Szezon végi roham a balatoni nyaralókért

Az ősz beköszöntével felélénkül a nyaralóingatlanok piaca, 5,5 százalékos árnövekedéssel számolhat, aki magán vagy befektetési célokra szeretne idén nyaralót vásárolni. A Balaton közvetlen közelében lévő újépítésű ingatlanok négyzetméterenkénti ára a 800 ezer forintot is elérheti.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Országos szinten itt a legmagasabb a nyaralók ára. Egy siófoki használt nyaraló négyzetméterára idén elérheti az 500 ezer forintot is, míg ugyanitt egy új építésű ingatlan négyzetméterének az ára 600 és 800 ezer forint között volt – derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből.

A nyaralóingatlanok piacán – ahogy a teljes ingatlanpiacon – a kora őszi, valamint a tavaszi időszak a legaktívabb, az Otthon Centrum augusztus utolsó heteiben már erősödő érdeklődést tapasztalt. „Aki nyaral, az legtöbbször nem ingatlanok nézegetésével tölti a szabadidejét, ezért nem a legforróbb nyári hónapokban köttetik a legtöbb üzlet. Viszont,

ha valaki megszeret egy környéket, az ősszel visszatér, és ha talál az elképzelésének és pénztárcájának megfelelő ingatlant, akkor vásárolni fog

– magyarázza Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Míg egy évtizeddel ezelőtt rengeteg külföldi vásárolt a Balaton környékén, az elmúlt évek során a hazai vevőké a főszerep. „A magyar tenger szinte minden generáció számára vonzó, sőt vannak „többgenerációs” vásárlók, ahol az idősebb korosztály már az unokákra, azaz a gyermekei családjára is gondol az ingatlan kiválasztásánál” – tette hozzá a szakértő.

Drágulást hozhat az áfaváltozás

Az újlakásáfa-kedvezmény megszűnése az üdülőpiacon is éreztetni fogja a hatását, mivel a társasnyaralók többsége lakóépületként épül. Ezekre 2019 év végéig az 5 százalékos adókulcs vonatkozik, utána viszont 27 százalékra nő az áfájuk. Az áfa elsősorban a magánvásárlókat érinti, mivel a tranzakciók jelentős hányadát vállalkozások kötik, akik számára nem probléma a magasabb áfa kulcs akár lakást, akár üdülő ingatlant vesznek.

Kép: Pixabay

Fontos tudni, hogy azokon a területeken, ahol lakóház építése nem engedélyezett, ott üdülők épültek, amelyekre korábban is érvényes 27 százalékos áfát fizetett meg a vevő.

Már nemcsak nyaralni járunk a Balatonra
A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös Balaton-felméréséből kiderült, hogy már nem csak nyáron népszerű a Balaton: minden ötödik válaszadó télen is szívesen látogat ide. Sokan évente többször is elmennek a Balatonhoz, igaz, már csak egy-két napra.

A Balaton menti ingatlanok árát nagy mértékben befolyásolja az adott városon belüli és a fővároshoz számított elhelyezkedésük. „Távolodva Budapesttől és a vízparttól a négyzetméterenkénti ár egészen 150 ezer forintig eshet vissza” - mondja Soóki-Tóth Gábor. 

Ahogy nőnek az árak, úgy csökkennek a befektetési hozamok, egy 38-42 millióért megvásárolható ingatlan esetében az éves szinten 2,5-3,7 milliós bruttó bevétel egyelőre még vonzónak tűnik, legalábbis az értékesítési tapasztalatok ezt mutatják” – mondja Soóki-Tóth Gábor. Aki bérbeadásra vesz, általában lakást keres, viszont a kedvezményes áfa megszűnésével ezek az ingatlanok fognak leginkább drágulni.

Míg a Balatonnál elsősorban a nyaralók és a nyaralókra vadászó befektetők vásárolnak, a Velencei tó környékén vagy a Dunakanyarban már inkább állandó lakóhelyként tekintenek az ingatlanokra az érdeklődők, hiszen Budapest vagy Székesfehérvár könnyen elérhetők” - mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo