Pénzügyi tervezés cikkek

hirdetés

A magyarok pénzügyi szokásaiban is megmutatkozik a járvány

A magyarok pénzügyi szokásaiban is megmutatkozik a járvány 

Felértékelte a takarékoskodás, illetve a közép- és hosszú távú pénzügyi célok meghatározásának szerepét a koronavírus-járvány.
Így kerüljük el a cash flow katasztrófát

Így kerüljük el a cash flow katasztrófát 

A jó kapcsolatok és az őszinteség is segíthetnek a pénzzavar leküzdésében. De sajnos az előrelátást nem lehet megúszni.
Egyre több háztartás küzd pénzügyi problémákkal

Egyre több háztartás küzd pénzügyi problémákkal 

Egyre több hazai háztartás küszködik pénzügyi problémákkal az Intrum Justitia 2015-ös Európai Fogyasztói Fizetési Jelentése szerint. A válaszadók felével (51%) fordult elő, hogy legalább 1 számlát késve fizetett pénzügyi nehézségek miatt.
Csak tévelyeg a pénzügyi dzsungelben a magyar

Csak tévelyeg a pénzügyi dzsungelben a magyar 

Kevesen érzik magukat jól tájékozottnak, ha pénzügyekről van szó. Ebből is következhet, hogy a többség kerüli a kockázatosabb befektetési formákat – derült ki a CIB Bank és a GfK közös kutatásából. A befektetési alapokkal kapcsolatban mindössze 9 százalék vallotta magát jól tájékozottnak, és közel ugyanennyien vannak, akik rendelkeznek ilyen típusú megtakarítással.
Cash-flow előrejelzés – mit rontunk el?

Cash-flow előrejelzés – mit rontunk el? 

A cash-flow előrejelzése nagyon fontos egy fejlődő kisvállalkozás életében, sokan mégsem fordítanak rá figyelmet. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat és pár tippet, hogy elkerüljük őket.
hirdetés
Miért nem az árbevétel a legfontosabb szám?

Miért nem az árbevétel a legfontosabb szám? 

A cégek jelentős része a legfontosabb adatként hangoztatja, ismételgeti, lobogtatja az előző évi árbevételi adatokat, mintha ez lenne az, ami a leginkább mutatja, milyen sikeresek is vagyunk. Ez azonban tévhit. Szakértőnk elmondja, miért!
Pénzügyi trendek 2015-re

Pénzügyi trendek 2015-re 

2015-ben a hazai bankszektort a hatékonyabb működésre való törekvés, az ügyfélközpontúság és a kis- és középvállalati ügyfelekért folytatott verseny erősödése jellemzi majd. A befektetőknek pedig tudomásul kell venniük, hogy kockázatmentesen nem lehetnek magas hozamelvárásaik.
Tíz tipp, hogyan válaszunk jó bankot

Tíz tipp, hogyan válaszunk jó bankot 

Bárkivel előfordulhat, hogy valamiért új bankot kell választania. Ilyenkor sokféle szempontot kell mérlegelni, hiszen hosszútávra szól döntése, ráadásul egy rossz választásnak zsebre menő következményei is vannak.
Most már rajtunk múlik, hogy mennyit bukunk a hitelen

Most már rajtunk múlik, hogy mennyit bukunk a hitelen 

Az átlag magyar rosszul dönt a hitelfelvételnél és összességében kb. 1,2 millió forintot veszít egy átlagos 7 millió forintos hitelen. És ezért már kizárólag a rossz döntések okolhatók.
Ne csapjuk be magunkat! Az adósságcsapda figyelmeztető jelei

Ne csapjuk be magunkat! Az adósságcsapda figyelmeztető jelei 

Minden magyar vállalkozás küzd a finanszírozási nehézségekkel: nem elég a bevétel, magasak az adók, a vevők 2-3 hónapra fizetnek. Innen egyenes út vezet a bedőlésig. Mielőtt eddig eljutna egy vállalkozás, észre kell venni a fenyegető adósságcsapda figyelmeztető jeleit.
hirdetés

Tíz tipp, hogy mindig legyen pénze a kasszában 

A cash flow felügyelete és tervezése méltatlanul elhanyagolt feladat a kis- és középvállalkozások körében, pedig a szigorú kontroll a cég túlélését jelentheti szorult helyzetben.

Ha fizetni kéne, de nincs miből 

A mai gazdasági helyzetben bárkivel megeshet, hogy valamit nem tud határidőre kifizetni. A megoldáshoz viszont fontos, ne várjuk, hogy maguktól rendeződnek a dolgok! Szakértőnk, Vuray György segít, mit tegyünk ha a NAV-nak, egy szállítónak vagy a banknak tartozunk.

Így tömje be a lyukakat a cégszámlán 

Tipikus hiba a kezdő vállalkozók életében, hogy olyan lelkesen hajóznak a kitűzött céljuk felé, hogy észre sem veszik, amikor süllyed alattuk a bárka. Ha nem akarja, hogy csúfos véget érjen a nagy reményű vállalkozása, nézze át néha a pénzügyeit, és keresse meg a lyukakat a cég költségvetésében.

Megéri tudatosan! 

Egy vállalkozás pénzügyi stabilitásához kevés egy jó könyvelő. Tudatos, a területen jártas vezetőre van szükség. Szakértőnk tapasztalatai szerint a pénzügyi tudatosság legmagasabb szükséges szintjére eljutni sem ördöngösség. Lássuk az útvonalat!

Így építsünk használható információs rendszert magunknak 

Azt minden vezető a saját bőrén érzi, hogy minden sokkal nehezebben megy, ha nincsenek a döntések előkészítéséhez pontos és áttekinthető adatok. Ha máshonnan nem kapjuk meg ezeket, építsünk magunknak információs rendszert! A Piac&Profit szakértője segít!

A vállalkozók többsége "vakon" vezet. És Ön? 

Hogy érezné magát, ha egy repülőn ülne, és indulás előtt a kapitány így üdvözölné az utasokat: „Kedves utasaink! Tájékoztatom Önöket, hogy jelen pillanatban a repülőgép egyetlen műszere sem működik, de aggodalomra semmi ok, már 20 éve vagyok pilóta, csukott szemmel is elirányítom a gépet.” Nem biztos, hogy nyugodt útja lenne.

Csinálja azt, amit az Apple! 

Mit csinál az Apple cégvezetése annyira jól, hogy az követendő példa a magyar vállalkozók számára is? Sok egyéb mellett a tartalékolást.

Számoljunk, vagy ne? 

Egy vállalkozás komplex rendszer, rengeteg területet kell figyelni, egyensúlyban tartani, miközben nem csökkenhet a kreativitás és a lelkesedés sem, ha sikeresek akarunk lenni. Hiába működik azonban jól számos részterület, ha működésükről nem állnak rendelkezésünkre számok, és nem derül ki, hogy az egész rendszer esetleg veszteséget termel.

Tervezésben még lenne hová fejlődni 

Bár az ingatlanpiaci válság a szállodaiparban is elengedhetetlenné tette a megfelelő üzleti tervezést, elsősorban a kisebb, független szállodák tervezési gyakorlatában még jelentős fejlődésre van szükség.

Milliárdokba kerül a kisvállalatoknak a figyelmetlenség 

Döbbenetes összegektől esnek el a brit kisvállalatok a saját figyelmetlenségüknek köszönhetően - derült ki egy most elkészült brit felmérésből.

Vakrepülésben a hazai szálláshelyek 

Noha az ingatlanpiaci válság hatására a szállodaiparban is felértékelődött megfelelő üzleti tervek szerepe, a hazai szálláshelyek jelentős hányada továbbra sem él a stratégiailag megalapozott, historikus adatokra, frissített versenytárs- és környezetelemzésre épülő tervezés módszereivel.

5 pénzügyi tanács, amit minden vállalkozónak érdemes megfogadnia 

Hiába tűnik elvont a számmisztikának és a világ egyik legunalmasabb foglalkozásának a könyvelés, alapvető ismeretek és a pénzügyek felügyelete nélkül a legvirágzóbb üzleti ötleteknek is súlyos kudarc lehet a vége. Íme néhány tanács a legfontosabb pénzügyi fókuszpontokról.

Mit jelent a pénzügyi intelligencia egy vállalkozásban? 

A pénzügyi intelligencia fogalmát érdemes a vállalkozás szintjén is megvizsgálni, hiszen egy rendszer szintjén minden máshogyan működik, mint a magánember életében. Vagy mégsem? Hogy függ össze a siker és a pénzügyi intelligencia? Szakértőnk, Herman Judit segít!

Önnek mekkora a pénzügyi intelligenciája? 

A pénzügyi intelligencia az a készség, amit szinte senki nem tanult az iskolában, ennek ellenére a legtöbb ember mégis minden ismeret híján próbálja meghozni a pénzügyi döntéseit. Ha az emberek tömegesen így viselkednének az oktatásban vagy az egészségügyben is, már minden szakértő anarchiát kiáltana. Szakértőnk segít, mi is a pénzügyi intelligencia.

Hogyan tervezzünk a jövőre? 

A cégvezetők körében sokszor él valami misztikus remény azzal kapcsolatban, hogy ha értenék a mérlegolvasás és a pénzügyi mutatószámok értelmezésének titokzatos mesterségét, az megoldaná a pénzügyi nehézségeket. Nos, nem ez oldja meg. Szakértőnk, Matovics Klára segít áttekinteni a pénzügyi tervezés alapelveit.

Hogyan húzzuk meg a céges nadrágszíjat? 

Bármilyen kicsi is egy cég, a cégvezető tervezni akar a jövőre. A szárnyaló üzleti elképzelések mellett sokszor nem könnyű szembenézni a valósággal, márpedig bármilyen nehéz helyzet kezelésének első lépése az, hogy ezt megtesszük. Ajózan pénzügyi gazdálkodás megmutatja a tényeket, és azt is, hogy mit tegyünk. Szakértőnk, Matovics Klára segít áttekinteni a pénzügyi tervezés alapelveit.

Hogyan osszuk be a cég pénzét? 

Nagyon sok vállalkozót hallok panaszkodni arról, hogy nincsenek naprakész adatai a cégéről, és emiatt nem tud tervezni a jövőre. Úgy gondolom, ahogy egy jó háziasszony be tudja osztani a pénzt, egy cégvezetőnek is értenie kell a pénzzel való gazdálkodás alapjait, különben kénytelen a saját kárán tanulni – szakértőnk, Matovics Klára segít áttekinteni a pénzügyi tervezés alapelveit.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo