Nyolcmillió magyarból csak egymillió él vele

Megkezdte a termékdíj-köteles anyagokból keletkezett hulladékok gyűjtéséről és hasznosításáról szóló közbeszerzési eljárások meghirdetését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A hulladék akkumulátorok kezelésére a múlt hét óta, a gumiabroncsok gyűjtésére, hasznosítására pedig április 5-től pályázhatnak a cégek - jelentette be Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

A már megjelent két kiírás esetén várhatóan május végére kiválasztják a nyerteseket, és júniusban megkötik a szerződéseket - tette hozzá. A tervek szerint még áprilisban megjelenik a másik két kiírás, az elektromos-elektronikai berendezések, illetve a csomagoló anyagok gyűjtésére és hasznosítására. Ezekben várhatóan júniusban hirdetnek eredményt, és a nyertesek júliusban kezdhetik meg a munkát. (Évi 300 kiló hulladékot termel minden magyar.)

A termékdíj-köteles termékekből keletkezett hulladékok gyűjtésére, kezelésére és hasznosítására a szolgáltatókat ettől az évtől kezdve közbeszerzési pályázatok választja ki a tavaly szeptember óta működő, 100 százalékban állami tulajdonban lévő hulladékgazdálkodási ügynökség. A közbeszerzési pályázatok idei keretösszege mintegy 13 milliárd forint - közölte az OHÜ ügyvezetője.

Kihasználatlan lehetőségek

A lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban Vámosi Oszkár elmondta, 109 hulladékgyűjtést végző közszolgáltatóval kötöttek szerződést. A megállapodások hozzájárulnak ahhoz, hogy a közszolgáltatók folyamatosan végezhessék a lakosságtól közvetlenül származó szelektív hulladékok gyűjtését és hasznosítóba szállítását. Erre az állam idén összesen mintegy 2,5 milliárd forint támogatási keretet biztosít.

Csaknem húsz 10 ezer főnél több lakosú város van, ahol még nem indították el a szelektív hulladékgyűjtést. Ezeket a városokat megkeresik, hogy kapcsolódjanak be a szelektív gyűjtésbe, közölte az ügyvezető. Hozzátette: Magyarországon 8-8,5 millió ember érheti el ezt a szolgáltatást, de csak 1 millió vesz részt ténylegesen a szelektív gyűjtésben. (Beszélő szeméttárolókat állítanak ki az utcákra Londonban és Liverpoolban, hogy nagyobb kedvvel használják az emberek a hulladékgyűjtőket és kevesebbet szemeteljenek.)

A lakossági szelektív hulladékok - meghatározóan a papír, a műanyag, a fém és az üveg - gyűjtésére és hasznosítására megkötött közszolgáltatói szerződésekhez nem kell külön közbeszerzési eljárásokat kiírni, mert azokat a helyi önkormányzatok megtették.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo