Épületek segíthetik a túlélést

A zöld építés létfontosságú a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében és az erőforrás-hatékonyság növelésében. Európa épületeinek zöldebbé tétele háromszoros előnnyel jár, a Föld, annak lakói, és a gazdaság szempontjából egyaránt.

Az épített környezet területén a fenntarthatóság a legfontosabb tényező mondta - Janez Potočnik, Európai Környezetvédelmi Biztos a Környezettudatos Építési Világhét alkamával. „Épületállományunk zöldebbé tétele páratlan lehetőséget biztosít, nem csak a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, de a különböző anyagok kitermelésének és a víz felhasználásnak csökkentésére is. Nem véletlen tehát, hogy a Bizottság e héten elfogadott Erőforrás-hatékony Európa ütemtervének lényeges része az építészet. A Környezettudatos Építési Egyesületek Világtanácsa Európai Hálózatának növekedése pedig jól mutatja, hogy az európai cégek komoly lehetőséget látnak a környezettudatos építésben, és az általa nyújtott jelentős gazdasági és munkaerő-piaci növekedésben."


Monte Rosa Hütte, Svájc

 

Monte Rosa fenntarható menedékház
A Svájc déli határa mentén található Matterhorn csúcsának közelében található menedékház elődje 1895-ben épült, amikor a gleccserek szintje még kb. 300 méterrel feljebb volt, ami jól érzékelteti a klímaváltozás hatásait. Az Andrea Deplazes vezetésével épült ház 50 önálló, eltérő formájú, egyedi belsőépítészeti kialakítású szobát foglal magába. Önálló meteorológiai állomás segíti életét, az energiafogyasztást és készleteket folyamatosan mérik, érzékelőkkel és távirányítással optimalizálják, ezzel is növelve a hatékonyságot.
 Az épület a főzéshez használt gáz és az élelmiszerek kivételével mindent képes maga előállítani: a komfortos belső klímát, ivóvizet, áramot, szennyvízkezelést. Mivel a területet kizárólag légi úton lehet megközelíteni, különösen fontos volt, hogy valamennyi építőanyag a lehető legkönnyebb, és gazdaságosan a helyszínre szállítható legyen egyetlen helikopter segítségével. Az épület néhány éve elnyerte a Holcim Fenntartható Építészet díját. (Az idei nyertesekről itt olvashat.)

A brüsszeli eseménysorozat célja, hogy összehozza Európa minden országából a Környezettudatos Építési Egyesületek képviselőit, a fenntartható építés főbb szereplőit, valamint az európai kormányhivatalnokokat, azzal a céllal, hogy megismertessék őket a Környezettudatos Építési Egyesületek Világtanácsa Európai Hálózatának munkájával - közösen megvitatva, miképpen lehet a legtöbbet kihozni a környezetünk zöldebbé tétele során jelentkező lehetőségekből.

A WorldGBC Európai Hálózatának elnöke, Paul King, az Egyesült Királyság Környezettudatos Építési Tanácsának ügyvezető igazgatójaszerint „a Hálózat a régió üzleti együttműködésének egyedi eszköze, melynek fő célja az európai épített környezet fenntarthatóságának javítása. Remek lehetőség az iparágnak, hogy proaktív módon működjön együtt a kormányokkal, hogy az építési szokásaink radikális átgondolása által nyújtott jelentős üzleti nyereséget kiaknázzák."

 


Alacsony-kibocsátású (Low-impact) zöldterületi egyetemi épület, HoChi Minh City, Kína

Az építőipari szektornak jelentős befolyása van az európai lakosság életminőségére, ezért a már meglévő és a később elkészülő épületek energiahatékonyságára kell a leginkább fókuszálnunk. (A világ egyik leghíresebb építésze, Frank Gehry bár nagy felháborodást keltett a zöld épületeknek ítélt LEED minősítést krizizáló nyilatkozataival, valójában nagyon is komolyan gondolja a fenntartható építészetet. Lapunk a sztrárral idén tavasszal készült interjúját itt olvashatja.)

Elszántak vagyunk a klímaváltozás elleni harcban: kitűzött céljainkat 2020-ig teljesítjük. Emiatt már most kell cselekednünk, hiszen az építőipari szektor felelőssége hatalmas a szén-dioxid kibocsátás és az energiahatékonyság kérdésköreiben. Az állami szerveknek jó példával kellene elől járniuk: meg kéne valósítaniuk, hogy energiahatékonyabbak, vagy akár közel zéró-energiásak legyenek épületeik. Az építőipari szektor energiahatékonyságának fejlesztéséhez a tagállamok helyi és regionális szervezeteinek ki kellene használniuk a meglévő európai forrásokat - különösen azt a rugalmas mechanizmust, ami lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az Európai Területfejlesztési Alap (ERFA) nemzeti eloszlásának 4%-át a lakásszektor energiahatékonyságának növelésére fordítsák. Ezeknek a forrásoknak a hatékony felhasználása az egyetlen lehetőség arra, hogy felhatalmazzon minket a 2014-2020 pénzügyi tervből további források igénylésére az építőipari szektor energiahatékonyabbá tételéhez - tette hozzá Adriana Ticau, az Európai Parlament tagja, és az épületenergetikai direktíva (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) átdolgozásáról szóló javaslat (az úgynevezett „EPBD Recast") megbízottja.

Légtisztító épületek
Egy amerikai sztárépítész Richard Meier Róma külvárosába álmodott meg egy modern vonalú, három fehér cementvitorlával ékeskedő templomot. Hogy a szépsége hosszú távon is megmaradjon, speciális, titánium-dioxid tartalmú festékanyaggal borították, amely amellett, hogy gondoskodik a falak öntisztulásáról, elnyeli a szmogot is. Ugyanezen az elven működik a Párizsba tervezett Anti-Smog, amely a fenntartható fejlődést vizsgáló innovációs központnak biztosítana helyet. Vincent Callebaut épülete a titánium-dioxidos borítás mellett is rendkívül környezetbarát. Tornyának egy részét élő növényfal borítja, és nem is kérdés, hogy a fenntartáshoz szükséges energiát is környezetbarát módon, napelemekkel és szélturbinákkal termeti meg.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo