Csinálja azt, amit az Apple!

Mit csinál az Apple cégvezetése annyira jól, hogy az követendő példa a magyar vállalkozók számára is? Sok egyéb mellett a tartalékolást.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:PParchív

Ha megkérdezek egy átlag magyar cégvezetőt, hogy mennyi a félretett tartalék a cégében, akkor nem érti a kérdést. Vissza szoktak kérdezni, hogy „milyen tartalék?” Akkor mondom, hogy „tudja, olyan tartalék tartalék”. A válasz szinte mindig az, hogy: „Ja! Az  nincsen.” Néha pedig az, hogy „Párszor elkezdtem félretenni pénzt, de mindig elköltöttem.”

A tréningemen, amikor a pénzügyi rendszerről beszélünk, meg szoktam kérdezni a résztvevőket, hogy szerintük mennyi tartalék lenne ideális egy évi 50 millió Ft árbevételű magyar vállalkozásnál. Szinte mindig 5 millió Ft-ot mondanak. Utána megkérdezem tőlük, hogy akkor mennyi lenne az ideális tartalékösszeg egy évi 500 milliós árbevételű cégnél. Saját maguk válaszán meglepődve, kényszeredetten mondják, hogy „Akkor annál meg 50 millió.”

Miből lenne tartalék?
A magyar kkv-k többsége csökkenő profitnövekedéssel számol, kivéve a mikrovállalkozások, ahol jelentősen megugrottak a várakozások. Egy évvel ezelőtt éppen a kisebb cégek kilátásai voltak sötétebbek.
Átlagosan 5,3 százalékos árbevétel és 2,6 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a magyar kis- és középvállalkozások (kkv). A pénzügyek jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak. Mindemellett közel került egymáshoz a vevői és szállítói számlák teljesítésének határideje, így csökkentve a finanszírozandó időtávot, ami javíthatja a cégek likviditási helyzetét – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.
Aztán azonnal jön a kétkedés és a vita, hogy „de hát annyi pénzt nem szabad csak úgy tartani. El kell költeni, be kell fektetni. A könyvelőm is ezt javasolta.” Persze! Az a könyvelő, akinek magának sincs egy kanyi vasa sem tartalékban.

A multik már rájöttek a megoldásra

Az egyik ügyfelem szereti elemezgetni  a multivállalatok mérlegét. Ő mondta, hogy nem ritkán egy évnyi működési költségre elegendő készpénz állományuk van. Egy másik ügyfelem nemrég mesélte, hogy állítólag az Apple cégnek annyi a készpénz állománya, hogy abból kétszer ki tudná fizetni a magyar állam hitelállományát. Ez biztos nem véletlen. Biztos nem azért van ezeknek a cégeknek annyi készpénztartalékuk, mert elfeledkeztek róla, vagy mert vétlenül ott felejtették valamelyik bankszámlájukon ezt a pénzt. (Nem ez az egyetlen trükk, amit érdemes ellesni a multiktól. Itt szakértőnk egy nagyon egyszerűen átvehető tippet ad, ami egy fillérbe sem kerül!)

A céges tartalék nem luxus, hanem szükséglet

Gondoljon bele! Ha vesz egy 15 milliós autót, akkor legalább 5 millió forintot olyan dolgokra fizet, amiket soha sem szeretne használni. Légzsákrendszer, vastag gyűrődő zónák a karosszériában, biztonsági öv, pirotechnikai övfeszítő patronnal, két körös fékrendszer, utastér kapszula, blokkolás gátló stb... Ugyanilyen biztonsági rendszer a tartalék. Fektesse akár befektetési aranyba, akkor nem tudja elvinni a NAV, a kormány és ideális esetben az infláció sem. (A statisztika a cégvezetők egyik legjobb barátja. Itt három egyszerű lépésben segítünk, hogyan lehet kontroll alá vonni egy területet, meghatározni a célokat és elkerülni a “halálvonalat”.) A gazdagságot azzal lehet mérni, hogyha a mai naptól kezdve semmilyen bevétele sem lenne a cégnek, vagy Önnek semmilyen jövedelme sem lenne, akkor mennyi ideig tudna az eddigi életszínvonalon működni, élni. Ez az idő a legtöbb magyar vállalkozás vagy magánszemély esetében: tegnapelőtt.

A túlélés érdekében halmozzon fel biztonsági tartalékot cégében!

Piroska Gyula A cégvezetők barátja http://piroskagyulatrening.hu/

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo