A hét kérdése: mennyi prémiumot kapjon egy bankár?

A befektetési bankárok prémiumairól folyó vita lesz a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) londoni pénzügyminiszteri értekezletének egyik fő napirendi pontja.

A világgazdaság összkibocsátásának 85 százalékát adó Húszak pénzügyminiszterei - akik már pénteken összegyűltek Londonban - szombaton tartják teljes körű értekezletüket, előkészítendő a hónap végére, Pittsburghbe összehívott G20-csúcstalálkozót.

Az alaphangot a szombati üléshez Christine Lagarde francia pénzügyminiszter adta meg. Lagarde a BBC televízió Newsnight című, péntek éjjel sugárzott politikai magazinműsorában egyértelművé tette: Párizs törvénykezési lépéseket vár Londontól a banki prémiumok rendszerének szigorú szabályozására. Kijelentette: meglepné, ha "a kitűnő brit jogrendszerben" nem sikerülne erre módot találni. Alistair Darling, a vendéglátó brit pénzügyminiszter azonban már korábban értésre adta, hogy a banki jutalmak törvényi korlátozását "működésképtelen" megoldásnak tartaná.

Brown, Merkel, Sarkozy 

Londoni elemzői körökben - éppen a közvetlen jogi szabályozástól ódzkodó brit és amerikai álláspont ismeretében - meglepetést keltett, hogy Gordon Brown brit kormányfő csatlakozott Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök ez ügyben kiadott felhívásához, amely közösen aláírt nyílt levél formájában a banki magatartási normák "kötelező érvényű szabályozását" sürgette. A három vezető szerint a pénzügyi rendszerben támadt feszültségek enyhülése nyomán néhány bank "úgy képzeli, hogy visszatérhet a válság előtti működési normákhoz ... ez azonban nem tartozik a választható lehetőségek közé".

A svéd, a holland, a luxemburgi, a francia, a spanyol, a német és az olasz pénzügyminiszter a Financial Timesban szintén közös levelet tett közzé, amely szerint a prémiumkultusznak az e hónap végi pittsburghi G20-csúcson véget kell érnie. Független londoni elemzők szerint ugyanakkor - legalábbis a belátható jövőben - a banki prémiumok kérdését a válság "lerendezi".

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző cég nemrégiben kiadott előrejelzésében összesen 2,769 milliárd font karácsonyi jutalmat jósolt 2009-re a londoni City bankosainak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott, a cég becslése szerint 8,8 milliárd fontos eddigi prémiumcsúcsnál.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo