Fenntartható település cikkek


A polgármesterek kezelhetik a klímaváltozást

A polgármesterek kezelhetik a klímaváltozást 

Nem elvont elméletekkel, hanem konkrét, helyi szinten megtervezett és megvalósított lépésekkel tehetnek a települések döntéshozói a klímaváltozás ellen. A jó stratégia még pénzt is hozhat.
Megjelentek a TOP első felhívásai

Megjelentek a TOP első felhívásai 

Négy felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, összesen közel 35 milliárd forintos keretösszeggel – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak programjai közé tartozó TOP a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést támogatja, forrásokat biztosít a települési önkormányzatok és a megyék fejlesztéseihez.
Fenntarthatóság: nekünk mi fontos?

Fenntarthatóság: nekünk mi fontos? 

A Fenntartható Fejlődési Célok elfogadása után a siker legfontosabb kritériuma, hogy minden ország megtalálja a saját fenntarthatósági prioritásait - véli Kőrösi Csaba, a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője.
Ökolakások praktikustól a mesebeliig - képekkel!

Ökolakások praktikustól a mesebeliig - képekkel! 

A gondolatébresztő, művészeti installációszerű megoldásoktól az élhetőbb, gyakorlatiasabb otthonokig széles a spektrum. Visszatérő elem a meglévő anyagok, eszközök újrahasznosítása, a mindennapi élethez szükséges használati tárgyak számának csökkentése és a lakótér radikális minimalizálása. Ha nem is egy az egyben megvalósíthatók ezek az otthonok, ötleteket lophatunk a projektekből.
Szemléletéért díjazták Pécset

Szemléletéért díjazták Pécset 

Elkötelezett a fenntartható energiagazdálkodás és a klímavédelem mellett Pécs városa – ezt most Brüsszelben is díjazták.
Faluélesztés két módszerrel

Faluélesztés két módszerrel 

Hazánkban több olyan kezdeményezés is virul, amelyek a természetközeli életvitel népszerűsítését, a falvak újjáélesztését tűzték ki célul.
Kétmillió dolláros pályázat a fenntarthatóság jegyében

Kétmillió dolláros pályázat a fenntarthatóság jegyében 

Már lehet pályázni a negyedik alkalommal meghirdetett Holcim Awards versenyen. A 2 millió dollár összdíjazású versenyen az iparág szakértőinek vezető projektjeit és a következő generáció merész ötleteit egyaránt várják. Olyan pályaművekre számítanak, amelyek hozzájárulhatnak a fenntarthatósághoz az építészet és építőipar, táj- és városi építészet, valamint az építőanyagok és -technológiák területén. A pályázatokat a www.holcimawards.org oldalon lehet leadni 2014. március 24-ig.
Masdar City - környezetbarát Disneyland?

Masdar City - környezetbarát Disneyland? 

A szennyvizét teljes mértékben újrahasznosítónak és zéró emissziósnak tervezett Masdar City 40 000 lakosnak ad otthont – és időközben szép csendben alacsony kibocsátású várossá vált. A 22 milliárd dolláros projekt befejezését 2025-re tolták ki.
Program a vidéki életforma életben tartásáért

Program a vidéki életforma életben tartásáért 

Nógrád megye 51 települését érinti az a vidéki létforma életben tartását, fenntarthatóságát célzó program, amelyet három civil szervezet valósít meg másfél év alatt. A program része a helyi gazdálkodásnak, helyi termékek értékesítésének a segítése is.
Fenntartható Európa: százezer ember fogyasztását spórolnák meg

Fenntartható Európa: százezer ember fogyasztását spórolnák meg 

Több mint százötven polgármester és helyi hatósági képviselő – mindannyian Európa különböző országaiból érkeztek – mutatta be Fenntartható Energia Akciótervét az Európai Uniónak.

Zöldben élni, városban 

A városok világszerte egyre nagyobbak és népesebbek, és ez a folyamat nem is nagyon fog megfordulni. Hogy ne füstokádó, ember- pénz- és földevő szörnyetegek legyenek, hanem fenntartható életterek, azért közösségi és egyéni szinten is tenni kell.

Gazdáktól is vásárol biomasszát a pélcsi erőmű 

Ősszel kezdi működését a pécsi Pannonpower biomassza tüzelésű erőműve, ami a térség gazdáinak is kedvezhet, hiszen a kazánok az energianövények mellett búza- és kukoricaszárral, és lekaszált növényekkel is fűthetők - írja a Zöld8.

Feladás helyett változás a túlélés kulcsa 

Nehéz körülmények között éltek a braziliai Hamvak sziget lakói, azonban ahelyett, hogy feladták volna, a közösség példaértékű településsé fejlesztette magát. A sziget példája lehet az emberi tevékenység és a természet közötti harmóniának - írja a Zöld8.

Újraindul a verseny a Kerékpárosbarát címekért 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatodik alkalommal hirdeti meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat, a biciklizést bátorító helyi és munkahelyi kezdeményezések hagyományos megmérettetését.

Harmincmilliárd gazdaságösztönzésre a karbonforintokból 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) javaslata szerint a bevételek fele az általános költségvetésbe kerülhetne, míg a kötelezően klímavédelemre fordítandó pénzeket elsősorban a tömegközlekedési járművek cseréjére, illetve egy ún. Nemzeti Felújítási Alap létrehozására fordíthatnánk. 

A világ legzöldebb városa lenne Vancouver 

Vancouver már tavaly is dobogós volt a világ legzöldebb városának címéért kibontakozott versenyben, Koppenhága és San Francisco mögött a harmadik helyen állt. A nyugat-kanadai város azonban nem éri be ennyivel: most, hogy a Rio+20 tanácskozáson a világ nagyjai elismerték a közösségek kiemelt szerepét a fenntartható fejlődésben, azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra maga kerüljön az első, minden versenytársánál zöldebb helyre.

Nem luxus a zöld: így nyaralhatunk olcsón és környezetkímélően 

A gazdasági válság ellenére folyamatos fellendülés mutatkozik a turisztikai iparágban világszinten. Ez főleg a luxusnyaralásokat érinti, azonban egyre többen vannak azok is, akiknek pénztárcájuk megóvása mellett a környezet kímélése is fontos.

Sárkányokkal a társadalmi befogadásért 

Idén harmadik alkalommal tartották meg a Sárkányünnepet Bódvalenkén. A 220 lelket számláló Bódvalenke az ország egyik legszegényebb falva, az 1 főre jutó havi átlagjövedelem alig éri el a 10.000 forintot. Az edelényi kistérségben található falu a művészet segítségével szeretne kitörni kilátástalan helyzetéből.

Hol jó élni? Itt vannak a legélhetőbb városok 

Szolnok lett a legélhetőbb magyar város 2012-ben - jelentette be Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója. A listán a második Zalaegerszeg, a harmadik Debrecen lett. Ezek mellett Kecskemét, Szeged, Győr, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kaposvár és Veszprém került be a legjobb tíz közé.

Otthon villanyszámla nélkül?  

Egy komplex területfejlesztési mintaprojekt keretében elkészült Norvégia első aktívháza. A széndioxid-semleges aktívházak száma Európa-szerte gyarapszik. Egyre több országban alkalmazzák a fenntartható működés mellett az élhető beltéri környezetre is tekintettel lévő építészeti megközelítést.

A svédek példáját követné Budapest 

A fenntartható városi fejlődés lehetőségeit mutatják be svéd és magyar szakértők azon a konferencián, amelyet svéd kezdeményezésre rendeztek Budapesten.

Így lesz okos egy város 

Az "intelligens város" koncepció hozzájárul a városok fenntarthatóvá és élhetővé tételéhez úgy, hogy kihasználja az "okos technológiák" összekapcsolásában rejlő lehetőségeket, amelyeket általában elvesztegetnek.

Saját kert, akár a város közepén 

Mennyivel jobb lenne saját termésű paradicsomot enni reggelente, mint a boltban vásároltat! Milyen jól esne zöld növények között üldögélni egy fárasztó nap után! Akár még a kerti munka is kellemes lenne az irodai után. Hogy a város közepén ez lehetetlen? Miért ne lehetne a ház melletti üres telek a közösség kertje?

Gazdaságos és zöld szociális bérlakás 

Történelmi okoknál fogva Magyarországon rendkívül alacsony az önkormányzati bérlakások, szociális bérlakások száma. Tovább rontja a képet, ha az új építésű bérlakások statisztikáit fürkésszük. Éppen ezért fontosak a példák. Az alábbiakban egy párizsi szociális bérházat mutatunk be, aminek külön érdekessége, hogy az épület gazdaságos üzemeltetése okán a tervezők passzívház megalkotását célozták meg.

Zöld házak itthonról 

A Holcim meghívására a Svájci Nagykövetségen gyűlt össze a hazai építészet számos képviselője, hogy meghallgassák Edward Schwarz, a Foundation for Sustainable Construction (Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért) elnökének gondolatait a fenntartható építészetről, valamint, hogy megismerjék azt a három hazai projektet, amelyet a Holcim Hungária Zrt. a legjobbnak ítélt az idén először kioszott magyar díjon. Egy erdei fűrészmalom, egy intelligens napház és a pluszenergia-gyár bizonyoult a legjobbnak a bírák szerint abból a 32 hazai projektből, amely idén érkezett a Holcim Awards for Sustainable Construction építészeti világversenyre. 

Nemsokára szalmával fűthetünk 

Tíz éven belül immár a második jelentősebb biomassza-alapú fejlesztését hajtja végre pécsi telephelyén a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower Holding Zrt. A tervek szerint jövőre kezdi meg működését az a 24 milliárd forintos beruházásból megvalósuló 35 MW-os szalmatüzelésű erőműi blokk, amelynek köszönhetően Pécs lesz az ország első, csaknem teljesen zöld eredetű távhővel fűtött városa.

Épületek segíthetik a túlélést 

A zöld építés létfontosságú a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében és az erőforrás-hatékonyság növelésében. Európa épületeinek zöldebbé tétele háromszoros előnnyel jár, a Föld, annak lakói, és a gazdaság szempontjából egyaránt.

Jó hír a pesti bringásoknak 

Új közlekedési módot honosít meg a Budapesti Közlekedési Központ a fővárosban. Az Európában már sikeres közbringa-rendszerek mintájára 2013-tól Budapest számos pontján ülhetnek közkerékpárra a közlekedők, hiszen elindul a Budapest Bicikli, azaz a BuBi.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo