hirdetés

Nagyot drágult az élelmiszerkosár

Nagyot drágult a globális élelmiszerkosár: a húsfélék és tejtermékek árnövekedése miatt az elmúlt közel egy év csúcsértékét mérték áprilisban.
hirdetés

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe, amely a legfontosabb mezőgazdasági termények nemzetközi árának változását követi hónapról hónapra, 1,5 százalékot emelkedett márciushoz képest. 

Kép: MTI Fotó/Nagy Lajos

A gabonaféléket kivéve az összes alapvető élelmiszer-alapanyag drágult, ahol a hatalmas kínálat már negyedik hónapja negatív irányba nyomja az árakat.
Ezzel a FAO gabonaár-indexe 2,8 százalékot esett, ezen belül is kiemelten a búza és a kukorica, amelyekből jó termést várnak a szakértők.
Eközben a tejtermékek ára 5,2 százalékot erősödött – ahol szintén már a negyedik hónapja tart ez a trend, melynek hátterében a nem csillapodó importigények és a Csendes-óceán térségének ellátási gondjai állnak.
A hatalmas ázsiai kereslet miatt a sertéshús ára jelentősen megugrott, és általánosságban a húsfélék ára is nőtt 3 százalékot. Szerepet játszik ebben a Kínában tomboló afrikai sertéspestis is, de nem kizárólagosan, miután más állatok húsa is drágult.

A növényi olajok ára alig 1 százalékkal ment feljebb, miután a pálmaolaj iránti ismét felerősödött a

Hosszú távon még jól is járhatunk a sertéspestissel
Az Atradius hitelbiztosító agrárelemzése szerint a sertéspestis (ASP)-járvány rövidtávon bizonytalanságokat okozott az ágazatnak, de összességében azt nem billentette meg, a hazai sertésállomány mennyisége sem változott számottevően.
nemzetközi kereslet (miközben a legnagyobb exportőr országok épp kevesebb tartalékkal rendelkeznek), és a szójaolaj ára is emelkedésnek indult az Egyesült Államok biodízel- és élelmiszeripara miatt.

A FAO cukorár indexe 0,8 százalékot nőtt. Ezt a nyersolaj áremelkedésével magyarázzák a szakértők, mely automatikusan magával hozza az alternatív energiaforrások, mint a bioetanol, iránti kereslet megugrását.

A korai előrejelzések szerint rekordmennyiségben áll majd rendelkezésre gabona: a termelés 2,7 százalékkal meghaladva a tavalyit eléri a 2 722 millió tonnát – olvasható a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében. 

Eközben a gabonafelhasználás is új csúcsot dönthet, várhatóan 1,5 százalékot emelkedve tavalyhoz képest, a gabonakészletek azonban valamelyest csökkennek (847 millió tonnára).

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo