A svédek példáját követné Budapest

A fenntartható városi fejlődés lehetőségeit mutatják be svéd és magyar szakértők azon a konferencián, amelyet svéd kezdeményezésre rendeztek Budapesten.

A "Green Sweden" programsorozatot, amelynek célja a környezettudatos gondolkodás terjesztése, 2010-ben indították el Magyarországon a Svéd Nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és Magyarországon jelen lévő svéd cégek részvételével - mondta el Eva Walder, Svédország kereskedelmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a konferencia előtti sajtótájékoztatón. Az idei programsorozat első eleme a szerdai konferencia. A továbbiakban a Lánchíd budai oldalán ökoszemlélettel újítanak fel egy parkot, illetve környezeti nevelést elősegítő kiadványt juttatnak el fiatalokhoz - közölte a svéd helyettes államtitkár. (Az "intelligens város" koncepció hozzájárul a városok fenntarthatóvá és élhetővé tételéhez úgy, hogy kihasználja az "okos technológiák" összekapcsolásában rejlő lehetőségeket, amelyeket általában elvesztegetnek.)

Svédország, illetve a svéd emberek elkötelezettsége a környezet védelme iránt világszerte ismert, így tapasztalataik különösen fontosak Magyarország számára is - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy az idén júniusban Rio de Janeiro-ban megrendezendő ENSZ-klímakonferencia egyik legfontosabb témája a városi fejlődés kérdése lesz.Fenntarthatatlan az a fogyasztás és életvitel, amelyet a városok mára kialakítottak. Ezért fontosak azok a fejlesztések, amelyek lehetővé teszik, hogy energiatakarékosabb, kevesebb hulladékot termelő, tisztább levegőjű, zöldebb városok alakuljanak ki - jelentette ki az államtitkár. Illés Zoltán kitért arra, Budapesten különösen fontos a városi zöld felületek fejlesztése, a hulladékgazdálkodás, az épületek energiahatékonyságának, valamint a levegő minőségének javítása. (Jó és követendő példákat hallhattak az Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2011 konferencia résztvevői a Zöld, fenntartható, felelős települések, közösségek, vállalatok elnevezésű szekcióban.)

A SymbioCity a fenntartható városi fejlődést középpontba állító svéd program. Ennek a szerdai SymbioCity konferencián négy területét mutatták be. Svéd és magyar példákon keresztül vizsgálják, hogyan lehet a városok energiafogyasztását csökkenteni, a fenntartható fejlődéshez hogyan járul hozzá az infokommunikáció, milyen szempontokat kell figyelembe venni a környezettudatos tájépítésnél, illetve hogyan lehet az épületeket és a gyárakat a zöld elkötelezettség jegyében tervezni, építeni, berendezni.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo