hirdetés

Csinálja azt, amit az Apple!

Mit csinál az Apple cégvezetése annyira jól, hogy az követendő példa a magyar vállalkozók számára is? Sok egyéb mellett a tartalékolást.
hirdetés

Kép:PParchív

Ha megkérdezek egy átlag magyar cégvezetőt, hogy mennyi a félretett tartalék a cégében, akkor nem érti a kérdést. Vissza szoktak kérdezni, hogy „milyen tartalék?” Akkor mondom, hogy „tudja, olyan tartalék tartalék”. A válasz szinte mindig az, hogy: „Ja! Az  nincsen.” Néha pedig az, hogy „Párszor elkezdtem félretenni pénzt, de mindig elköltöttem.”

A tréningemen, amikor a pénzügyi rendszerről beszélünk, meg szoktam kérdezni a résztvevőket, hogy szerintük mennyi tartalék lenne ideális egy évi 50 millió Ft árbevételű magyar vállalkozásnál. Szinte mindig 5 millió Ft-ot mondanak. Utána megkérdezem tőlük, hogy akkor mennyi lenne az ideális tartalékösszeg egy évi 500 milliós árbevételű cégnél. Saját maguk válaszán meglepődve, kényszeredetten mondják, hogy „Akkor annál meg 50 millió.”

Miből lenne tartalék?
A magyar kkv-k többsége csökkenő profitnövekedéssel számol, kivéve a mikrovállalkozások, ahol jelentősen megugrottak a várakozások. Egy évvel ezelőtt éppen a kisebb cégek kilátásai voltak sötétebbek.
Átlagosan 5,3 százalékos árbevétel és 2,6 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a magyar kis- és középvállalkozások (kkv). A pénzügyek jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak. Mindemellett közel került egymáshoz a vevői és szállítói számlák teljesítésének határideje, így csökkentve a finanszírozandó időtávot, ami javíthatja a cégek likviditási helyzetét – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.
Aztán azonnal jön a kétkedés és a vita, hogy „de hát annyi pénzt nem szabad csak úgy tartani. El kell költeni, be kell fektetni. A könyvelőm is ezt javasolta.” Persze! Az a könyvelő, akinek magának sincs egy kanyi vasa sem tartalékban.

A multik már rájöttek a megoldásra

Az egyik ügyfelem szereti elemezgetni  a multivállalatok mérlegét. Ő mondta, hogy nem ritkán egy évnyi működési költségre elegendő készpénz állományuk van. Egy másik ügyfelem nemrég mesélte, hogy állítólag az Apple cégnek annyi a készpénz állománya, hogy abból kétszer ki tudná fizetni a magyar állam hitelállományát. Ez biztos nem véletlen. Biztos nem azért van ezeknek a cégeknek annyi készpénztartalékuk, mert elfeledkeztek róla, vagy mert vétlenül ott felejtették valamelyik bankszámlájukon ezt a pénzt. (Nem ez az egyetlen trükk, amit érdemes ellesni a multiktól. Itt szakértőnk egy nagyon egyszerűen átvehető tippet ad, ami egy fillérbe sem kerül!)

A céges tartalék nem luxus, hanem szükséglet

Gondoljon bele! Ha vesz egy 15 milliós autót, akkor legalább 5 millió forintot olyan dolgokra fizet, amiket soha sem szeretne használni. Légzsákrendszer, vastag gyűrődő zónák a karosszériában, biztonsági öv, pirotechnikai övfeszítő patronnal, két körös fékrendszer, utastér kapszula, blokkolás gátló stb... Ugyanilyen biztonsági rendszer a tartalék. Fektesse akár befektetési aranyba, akkor nem tudja elvinni a NAV, a kormány és ideális esetben az infláció sem. (A statisztika a cégvezetők egyik legjobb barátja. Itt három egyszerű lépésben segítünk, hogyan lehet kontroll alá vonni egy területet, meghatározni a célokat és elkerülni a “halálvonalat”.) A gazdagságot azzal lehet mérni, hogyha a mai naptól kezdve semmilyen bevétele sem lenne a cégnek, vagy Önnek semmilyen jövedelme sem lenne, akkor mennyi ideig tudna az eddigi életszínvonalon működni, élni. Ez az idő a legtöbb magyar vállalkozás vagy magánszemély esetében: tegnapelőtt.

A túlélés érdekében halmozzon fel biztonsági tartalékot cégében!

Piroska Gyula A cégvezetők barátja http://piroskagyulatrening.hu/

 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo