Görögország: kegyelem rövidtávra

Ha a hivatalos előrejelzéseknek hinni lehet, a legcsekélyebb különbséggel sikerült elkerülni azokat a hosszabb távon jelentkező, illetve a közvetlen katasztrófával fenyegető kockázatokat, amelyek nyilván felmerültek volna, ha a görögök a kiszállás mellett (és makacsul az euró ellen) szavaztak volna - véli Neil Staines, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Most azt lehet hallani, hogy az Új Demokrácia és a Pasok a hagyományosan domináns politikai pártok teljes térvesztésének elkerülése érdekében félretette (jelentős) nézetkülönbségeit, és a támogatás fenntartása, valamit az euróövezettől kapott további engedmények fejében a következő néhány nap alatt koalíciós kormányt alakít.

„Bár egyes kommentátorokat, köztük engem sem sikerült igazán meggyőzni arról, hogy a valószínűleg „régi vágású" koalíciónak (az áthághatatlan adóssághegy, a hatalmas munkanélküliség, a versenyképességet igénylő területeken a szükségesnél 30-40%-kal magasabb egységnyi munkaerőköltség és a beáramló tőkét elriasztó bizalomvesztés miatt) sikerül majd a katasztrófába száguldó vonat kisiklását megelőzni, és nem csupán elodázni fogja az elkerülhetetlent" - írta elemzésében Neil Staines, a Saxo Bank elemzője.

A pénzügyi piacok általában nyilván mindenütt fellélegeznek a megkönnyebbüléstől, hogy ma sem kell arra ébrednünk, hogy az euróövezet egyik tagállama kipenderült a klubból. Az elemző szerint azonban, semmilyen szempontból nem lehet a közelmúlt eseményeit pozitív fejleménynek tekinteni. Ugyan a közeljövőben a kockázatos eszközök területén a megkönnyebbülés némi árfolyamemelkedést indíthat el, mert a „legrosszabbra" beállított pozíciókat most nyilván zárni fogják, de a hosszabb távú kilátások korántsem rózsásak.

Csökkent a kilépés esélye az eurózónából
A görög parlamenti választások nyomán rövid távon csökkent annak a kockázata, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, de tartós piaci fellendülés a viszonylag piacbarát választási eredmények ellenére sem várható - vélekedtek első, hétfői értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital közgazdászainak előrejelzése szerint, ha a konzervatív Új Demokrácia vezetésével alakul meg az új görög kormány, akkor is három-öt hétig eltarthatnak a tárgyalások a segélyprogram folytatásáról az Európai Bizottság, az eurójegybank (EKB) és az IMF alkotta trojkával. A ház londoni elemzői ugyanakkor azt valószínűsítik, hogy a tárgyalásokon szóba kerülhet a költségvetési célok valamelyes lazítása, és a trojka jó eséllyel növekedésösztönző kezdeményezéseket - például az Európai Beruházás Bank (EIB) által finanszírozott infrastruktúrafejlesztő programokat - is felajánlhat.

„Arra számítok, hogy a helyzet hivatalos visszaigazolását és a javasolt koalíció kétpárti szentesítését várva az első egynéhány kereskedési szakasz puhatolódzással telik. A piac hangulatát vélhetően a spanyol és az olasz kötvények hozamának alakulása fogja igazán jelezni. Ha a spanyol 7% ismét nyomás alá kerül, akkor a hangulatváltás a vártnál hamarabb is bekövetkezhet. A piaci hangulatot és a kockázatos eszközök árfolyamát a hét elején megtámogathatják a politikai nyilatkozatok és az is, ha a G20 országai azt ígérik, lépéseiket egyeztetve „minden szükséges lépést" megtesznek, s bár az Egyesült Királyságot illetően én inkább a pesszimista táborhoz csatlakoznék, globális szinten nyilván továbbra is az eurózóna helyzete a leginkább aggasztó" - vélte Neil Staines.

A G20 minden bizonnyal reflektorfénybe kerül, miközben egyre többen számítanak arra, hogy az IMF nagyobb globális hozzájárulást kap, a görög adósság kezelése pedig további engedményben részesül, tehát rövidtávon két pozitívum is jelentkezik.

Később a hét során néhány olyan adat nyilvánosságra hozatalára és olyan eseményekre kerül sor, amelyekre a piac kíváncsian vár: ilyen például a német gazdaság hangulatát jelző IFO és ZEW index, valamint az euróövezet egészére vonatkozó PMI. Az én meglátásom szerint ezek a mutatók ismét a növekedésre és annak erőteljes (egyes esetekben negatívba csapó) lassulására hívják fel majd a figyelmet. A megjelenő adatok alapján kialakuló hangulatot ismét csak a spanyol és az olasz 10 éves állampapírok hozamának alakulása fogja a legpontosabban jelezni.

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo