G20 cikkek


Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.
Rohamtempóban kellene csökkenteni a szén-dioxid-intenzitást a globális felmelegedés visszaszorításához

Rohamtempóban kellene csökkenteni a szén-dioxid-intenzitást a globális felmelegedés visszaszorításához 

Míg éves szinten 17,2 százalékos dekarbonizációra lenne szükség, addig 2000 óta egyetlen G20-országnak sem sikerült évi 11 százaléknál többet elérnie.
Nagy meglepetéssel kezdődött a G20

Nagy meglepetéssel kezdődött a G20 

G20-csúcs - Brit miniszterelnök: Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe.
A szankciók miatt 3,1 százalékos lesz az orosz gazdaság visszaesése az idén

A szankciók miatt 3,1 százalékos lesz az orosz gazdaság visszaesése az idén 

Moody's: szigorodó finanszírozási kondíciók lassítják az idén a világgazdaság növekedését.
Felpörgették a kereskedelmet a világ legnagyobb országai

Felpörgették a kereskedelmet a világ legnagyobb országai 

Az OECD adatai szerint felgyorsult a G20-ak árukereskedelmének a növekedési üteme a negyedik negyedévben.
Dübörög a világ nagyjainak kereskedelme

Dübörög a világ nagyjainak kereskedelme 

Nőtt a G20-ak exportja és importja a tavalyi utolsó negyedévben, folytatva, bár kisebb ütemben, a harmadik negyedévi bővülést, miután az első fél évben jelentős visszaesést jegyeztek fel a koronavírus-járvány hatásaként.
A koronavírus mindent átformál: későbbre csúszik a világ egyik legjelentősebb rendezvénye

A koronavírus mindent átformál: későbbre csúszik a világ egyik legjelentősebb rendezvénye 

A koronavírus-járvány miatt a davosi Világgazdasági Fórum szervezői úgy döntöttek, hogy a jövő januárra tervezett találkozót a nyár elejére teszik át.
Nagy buktát várnak a G20-tól

Nagy buktát várnak a G20-tól 

A Moody's nemzetközi hitelminősítő azzal számol, hogy a világ húsz legnagobb gazdasági erőcentrumát alkotó csoport, a G20 idei gazdasági visszaesése 4,6 százalék lehet.
A világnak nagyon úgy tűnik, hogy elege van a kereskedelmi háborúból

A világnak nagyon úgy tűnik, hogy elege van a kereskedelmi háborúból 

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország külügyminiszterei szombaton megállapodtak a csoport nagojai csúcstalálkozóján abban, hogy kezükbe veszik az irányítást a Kereskedelmi Világszervezet megreformálását illetően - jelentette ki Motegi Tosimicu japán külügyminiszter.
A vámháború átmenetileg szünetel

A vámháború átmenetileg szünetel 

Az Egyesült Államok és Kína megállapodtak abban, hogy - legalábbis egyelőre - felfüggesztik a vámháborút. Ez volt az egyetlen érdemi eredménye a G-20 országok hétvégi csúcstalálkozójának Buenos Airesben.

Kriptovilág: szabályozni kellene, de hogyan? 

Szigorú keretek közé szorítaná a kriptodevizák kibocsátását, a világ 20 legnagyobb gazdasága. A most folyó tanácskozáson megszülethetnek az első erre vonatkozó irányelvek, de a közös nemzetközi fellépést nehezíti, hogy még a definíciók sem letisztultak – mondja Kardos Krisztina, a KPMG Legal szakértője.

Merkel vs. Trump: az éghajlatváltozás is téma a G20-találkozón 

A ma kezdődő G20-találkozó egyik fő kérdése a párizsi éghajlatvédelmi megállapodás megvalósítása lesz. Donald Trump ebben a témában szembemegy a világgal – a kiszivárgott tervezet szerint azonban a többi G20-vezető elkötelezett a klímacélok megvalósítása mellett. A Greenpeace sürgeti az országok vezetőit, hogy a tervezettnél is gyorsabban cselekedjenek, és ösztönözzék a megújulók még gyorsabb elterjesztését.

Klímaegyezmény: Áder szerint nincs itt a világvége 

Nincs itt a világvége azzal, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette országa kilépését a párizsi klímaegyezményből, mert az azt aláíró többi ország ezután is kész tartani magát a vállalásokhoz, ahogyan az Egyesült Államok szövetségi államainak többsége is - mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Hanyagolják a G20-ak a klímafinanszírozást 

Trumpék és a szaúdiak nyomására a G20 országok pénzügyminisztereinek találkozóján kínosan kerülték a klímafinanszírozás szót a résztvevők. A nagyvállalati vezetők tömörülése felszólította a G20-akat, adják meg a klímavédelemnek az őt megillető prioritást és anyagi ráfordítást.

Kalifornia bíróságon védi meg Obama zöld politikáját 

Az USA-ból való kiválást sürgető mozgalom aligha fogja sikerre vinni tervét, de a kaliforniai törvényhozók valamiben már függetlenítették magukat Trump irányvonalától: a környezetvédelmi jogszabályok szigorúságában.

Görögország: kegyelem rövidtávra 

Ha a hivatalos előrejelzéseknek hinni lehet, a legcsekélyebb különbséggel sikerült elkerülni azokat a hosszabb távon jelentkező, illetve a közvetlen katasztrófával fenyegető kockázatokat, amelyek nyilván felmerültek volna, ha a görögök a kiszállás mellett (és makacsul az euró ellen) szavaztak volna - véli Neil Staines, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Magyar fiatal válllakozó képviselte az EU-t  

A G20 Young Entrepreneurs' Alliance (G20YEA) hivatalos formát, azaz végleges alapszabályt kapott 2012. január 13-án Új Delhiben, Indiában, ahol az elnökség előkészült a következő Fiatal Vállalkozói G20 csúcsra is. Az eseményen az EU-t Kovács Patrik képviselte.

Befellegzett az adóparadicsomoknak? 

A kétnapos cannes-i találkozón a G20-ak elsősorban a görög válság továbbterjedését próbálták megakadályozni, amelynek veszélye továbbra is fennáll. Erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy Olaszországgal kapcsolatban erősödjék a piaci bizalom. A csoport országai a Nemzetközi Valutaalap forrásainak növelésében is megállapodtak, a megoldást tekintve még nincs megegyezés. Az elnöklő Franciaország köztársasági elnöke azt is bejelentette: azokat az országokat, amelyek adóparadicsomok maradnak, ki fogja közösíteni a nemzetközi közösség.

Görögország mehet, az euró marad 

Teljesen felborította a görög népszavazásról történt hétfői meglepetésszerű bejelentés a G20-ak csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóját, amelynek első fele a világgazdaság helyzetével foglalkozott volna. Ehelyett a görög válság és az eurózóna kérdéseit vitatják meg Cannes-ban a világ vezető politikusai. Szerda este az uniós vezetők világossá tették: Görögország a referendum előtt nem jut európai uniós pénzhez.

Válságfesztivál Cannes-ban 

Rendkívüli válságtanácskozást tartanak ma Cannes-ban a G20-ak csütörtök-pénteki csúcstalálkozója előtt a görög válság kiéleződése miatt, jelentette be kedd délután a berlini kormány. A rendkívüli válságcsúcsról Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon állapodott meg. A referendum bejelentése sokak szerint egyenes út a görög államcsődhöz, amely az euróövezetre is nagy veszélyt jelenthet.

Ezentúl nem fognak árfolyamgyengítő politikát folytatni 

Kis forgalommal és minimális mozgással zártak az amerikai részvénypiacok pénteken. A G-20 országok hétvégén megállapodtak, hogy nem használják az árfolyamgyengítést az export ösztönzésére. Pénteken ismét pluszba lendült az olaj árfolyama, és az arany is tudott emelkedni. A Nikkei kivételével a pozitív tartományban vannak az ázsiai indexek. 15 éves csúcson a japán jen, a dollár és a forint gyengült a hajnali kereskedésben. Kamat-meghatározó ülést tart ma a Monetáris Tanács, a piac nem számít változtatásra (5,25%).

A hiánycsökkentés a cél és egyben a mumus is 

A G20-csoport vezetői torontói csúcstalálkozójukon vasárnap megállapodtak: a legfejlettebb gazdaságok 2013-ig megpróbálják felére csökkenteni az államháztartási hiányt. Kína és Brazília viszont aggódik, hogy ha Európa kormányai túlzottan visszafogják a költségvetéseiket, azt az egész világgazdaság felépülése bánja.

A hét kérdése: mennyi prémiumot kapjon egy bankár? 

A befektetési bankárok prémiumairól folyó vita lesz a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) londoni pénzügyminiszteri értekezletének egyik fő napirendi pontja.

Csökkenteni, vagy növelni kell a kiadásokat? 

Még nem lehet egyértelműen bízni abban, hogy a világgazdasági növekedés megfelelő lendületbe jött, és tartóssá válik - mondta a G20-csoport skóciai értekezlete előtt Alistair Darling brit pénzügyminiszter.

A pénzvilág generáljavításra vár 

Fékeket akarnak beépíteni a bankok működésébe a világ vezető hatalmai. A politikailag is érzékeny témát ki-ki a maga szája íze szerint kezeli, legalábbis ezt mutatja a G20-ak pittsburghi összejövetele vagy előtte a pénzügyminiszterek londoni eszmecseréje, illetve az államfők találkozója. A viták középpontjában a globális pénzügyi rendszer átalakítása állt. Az amerikai elnök elégedett, az unió vezető államai gyengének ítélik az elfogadott korlátokat.

Már tárgyalják: hogyan kerülhető el az újabb világválság? 

Megkezdődött a világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-as csoport vezetőinek csúcsértekezlete az Egyesült Államok északkeleti részén lévő Pittsburgh városában.

Példa nélküli pénzeső Londonban 

Több százmilliárd dollárral nő a Nemzetközi Valutaalap mozgósítható tőkekészlete, és több ezer milliárd dollár jut a már bejelentett és megkezdett növekedésösztönző intézkedések révén a világgazdaság újjáélesztésére, jelentették be londoni G20-csúcstalálkozó végén. A rendezvényen megállapodtak a nemzetközi pénzügyi rendszer ellenőrzésének jelentős szigorításában is.

Bezárják a kereskedelmi kapukat a G20-ak 

A G20-hoz tartozó szinte valamennyi ország protekcionista intézkedéseket hozott a novemberi washingtoni csúcstalálkozó óta, amelyen vállalták, hogy a válság ellenére nyitva tartják a határaikat - közölte a Világbank.

A Fed-elnök szerint idén vége a válságnak 

Már idén véget érhet az Egyesült Államokban a recesszió, ha sikerül stabilizálni a bankrendszert, de borúlátó forgatókönyvek sem kizártak - mondta Ben Bernanke, a szövetségi tartalékbank-rendszer (Fed) elnöke kedden Washingtonban.

Lesz pénz az IMF feltőkésítésére 

Egyezség körvonalazódott a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság alkotta - a világgazdaság kibocsátásának 85 százalékát adó - országcsoport (G20) pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek szombatra összehívott angliai tanácskozásán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltőkésítéséről. A német kancellár, aki szintén Londonban tárgyalt, elvetette azokat a vádakat, hogy Berlin nem tesz megfelelő gazdaságélénkítő erőfeszítéseket.

Válság: Japán 100 milliárdot adna az IMF-nek 

A francia elnök azt mondta, hogy Európa teljes egységet mutatott a washingtoni pénzügyi csúcson. Az IMF vezérigazgatója az összehangolt lépések fontosságáról beszét, Japán pedig a stabilitás érdekében 100 milliárd dollárt ajánlott fel a Nemzetközi Valutaalapnak.

"A lehető legrosszabbkor van a pénzügyi csúcs!" 

A hét végén Washingtonban tartják a globális pénzügyi válsággal foglalkozó első világértekezletet; a fejlett és fejlődő világot képviselő G20 csoport vezetői tanácskoznak a krízis kezeléséről. Obama nem megy el, Bush pedig a házigazda, így kérdéses, hogy az Egyesült Államok milyen módon kötelezheti el bármilyen döntés mellett.

Világértekezlet a világválságról 

A pénzügyi válsággal foglalkozó első világértekezletet november 15-én, Washingtonban rendezik meg - szivárgott ki amerikai kormányzati körökből. A G20-csoport - amelynek a legfejlettebb ipari országok alkotta G7-ek mellett tagja egyebek között Kína, Brazília, India, Oroszország és Dél-Korea - megvitatja a pénzügyi krízis kiváltó okait, valamint a kezelése érdekében tett eddigi lépéseket.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Adózás

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Cégblog

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Infokom

Robbanás előtt a kínai PC-piac

Robbanás előtt a kínai PC-piac  

Idén 1 százalékkal zsugorodhat a személyi számítógépek kínai piaca, majd jövőre 12 százalékos növekedés várható.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo