Cég cikkek


Milyen legyen a céges ajándék? Ezek a tabuk

Milyen legyen a céges ajándék? Ezek a tabuk 

Bár a legtöbb vállalkozásnál már eldöntötték, mit küldenek céges ajándékba, számosan még gondolkodnak rajta, mi legyen az. Fontos, hogy elkerüljük a bakikat, ugyanakkor szellemes, kreatív legyen a meglepetés.
Megingott a bizalom: utálják, mégis használják a Facebookot a magyar cégek

Megingott a bizalom: utálják, mégis használják a Facebookot a magyar cégek 

A hazai kkv-k harmadát tiltotta már le a közösségimédia-óriás. A letiltott vállalkozások 55 százaléka semmilyen magyarázatot nem kapott, miközben egy letiltás által okozott átlagos kár közel 1,2 millió forint volt.
Egyre több buktató várja a cégeket az internet világában

Egyre több buktató várja a cégeket az internet világában 

A szolgáltatások digitális térbe helyezésével az ezen a területen tevékenykedő cégeknek egyre több versenyjogi és fogyasztóvédelmi szabályozásra kell ügyelniük – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda. A vállalatoknak ráadásul egyszerre kell figyelembe venniük a digitális területre kiterjesztett meglévő magyar és uniós szabályokat és precedenseket, illetve a kifejezetten a digitális szolgáltatásokra elfogadott új szabályozást.
Lesz ajándék? Sok magyar örülhet a cégek év végi terveinek

Lesz ajándék? Sok magyar örülhet a cégek év végi terveinek 

A Magyar Utalvány Zrt. októberi online kutatása szerint a hazai cégek 58 százaléka tervez adni év végén valamilyen eseti juttatást a munkavállalóinak. A legnépszerűbb juttatási forma a bónusz, a tárgyi ajándék és az utalvány.
Ez a partnerség sok cégnek segíthet majd

Ez a partnerség sok cégnek segíthet majd 

Egymást erősítő stratégiai partnerséget köt az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati tőkealap-kezelő és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. azért, hogy minél több vállalkozás számára legyen biztosított a Magyar Multi Programban valós sikeres pályázáshoz szükséges önerő.
Lecsúszhatnak erről a lehetőségről azok a cégek, akik nem kapnak időben észbe

Lecsúszhatnak erről a lehetőségről azok a cégek, akik nem kapnak időben észbe 

Lecsúszhatnak erről a lehetőségről azok a cégek, akik nem kapnak időben észbe
Kibertámadások tartják rettegésben a cégeket?

Kibertámadások tartják rettegésben a cégeket? 

A vállalatok többsége nem tud mit kezdeni a harmadik felekhez kapcsolódó kiberkockázatokkal, amit az alvállalkozói, illetve beszállítói láncok összetettsége is nehezít.
Növekvő elvárások és szűkös erőforrások: mi nehezíti most a pénzügyi vezetők életét?

Növekvő elvárások és szűkös erőforrások: mi nehezíti most a pénzügyi vezetők életét? 

Növekvő elvárásoknak kell megfelelniük a hazai pénzügyi vezetőknek, mindezt szűkös fejlesztési projektekre szánt erőforrásokkal. A következő egy évben továbbra is a csapatuk motiválásának, illetve az automatizáció kiterjesztésének párhuzamos megvalósítása lesz a legnagyobb kihívás.
Égető probléma: hogyan kerülhető el a lánctartozás?

Égető probléma: hogyan kerülhető el a lánctartozás? 

A késedelmes fizetés és a lánctartozás jelenleg a hazai gazdaság egyik legégetőbb problémája. A vállalkozások csaknem kétharmadának van legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késve fizetett – derül ki a Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézet a hazai körbetartozást vizsgáló friss, 2021. első félévet összegző kutatásából. Az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője néhány praktikus megoldásra hívja fel a figyelmet, amivel elkerülhetők, illetve megoldhatók a lánctartozás okozta nehézségek.
Céges bulik: már a karácsonyi káosztól retteghetnek a cégek?

Céges bulik: már a karácsonyi káosztól retteghetnek a cégek? 

A karácsonyi időszak eddig is izgalmas volt céges rendezvények szempontjából, ám ez az esztendő nem a szokásos szerint alakul. A bizonytalanság érezhető, ám ha a tuti helyeket akarjuk becserkészni, akkor nem szabad késlekedni. A rendezvényszervezők gyorsan a nyakukba szakadó káoszra számítanak az év utolsó hónapjára.

Magyarország a rekorder: ennek örülhetnek nagyon a cégek 

Tavaly májusa óta a kkv-k akár 20 nap alatt is visszakaphatják a forgalmi adót, amely a legrövidebb áfakiutalási határidő az Európai Unióban.

Hogyan készülnek a cégek a tevékenységből adódó kockázatok kezelésére? 

Stratégiai prioritás a külső partnerekkel kapcsolatos kockázatok kezelése a pénzügyi szolgáltatók több mint háromnegyede számára. Egyebek mellett ezt állapította meg a KPMG Third Party Risk Management (TPRM) Outlook 2021 második negyedévében készült kutatása.

Generációváltás: a családi cégek számára nem alternatíva az eladás? 

A családi vállalkozások tulajdonosainak 81 százaléka a tulajdonlás megtartásával szeretné végrehajtani a generációváltást – derül ki a Moore Hungary és az Opten közös felméréséből. A cég megfelelő feltételek melletti értékesítését mindössze a tulajdonosok 14 százaléka tartja a legjobb opciónak.

5 ok, amiért kiberbiztonsági problémákba keverednek a cégek 

A pénzügyi szolgáltató vállalatok hosszú ideje a kiberbűnözők népszerű célpontjai. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek jó oka van, hiszen a pénz mellett rengeteg bizalmas ügyféladatot is kezelnek, amelyeket a bűnözők különféle átverésekhez tudnak felhasználni, vagy épp eladják azokat az internet fekete piacain.

Egyre nehezebb a túlélés: rengeteg friss cég bukik el 

Annak ellenére drasztikusan alacsony az új vállalkozások túlélési rátája, hogy a kényszertörlések szüneteltetés alatt voltak a koronavírus járvány ideje alatt.

Hatalmas a nők lemaradása: miért nem próbálják ki magukat többen az IT munkakörökben? 

A sokszínű cégek jobb üzleti teljesítményre képesek, vonzóbbak a munkavállalók számára és elkötelezettebb kollégákkal rendelkeznek – az IT mégis klasszikusan olyan terület, amelyen alulreprezentáltak a nők.

Milliárdokat kaptak vissza a fogyasztók a megbírságolt cégektől 

A nemzeti versenyhatóság idei első félévében meghatározóak voltak a kartellügyek, de a hatósági eljárások során elrendelt fogyasztói jóvátétel összértéke is meghaladta a 4,1 milliárd forintot - közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

Megfenyegették a Google-t – lépésekre készül az EU 

Az Európai Bizottság arra szólította fel hétfőn a Google-t, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelően tegye átláthatóvá keresőprogramja működési elvét a keresési találatok sorrendjének meghatározása terén; különben az amerikai internetes szolgáltató szankciók bevezetésével nézhet szembe - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

Tovább növelte részesedését a 4iG-ben a vezérigazgató 

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent bejelentés szerint az informatikai társaság elnök-vezérigazgatója szavazati jogának mértéke immár 58,62 százalék.

Előre menekülnek a magyar cégek, mégis jelentős a lemaradás az innovációknál 

A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.

Egy elbénázott szerződés jelentős károkat okozhat a cégeknek 

Visszavetik a cégek növekedési kilátásait az elhúzódó szerződéskötési folyamatok – állapítja meg az EY és a Harvard Law School Center 1000 jogi szakértő bevonásával készült közös kutatása.

Élet a járvány után: újra megjött a kedv a vállalkozáshoz? 

A tavalyi megtorpanás, cégbezárások és végelszámolások után pozitív trendforduló látható a magyar vállalkozásoknál - legalábbis erre engednek következtetni a világ vezető üzleti információ szolgáltatójának, a Dun&Bradstreet-nek a legfrissebb céginformációs adatai.

Nyomás alatt – változtatási kényszer a koronavírus után 

Üzleteket veszítenek a cégek jogi osztályaik leterheltsége miatt – állapítja meg az EY több mint 2000 felsővezető és 1000 vállalati jogtanácsos megkérdezésével, 22 országban készült globális felmérése. A helyzet megoldását a digitalizációban és kiszervezésben látják a döntéshozók.

Újabb állami cégnél született meg a bérmegállapodás 

Erre készülhetnek a vízművek dolgozói.

Dolgozónként félmillió forint – erre a támogatásra pályázhatnak a cégek 

Munkavállalónként félmillió forint felnőttképzési támogatásra pályázhatnak a cégek hamarosan – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Újabb nyolc magyar cég nyit az exportpiac felé 

Ezzel is erősítenék a magyar cégek exportőri státuszát.

Évek óta nem jut dűlőre az EU a multicégek adatainak beszedésével 

Már több mint 5 éve elfogadta az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely alapján az EU-ban működő, 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégek számára adatszolgáltatást írnának elő.

Nem félnek a fiatalok a számoktól: hogyan helyezkedne a Z generáció a pénzügyi területen? 

A magyar fiatalok, más közép- és kelet-európai országok munkavállalóihoz hasonlóan vonzónak tartják a könyvelési és pénzügyi karriert – derül ki az ACCA (Okleveles Könyvvizsgálók és Mérlegképes Könyvelők Nemzetközi Egyesülete) által a ’Z’ generáció tagjai körében végzett kutatásból.

Ki jár jól az új csődtörvénnyel? A bankok nevethetnek a végén 

Bár a jó irányba tett lépés, ugyanakkor kérdéses, hogy a magyarországi csődeljárások legfőbb problémáit képes lesz-e orvosolni a július 1-jén hatályba lépő új csődtörvény. A jogszabály vállalatokra gyakorolt várható hatásait elemezte Dr. Győrfi Attila, az Euler Hermes hitelbiztosító kár- és követeléskezelési igazgatója.

Elkészült egy többszáz milliós beruházás – megőrizték a munkahelyeket 

Elkészült az FF Fémfeldolgozó Zrt. 650 millió forintos beruházása, a fejlesztésnek köszönhetően a cég minden munkahelyét meg tudta őrizni - közölte a pénzügyminiszter.

Harc a túlórák ellen: miért éri meg a cégeknek a diákmunka? 

Nyáron, az iskolai időszak végével a diákok nagy része munkalehetőség után néz, hogy abból finanszírozhassa meg a nyaralását, szórakozását vagy éppen a következő szemeszter tandíját. De miért éri meg a munkáltatóknak diákokat alkalmazni, pár hónapra betanítani őket, ha kis túlórával a főállású kollégák is el tudják végezni a szükséges plusz munkát?

Megnyitja a kormány a pénzcsapot – 200 milliárd forintra pályázhatnak a cégek 

Komoly pályázati pénzek válnak elérhetővé hamarosan.

Koronavírus: véget értek a nagy céges átszervezések? 

Az elmúlt egy év hullámvasút volt a cégek számára. A járvány három szakasza igen eltérően érintette a vállalatokat cégmérettől és szektortól függően, mára azonban egyre többen látják annak kedvező hatásait is – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásából.

Megváltozott a bankolás: milyen elvárásoknak kell megfelelni? 

A pénzügyi szolgáltató szektor bizonyos szerkezeti sajátosságok miatt az új belépőkkel szemben a már piacon lévő vállalatoknak kedvez: a magas működési költségek, a viszonylag alacsony profitráták, a bonyolult törvényi szabályozás, és a bizalom nagy szerepe mind megnehezíti a kihívók helyzetét, mivel egyfajta természetes versenykorlátozó tényezőként hat.

Rengeteg forrás juthat a kkv-knak 

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások járvány utáni újraindulásához 587 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

Ennek a bevallásnak meghosszabbították a határidejét – mire készülhetnek a cégek? 

Június 30-ig meghosszabbította a társasági adó (tao) bevallásának határidejét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

26 razzia, több ezer gigabájtnyi adat - hogy dolgozott a GVH? 

A Gazdasági Versenyhivatal tavaly 26 vállalkozásnál tartott helyszíni kutatást, és csaknem 7 terabájt (több mint 7 ezer gigabájt) adatot másolt le a rajtaütések során – közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

Hogyan hozhatják ki a cégek a maximumot a dolgozókból? 

A járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései.

Fontos határidő jár le a hónap végén – sok pénzről maradhatnak le a feledékeny cégek 

Május 31-ig igényelhető az ágazati bértámogatás; visszamenőleg, akár tavaly novemberig beadhatják a pályázati kérelmet a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítségre a nehéz helyzetbe került szektorok vállalkozásai - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Pert nyertünk külföldön – hogyan szerezzünk a döntésnek érvényt Magyarországon? 

A gazdasági, üzleti életben nem ritka, hogy külföldi cégekkel állunk kapcsolatban és külföldre szállítunk vagy mi rendelünk külföldről, legyen az bármilyen termék vagy szolgáltatás. Ezért, az sem ritka, hogy a jogi ügyeink is határokon átnyúlóak és előfordul, hogy a magyar cég külföldön pereskedik, vagy éppen fordítva: őt perlik be külföldön.

Egyre több céget érdekel ez a lehetőség 

A klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát egyre több vállalkozás és pénzügyi befektető ismeri fel. Emiatt a fejlett országok piacain egyre élénkebb a kereslet a fenntartható beruházások finanszírozását szolgáló zöld kötvények iránt.

Kell a magyar cégeknek az ingyenpénz – óriási az érdeklődés 

Megjött a hazai kkv-k kedve az uniós pályázatokhoz.

Új program segít a fiatal vállalkozókon 

Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.

A tűzzel játszanak az alkalmazottak levelezését ellenőrző cégek 

Roppant érzékeny területen jár az a vállalat, amely arra kíváncsi miről is levelezik munkavállalója, s ezt ellenőrzi. Az alkalmazott fiókjának revíziója ugyanis nagy körültekintést igényel. Ez különösen abban az esetben igaz, ha engedélyezett számukra a magánhasználat.

Sok a késedelem: egyre nagyobb problémát jelentenek a kintlévőségek a magyar gazdaságban 

Hetekkel vagy akár hónapokkal később kiegyenlített számla? Túl sokaknak ismerős ez a magyarországi gazdasági élet szereplői közül. A hazai gazdasági kultúrában ez egy állandósult probléma, és a cégműködés állandó velejárója a kintlévőségek kezelése.

Hiába javul a hangulat, még mindig aggódnak a cégek 

Folytatódott az elmúlt hónapban a globális vállalati szektor hangulatának javulása, de a koronavírus-járványhoz kötődő üzleti aggodalmak továbbra is jelentősek.

Környezetbarát cégek: nem minden zöld, ami annak tűnik? 

Az európai fogyasztók többet rendelnek az internetről és igyekeznek minél gyakrabban helyben vásárolni – derült ki az Európai Bizottság felméréséből, melyben 23 gazdasági ágazatban mérték fel a fogyasztói tapasztalatokat a COVID-19 járvány idején.

Hogyan maradjunk optimisták a munkahelyeken, amikor minden borzasztó? 

Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből?

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből? 

 Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, a piac már most megmozdult.

Pénzszerzés

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon  

Magyarországon 2010 előtt még évi 30-40 ezer lakás épült, tavaly kevesebb mint 19 ezer.

Klímablog

Karácsony Gergely tett egy ígéretet

Karácsony Gergely tett egy ígéretet  

A következő ciklusban 18 milliárd forintból többszáz négyzetméteres zöldterület jön létre - jelentette be a főpolgármester.

Infokom

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós 

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo