A vállalkozók többsége "vakon" vezet. És Ön?

Hogy érezné magát, ha egy repülőn ülne, és indulás előtt a kapitány így üdvözölné az utasokat: „Kedves utasaink! Tájékoztatom Önöket, hogy jelen pillanatban a repülőgép egyetlen műszere sem működik, de aggodalomra semmi ok, már 20 éve vagyok pilóta, csukott szemmel is elirányítom a gépet.” Nem biztos, hogy nyugodt útja lenne.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Biztosan nem ez a legjobb megoldás Kép:FreeDigitalPhotos.net/photostock

Több mint 10 éves szervezetfejlesztői tapasztalatom során rendszeresen előfordult, hogy a cégek nem tudtak pontos információkat adni gazdálkodásukról.  Pedig egy alapos cégelemzéshez elengedhetetlenül szükséges a számszerű adatok pontos ismerete, és itt nem a mérlegre gondolok. Amikor átadtam a cégvezetőknek az adatbekérő táblázatom, az azonnal a könyvelőnél landolt, és az esetek 90%-ban csak hosszú idő után, hiányosan kitöltve kaptam vissza. Ez azonnal 4 dologra mutat rá:

 1. A cégvezetők nem rendelkeznek áttekintő adatokkal a saját cégükről, vagyis úgy vezetik a cégüket, mintha egy pilóta műszerek nélkül repülne.
 2. Sok cégvezető szeretne több adattal rendelkezni a döntései támogatására.
 3. A cégvezetők többsége a könyvelőjétől vár segítséget abban, hogy legyenek naprakész információi, de teljes mértékben tájékozatlan abban, mit is várhat el a egy könyvelőtől,vagyis igen kiszolgáltatott helyzetben van ezen a téren.
 4. A könyvelők – tisztelet a kivételnek – nem adnak olyan adatokat a cégeknek, amellyel segítik a vezetés munkáját, és ez sok cégvezetőnek csalódást okoz. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint sok vezető hajlandó lenne akár 50-100%-kal is többet fizetni a könyvelőjének, ha több információt kapna.
A tudatos tervezés nem luxus
Van hova fejlődnie a hazai kkv-knak a tudatos tervezést illetően. A CIB Stafétabot Kutatásából többek között kiderül: a magyar kkv-k 80 százaléka rendelkezik üzleti tervvel, de több mint felük az adott évre, vagy maximum csak egy-két évre tervez előre, 18 százalékuk egyáltalán nem szokott stratégiai tervet készíteni és mindössze 3 százalékuk tervez öt évnél hosszabb időre. Akinek van üzleti terve, azok közül is mindössze 37% módosítja azt évente, ez pedig súlyos hiba.
Miért van szüksége egy cégvezetőnek adatokra?  

Ismerek olyan vezetőt, aki 7-8 évvel ezelőtt bement a műhelybe és két percen belül megmondta a havi árbevételét. Mivel akkoriban az árrések, haszonkulcsok sokkal magasabbak voltak, tudta, hogy nyereséges a cége. De ez ma már nem működik! Az elérhető árrések, haszonkulcsok rendkívül alacsonyak, a verseny miatt könnyen veszteségbe mennek át a cégek. Miből veszi észre egy cégvezető, hogy veszteséges a működése, ha nincsenek naprakész adatai? Legtöbbször csak a pénzek mozgásával foglalkozik, fogalma sincs, hogy melyik terméke vagy szolgáltatása nyereséges illetve veszteséges. Kevés cég rendelkezik olyan információs rendszerrel, amely gazdálkodása eredményességét naprakészen mutatja. Hozzá kell tennem, hogy a vállalatirányítási rendszerek többsége sem oldja meg ezt a problémát.

Jó tanács: mint cégvezető, legyen igényünk naprakész adatokra a cégről, hogy ezek alapján hozhassunk döntéseket.

Miért nem ad adatokat a könyvelő?

A könyvelők nagyon sokat segítenek a vállalkozásoknak abban, hogy az állam felé teljesítsék a bevallási kötelezettségeiket. Ez hatalmas és értékes munka, de leköti a könyvelők kapacitását. Meg kell érteni, hogy ma a könyvelők elsődleges célja az állam kiszolgálása, és nem a cégvezetők információval való ellátása. Ezt a cégvezetőktől szerzett tapasztalataim alapján mondom, nem egy tankönyvből vettem. A könyvelés alapján kapott információk, mint pl. főkönyvi kivonat nem érthető egy cégvezető számára, és a könyvelés által használt fogalmak többsége sem.

Jó tanács: ha nem kapunk elég adatot a könyvelődtől, ne várjunk tovább, építsünk saját vezetői információs rendszert!

3+1 mérőszám, amire érdemes odafigyelni
Azokra a számokra hívjuk fel most a figyelmet, amelyek a vállalkozást a legjellemzőbben leírják, és érzékenyen mutatják, hol és hogyan kell változtatni a növekedés érdekében. Könnyen mérhetőek, könnyen értelmezhetőek, és az alkalmazhatóság érdekében – kifejezetten kezdő vállalkozó olvasóink számára – leegyszerűsítettük őket. Önnél rendben vannak?
Milyen adatokra van szüksége egy cégvezetőnek?

Amire ma kiterjed a cégvezetők figyelme: kik tartoznak neki és kinek tartozik a cég. Ezen túl fontos lenne látni:

 • a cég eredményességének alakulását hónapról hónapra, és a tervekhez képest
 • a pénzforgalom (cashflow) alakulását hónapról hónapra
 • a pénztár pontos forgalmát és aktuális egyenlegét
 • az egyes költségek alakulását a tervezetthez képest, amellyel a pazarlásokat is ki lehetne szűrni
 • mely területek vagy termékcsoportok nyereségesek illetve veszteségesek
 • grafikonokat a legfontosabb mutatók alakulásáról, trendek elemzése céljából valamint a tervekhez való összehasonlításhoz.
 • olyan adatokat, amelyekkel előre lehet tervezni 2-3 hónapra is
Jó tanács: olyan vezetői információs rendszert építsünk, amellyel nemcsak a múltat látni, hanem tervezni is lehet vele!

Aki azt gondolja, hogy egy vezetői információs rendszer többletmunkát jelent a munkatársaknak, az téved. Ellenkezőleg: jelentős munkát lehet megtakarítani, ha a számlákkal kapcsolatos adatokat és információkat csak egyszer rögzítjük, és a kimutatásokat a rendszer automatikusan állítja elő a rendszer, úgy, hogy nem kell „könyörögni” munkatársaknak.

Bérczes István közgazdász www.businessa1.hu

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo