MTI cikkei


MTI cikkei

Már a traktorban sem szabad dohányozni

Már a traktorban sem szabad dohányozni 

Nemdohányzó traktorvezetők és jogszabályoknak megfelelő tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagépek - ezt várná a katasztrófavédelem a biztonságos mezőgazdasági munka érdekében.
Tényleges gazdasági és pénzügyi unió felé tartunk

Tényleges gazdasági és pénzügyi unió felé tartunk  

További lépéseket kell tenni az Európai Unióban és az euróövezetben az integráció irányába az Európai Bizottság elnöke szerint, aki elmondta, hogy a két hét múlva esedékes állam- és kormányfői találkozó erre konkrét iránymutatásokat fog adni.
Hamisítottak a minisztériumban

Hamisítottak a minisztériumban 

Hamis miniszteri aláírásokat talált hivatalos dokumentumokon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) belső ellenőrzése - értesült az MTI Hírcentrum.
Varga mihamarabb elkezdené

Varga mihamarabb elkezdené 

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat június 1-jétől vezető Varga Mihály azon dolgozik majd, hogy mihamarabb meginduljanak a hivatalos megbeszélések Magyarország és a nemzetközi szervezetek között.
Miniszteri biztost kapnak a kkv-k

Miniszteri biztost kapnak a kkv-k 

Hamarosan miniszteri biztos fogja irányítani a kis- és középvállalkozások fejlesztését támogató magyarországi Wekerle terv és a hozzá kapcsolódó erdélyi Mikó Imre terv megvalósítását - jelentette be Kolozsváron Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.
Óriásprojektet nyert Magyarország

Óriásprojektet nyert Magyarország 

"Magyarország egyik legkiemelkedőbb, huszonegyedik századi projektjét jelentjük ma be" - mondta Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter a Budapesten létesítendő, Európa legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező adatközpontja, a CERN@WIGNER projekt pénteki bemutató sajtótájékoztatóján.
Egy hétig népszerűsítik a napenergiát

Egy hétig népszerűsítik a napenergiát 

A napenergia hasznosításának lehetőségeire kívánja felhívni a figyelmet a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a Napos Napok kampánnyal, amelyet másodszor rendeznek meg Magyarországon.
Újabb szigorítás a kormánytól

Újabb szigorítás a kormánytól 

Egymillió forintnál kisebb adótartozást vagy bírságot megállapító adóhatósági határozat ellen nem lehet a Kúriától felülvizsgálatot kérni - egyebek mellett ezt tartalmazza az eljárási törvényeket módosító törvénytervezet, amely a kormány honlapján jelent meg. A kisajátítási ügyekben is 1 millió forint a felülvizsgálati értékhatár.
Áder János lett a köztársasági elnök

Áder János lett a köztársasági elnök 

Megválasztotta Áder Jánost köztársasági elnökké az Országgyűlés szerdán. A fideszes politikus, aki egyedüli jelölt volt a tisztségre, 262 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.
256 ezer ember helyett az adóhatóság végezte a munkát

256 ezer ember helyett az adóhatóság végezte a munkát 

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 256 ezer magánszemélynek küldi ki az egyszerűsített személyi jövedelemadó-bevallást, az állami adóhatóság által összeállított bevallást április 30-ig postázzák.

A svédek példáját követné Budapest 

A fenntartható városi fejlődés lehetőségeit mutatják be svéd és magyar szakértők azon a konferencián, amelyet svéd kezdeményezésre rendeztek Budapesten.

A Seychelles-szigetekre és Ciprusra menekülnek a szlovákok 

Nő a szlovák cégeknek a külföldi adóparadicsomok iránti érdeklődése, csak az idei év első negyedben 77 szlovák tulajdonú vállalatot jegyeztek be ezekben az országokban - adta hírül a cseh tőkeinformációs ügynökség (CEKIA) adataira hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség kedden.

Újra lecsaptak az ellenőrök 

Ál-őstermelőkre szabtak ki bírságot Csongrád megyében a zöldség-gyümölcs ellenőrök, ahol eddig 26 alkalommal vizsgálták az őstermelőket a nagybani piacon, a falugazdászok több esetben kezdeményezték az őstermelői igazolványok visszavonását, illetve adócsalás gyanúja miatt hivatalból értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

Újabb sarcon töri a fejét a kormány 

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg, a tárca szerint az ebből származó bevétel elérheti a 40-50 milliárd forintot - írta az Origo hírportál minisztériumi forrásokra hivatkozva pénteken.

EU: harmonizálnák a társasági adózást 

Az Európai Parlament többsége a strasbourgi plenáris ülésen, csütörtökön támogatta az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy uniós szinten harmonizálják a konszolidált társasági adóalap kiszámítását és arányos felosztását.

Ennyi lesz a májusi benzinár 

Legalábbis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint, amely közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban májusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Jó hír az exportcégeknek 

Németországban a gazdaság az euróövezeti válság ellenére az idén és jövőre is lendületesen fejlődik, a munkanélküliség csökken, a bérek emelkednek, az államháztartási hiány pedig egyre kisebb lesz a német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézeteinek csütörtökön bemutatott közös előrejelzése szerint.

Az oroszokkal tárgyal Orbán 

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.  

Egyszerűbben igényelhető vissza a jövedéki adó 

Közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) nyújthatják be a gazdák 2013. január 1-jétől a gázolaj jövedékiadó-visszatérítési igényeiket, az igazolásokat a hatóságok egymástól szerzik be - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

Egyre több városban adnak ingyenes pénzügyi tanácsokat 

Hétfőtől az eddiginél több helyszínen, összesen 11 megyeszékhelyen segíti pénzügyi tanácsadói irodahálózat a fogyasztókat - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Régiós kkv-csúcsot tartanak Romániában 

Az idén ötödik alkalommal rendezik meg május 5-7. között a romániai Szovátán a kis- és középvállalkozások (kkv) számára a "Kelet-közép-európai KKV-csúcs" című konferenciát, amely az idén arra koncentrál, hogy miként integrálódhatnak minél mélyebben a térségbeli kkv-k a nemzetközi kereskedelembe - közölte a konferenciát 2008-ban elindító KKVHÁZ Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

Munkajog: nem magyar probléma 

Hasonló problémákkal küzd Magyarország, Románia és Csehország a munkajogi reformok tekintetében - állapították meg a témában szerdán Brüsszelben, az Európai Parlamentben rendezett konferencián.

Adóemelésekkel elérhető az inflációs cél 

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a márciusi inflációs adat megegyezett a jegybanki szakértők várakozásával, hozzátette, hogy az inflációs cél várhatóan 2013 elején érhető el, ha újabb adóemelések nem lépnek életbe. Kiemelte, hogy az ország magas devizaadóssága miatt jelenleg monetáris lazításra nincs lehetőség.

Kitiltották a magyar tojást 

A prágai országos állategészségügyi hatóság (SVS) mintegy három millió darab külföldről származó tojást nem engedett a cseh piacra az idei év első negyedében.

Német módszer a magas benzinár ellen 

Németországban soha nem látott magasságba emelkedtek az üzemanyagárak, a dühöngő autósokat Lipcse városa ügyes húzással próbálja meg rászoktatni a tömegközlekedés használatára.

Benzinár: kellene emelni, de a Mol nem akar 

A héten nem változik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, jóllehet a piaci folyamatok alapján 5-10 forinttal is emelhetné a Mol Nyrt. a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti átlagárát - értesült az MTI kedden piaci forrásokból.

Mikrohitel iroda nyílt a fővárosban a kiscégeknek 

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ( aVIII. kerület József körút 29. szám alatti) irodaházában alapvető szolgáltatásként nyújtanak információt a mikro- és kisvállalkozásoknak a mikrohitel kondícióiról, a hitel igénylésének feltételeiről.

Tényleg magyar-e a magyar termék? 

Figyelemmel kíséri a vállalkozások tájékoztatási gyakorlatát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és eljárást indít, ha felmerül a jogsértés valószínűsége.

Nyolcmillió magyarból csak egymillió él vele 

Megkezdte a termékdíj-köteles anyagokból keletkezett hulladékok gyűjtéséről és hasznosításáról szóló közbeszerzési eljárások meghirdetését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A hulladék akkumulátorok kezelésére a múlt hét óta, a gumiabroncsok gyűjtésére, hasznosítására pedig április 5-től pályázhatnak a cégek - jelentette be Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

Új alapokra helyeznék a kereskedelmet 

Megkönnyíti a vásárlók és a kereskedők közötti kommunikációt az az NFC technológián alapuló rendszer, amely a héten mutatkozott be az egyik hazai áruházlánc új budapesti boltjában.

Jó magyar cégeket keres a fogyasztóvédelem 

Fogyasztóbarát embléma megszerzésére pályázhatnak azok a vállalkozások, amelyek ellen nem érkezett panasz az elmúlt egy évben - mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója.

Egy nap alatt egymilliót hozhat az új törvény 

A türelmi idő lejártával, már az első nap ellenőrzései nyomán több mint egymillió forint bírságot szabhatnak ki a hatóságok a szigorúbb dohányzási szabályok megszegése miatt - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos.

Munkahelyi stressz? Ez a módszer segíthet! 

Csökkentheti az alkalmazott stressz-szintjét, növelheti a munkahelyi morált, ha a dolgozó beviszi a kutyáját a munkahelyre - derült ki egy amerikai tanulmányból.

Hol dohányzik tilosban a magyar? 

Március végéig Budapestről érkezett a legtöbb lakossági panasz a szigorított dohányzási szabályok megszegése miatt. Április elsejével lejárt a türelmi idő, így az ilyen jellegű hívások alapján akár már bírságolhatnak is a hatóságok.

Van még idő napkollektorokra pályázni 

Másfél hónappal, május 15-ig meghosszabbították a 2,97 milliárd forint keretösszegű, napkollektoros pályázat beadási határidejét az élénk érdeklődésre tekintettel. Az eredetileg 2011. december végéig szóló határidőt egyszer már meghosszabbították március 31-ig.

A kiscégekre koncentrál az EU 

Az Európai Bizottság 2012-ben immár negyedik alkalommal hirdette meg az európai kis-és közepes vállalkozások (kkv) hetét a 27 tagország és 10 meghívott ország részvételével.

Gondban az adószakértők 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövőre fokozottan ellenőrzi majd többek között az adószakértőket és a könyvelőket, akik papíron mintegy 20 ezer cégben működnek ezzel a főprofillal, és több mint harmaduk veszteséges - közölte a Gazdasag.hu.

Van élet készpénz nélkül 

Svédország a világ legpénztelenebbje - legalábbis a készpénzt tekintve: a kifizetéseknek immár csupán a 3 százaléka történik bankókban és érmékben, a többi elektronikusan folyik.

500 milliárd is kevés 

Legalább ezer milliárd euróban kellene meghatározni a működését nyáron megkezdő, állandó euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) teljes keretét - vélte kedden Brüsszelben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára.

Újabb ipari parkot adtak át az országban 

A mostani hat vállalkozás mellé további 4-5 érkezését és évente 10-12 százalékos árbevétel-növekedést vár a téglási Hajdu Infrastruktúra Zrt. azt követően, hogy telephelye megkapta az ipari park címet - közölte Novotni István, a Hajdu cégcsoport vezérigazgatója az MTI-vel.

Miért éri meg az óraátállítás? 

Mert az mintegy 6 milliárd forinttal csökkentik az ország áramszámláját - közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Íme, az áprilisi üzemanyagárak! - az adóhatóság szerint 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban áprilisban alkalmazható üzemanyagárakat.

Tisztességtelen reklámokat büntetett a GVH 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két eljárásában is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot állapított meg kiskorúaknak szóló tájékoztatások miatt, ezért két vállalkozásra összesen 2 millió forint bírságot szabott ki.

Túltermelés a szőlőpiacon? 

Magyarország elkötelezett a szőlő újratelepítési jogok fenntartása mellett - erősítette meg Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke egy, a témáról szervezett szakmai tanácskozáson a belga fővárosban.

Védelem a hazájukon kívül dolgozóknak 

Javaslatokat jelentett be az Európai Bizottság szerdán a hazájukon kívül dolgozó, kiküldött munkavállalók jogainak védelmét biztosító szabályozás javítására.

Stressz a munkahelyen? Új angol őrület hódít! 

Juhászkutyának állhatnak üzletemberek a munkahelyi feszültség enyhítése és a csapatmunka javítása végett Nagy-Britanniában, bár csak jó pénzért, ha Chris Farnsworth nyáját és tanpályáját választják.

Vidékre ment a magyar 

A hosszú hétvégén 90-100 százalékos előszezoni telítettséggel működtek a balatoni szállodák - mondták el az MTI kérdésére az üzemeltetők. Sokan elégedettek, de több helyen a "siker nem volt teljes."

Akár kétmilliárd is lehet a bírság 

Csak biztonságos termék hozható forgalomba Magyarországon, a gyártó köteles gondoskodni a termék biztonságáról, az importőr és a forgalmazó nem hozhat forgalomba olyan terméket, amelyről szakmai ismerete alapján tudnia kellene, hogy az nem biztonságos - ebből indul ki az egységes piacfelügyelet szabályait módosító törvénytervezet.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo