hirdetés

Hazudott-e Szijjártó Péter?

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a Polgárok Házában, hogy néhány nyugat-európai kollégája és az Európai Unió főképviselője lehazugozta őt. A diplomaták között merőben szokatlan hangvétel azt mutatja, hogy Magyarország és az EU viszonya mélypontra érkezett.

hirdetés

Szijjártó Péter szerint a vita a szankciókról folyt. A magyar politikus hangsúlyozta, hogy a szankciónak semmi értelme, mert nem teljesítette az eredeti elvárást, az orosz gazdaság térdre kényszerítését, a háború gyors végét. Szijjártó a Polgárok Házában azt mondta, azért kapta meg a hazug jelzőt, mert kollégái azt állították, ilyen elvárás sosem volt.

És itt ugrik egyet a lemezen a tű, valami félreértés történhetett, mert ilyen elvárás valóban létezett és létezik most is, amiben nincs is vita Európában. A belga miniszterelnök így fogalmaz:

minél hamarabb tudatjuk Moszkvával, hogy nincs szükségünk a gázukra és az olajukra, annál kevésbé tudja majd finanszírozni a háborúját.

Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a nyilvánosság előtt a napokban kifejtette, egyértelmű, az uniós szankciók gyengítik az orosz gazdaságot és Moszkva azon képességét, hogy tovább finanszírozza az Ukrajna elleni háborúját.

A hazug jelzőt valami másért kaphatta meg Szijjártó Péter. Például a Polgárok Házában elhangzott olyan mondatáért, miszerint „az Európai Unió kizárólag azért akar újabb és újabb szankciókat bevezetni, hogy a saját maga hibás, rendkívül mértékben súlyos károkat okozó döntéseit még valahogyan mentegesse.”

Szijjártó szerint ugyanis a szankciók csődbe mentek. Ezt az indoklást aztán mindjárt módosította is, mert talán felrémlettek egykori közgazdasági tanulmányai miszerint egy intézkedés nem tud csődbe menni, ilyenre csak természetes és jogi személyek képesek. Így az indoklás mindjárt változott is, eszerint a szankciók Európát vitték csődbe.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo