos anyagi felkészülést igényel a magyar szülők részéről: az alapvető felszerelések beszerzése széles skálán, 10 ezertől 30 ezer forintig terjed. Nincs mindenhol táska és ingyen tankönyv, így minimum 7-15 ezer forint kiadással lehet számolni.

Amerikai exportvámok: ezek az áruk drágulhatnak Magyarországon is 

Az USA által kivetett, elsősorban acél- és alumíniumárukra vonatkozó védővámokra válaszul Brüsszel hasonló mértékű terhek bevezetéséről döntött. Az intézkedés többek között élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja.

Ennyiért már csak romot lehet kapni 

Budapesten alig pár tucat olyan ingatlan akadt, amelyet 15 milló alatt meg lehetett kapni, vidéken ezzel szemben a kisebb településeken értékesített ingatlanok legalább kétharmadát ennyiért adták el. Budán és a Belváros XIII. kerületében ezért a pénzért idén már nem lehetett panellakást kapni, de a külső kerületekben is elvétve akadt egy-egy darab – derül ki az Otthon Centrum felméréséből.

Biztosításnál is érdemes figyelni a növekvő ingatlanárakra is 

Az építőipari munkaerőhiány és az építőanyagok drágulása miatt nem árt, ha átgondoljuk, hogy lakásunk és értékeink biztosítottsága megfelel-e elvárásainknak – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Infláció: innen már nincs lejjebb? 

Februárban 1,9 százalékos volt az infláció, azaz a várakozásoknak megfelelően lassult. A második és harmadik negyedévben gyorsulásra lehet számítani, az év végén pedig a 3 százalék körüli szintet is elérheti az infláció.

Meglepetés a használt lakásoknál 

Jelentősen, 12,2 százalékkal drágultak az új lakások a múlt év harmadik negyedében az előző év azonos időszakához képest. A használt lakásoknál fordulat történt, bár az árak emelkedtek, a drágulás mértéke a 2014-es szintre lassult. Január közepén a legnépszerűbb 50-70 négyzetméteres budapesti lakások átlagos négyzetméterára 673 ezer forint volt. Debrecenben 396 ezer forint, Szegeden 383 ezer forint, Győrben pedig 337 ezer forint volt az átlagár. 

Az olajár robbanása húzhatja az inflációt 

Többéves rekordot döntött a Brent olaj ára, elsősorban a nemzetközi konjunktúra miatt. A mostani kilátások szerint azonban nem lesz tartós a drágulás, így a magyar inflációra is csak átmeneti hatással lehet.

Vidéken is kezdenek kilőni az ingatlanárak 

A 2017-es évben is folytatódott a drágulás a magyarországi lakáspiacon. A múlt év harmadik negyedévében a hivatalos adatok szerint a használt lakásoknál a tiszta árváltozás alapján a 9,9 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához képest, az új lakásoknál pedig 15,7 százalékkal nőttek az országos átlagárak - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely ismerteti többek között a KSH előzetes adatait.

A jobb lakásokat már a tervezőasztalról viszik 

Az ingatlanpiac még mindig éhezik az új építésű lakásokra. A drágulás üteme azonban a következő években minden bizonnyal mérséklődni fog. A használt lakások ára továbbra is az újakéval tart majd, ám előtte még téli pihenőre tér a piac - az OTP Ingatlanpont szerint.

A gépek forradalmát hozhatja a dráguló munkaerő 

Magyarország mellett az egész régióban jelentősen emelkednek a bérek, részben a munkaerőhiány miatt. Ugyanakkor nemzetközi példák is vannak, például Kína ma már sokkal drágább ország, mint a kétezres évek elején. A fizetések emelkedése az inflációt is felpörgetheti, emellett hozzájárulhat a gépek és robotok forradalmához is.

Három éve nem nőttek így az árak 

Elemzők szerint az októberi infláció némileg felülmúlta a piaci várakozásokat, de nagyobb meglepetést nem okozott. Ugyanakkor az egy százalékos drágulásra immáron három éve nem volt példa a magyar gazdaságban.

Drágább lesz levelezni 

A Magyar Posta január elsejétől módosítja több szolgáltatásának árát, így drágább lesz az ajánlott és a tértivevényes levél, illetve az MPL Postacsomag alapdíja. Az év végén ünnepi munkarendben működnek a postahivatalok.

Az olajár miatt indult be a drágulás 

Meglepőnek nevezték az elemzők, hogy májusban újra a pozitív tartományba került a fogyasztói árindex Magyarországon. Az éves átlagos infláció a K&H Bank és a Takarékbank szerint 0,5 százalék körüli lehet, az Erste 0,3 százalékot vár.

Ebből idén nemigen lesz drágulás 

Banki elemzők szerint gyengültek a fogyasztói árak éves csökkenése felé mutató tényezők és az index, amely egyelőre a fogyasztói árak csökkenését jelzi, egyre inkább közelít az egy évvel korábbihoz képest változatlan árszinthez.

Durva drágulás, s ez még nem is a vége... 

Jócskán a várt 5,5 százalék fölött alakult áprilisban az infláció: a fogyasztói árak éves távlatban 5,7, az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal emelkedtek. Elemzői vélemények szerint az áremelkedés tovább gyorsulhat, szeptemberben akár 6 százalék is lehet. 

Drágább lesz a villamos áram télen 

Németország nyolc elöregedett atomerőművet zárt be a nyáron, vagyis nukleáris erőmű-kapacitásának 40 százalékát vonta ki az energia-hálózatból. Szakértők nem tartanak áramszünetektől, de úgy vélik, az energiaárak emelkedésére számítani kell Európa-szerte.

Drágulhat az áram a megújuló energiák miatt 

A román kormány a napokban elfogadta azt a támogatási rendszert, mely a megújuló energiaforrások arányát növeli a villamos áram termelésben. A hivatalos kalkulációk szerint a háztartások villanyszámláinál 2,5 százalékos áremeléssel kell számolniuk emiatt.

Drágítják az áramot és a fővárosi távfűtést 

Balsai István Parlamentnek benyújtott törvényjavaslata szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) csoportnak kell létrehoznia a gáztőzsdét, az áram árába pedig be kell építenie kilowattóránként 1,20 forintot, a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat. Megvonnák a támogatást a budapesti távfűtéses háztartásoktól.

Majd tíz százalékkal drágul a távfűtés 

Tovább drágul a távfűtés novembertől a fővárosban, több megyében azonban már októbertől emelkedtek a rezsiköltségek.

Bajnai: "drágulnak a hitelek, a bankok többet kérnek" 

A nemzetközi pénzügyi piacokon jelentkező válság következménye Magyarországon nem elsődlegesen a banki szférát sújtja, hanem az exportban érintett vállalkozásokat - közölte a gazdasági miniszter a Stop hírportállal.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo