hirdetés

Így kerüljük el a cash flow katasztrófát

A jó kapcsolatok és az őszinteség is segíthetnek a pénzzavar leküzdésében. De sajnos az előrelátást nem lehet megúszni.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kutatások szerint a kisvállalatok közel felének komoly gondot okoz a megfelelő cash flow menedzselés és gyakran kerülnek olyan pénzzavarba, ami már a működésüket veszélyezteti. Van pár tippünk, hogy hogyan lehet elkerülni a gondot a legtöbb esetben.

Kép:Wikipedia

Azt fizessük ki, amire megvan a pénz

Nem hangzik bonyolultan igaz? Valójában viszont számos kisvállalkozás kifizet számlákat akkor is, ha az annak fedezetéül szolgáló bevétel még nem érkezett meg, csak várakoznak rá. És lehet, hogy sokáig kell várni, mert bárhogy fejlődünk is, a késedelmes fizetés sajnos még mindig gyakori eset. Hogy megelőzzük, persze fontos, hogy minél gyorsabban számlázzunk és legyen rendszerünk, hogy mit kezdünk a kintlévőségeinkkel, de ez sem fog minden helyzetet megoldani. Persze, így elképzelhető, hogy mi csúszunk ki a fizetési határidőből, de ez a legtöbb esetben megbeszéléssel megoldható és sokkal kisebb kockázat, mintha teljesen pénz nélkül maradnánk, még ha átmeneti időre is.

Ápoljuk a kapcsolatot a hitelezőkkel

Jó kapcsolatban lenni az üzleti partnereinkkel sok szempontból megéri, de ha cash flow gondunk támadt, abban is segíthet, hogy megértőbb fülekre találjunk a problémánkkal. Ha ismernek és megbízhatónak tartanak, számíthatunk némi haladékra, esetleg részletfizetés lehetőségére. Ha szólunk, hogy gond van, az még nem jár a jó viszony elvesztésével, sőt! Ha simán nem fizetünk, nem fognak kesztyűs kézzel bánni velünk, de ha őszintén elmondjuk, hogy gondban vagyunk és egy reális új határidőt javaslunk, amit viszont tényleg be tudunk tartani, jó eséllyel elfogadják majd.

Így lehet megszépíteni a pénzügyi valóságot
Azt már többen tudják, hogy a faktoring javítja a cég likviditását, fokozza a működési biztonságát, versenyképesebbé teszi a vállalkozást, megkönnyíti a kinnlevőségek behajtását, egyszerűbbé teszi az exportpiacokra lépést. Azt viszont már kevesen ismerik, hogy egy speciális típusa hatékonyan használható mérlegtisztításra a negyedik negyedévben, illetve a céges eladósodottság mértékének technikai csökkentésére az év során bármikor.
Az adókra, áfára legyen pénz

Fontos viszont, hogy mindaz, amiről eddig beszéltünk, az üzleti partnereinkkel kapcsolatban elképzelhető. Az adóhivatalnak semmiképpen nem éri meg tartozni! Az adókra és az áfa befizetésre való pénz a legfontosabb, aminek rendelkezésre kell állnia a cégben (meg persze a bérek kifizetésére elegendő összegnek), ehhez soha ne nyúljunk hozzá, mert csak még nagyobb bajokat veszünk a nyakunkba. Hogy nem telik rá? Hát, nem lesz könnyebb a helyzetünk akkor sem, ha az összeget még egy jó kis mulasztási bírsággal is megfejelik… (Ráadásul kieshetünk a megbízható adózói körből is, ami szintén nagyon nem éri meg.)

Ne söpörjük a szőnyeg alá

A legjobb megoldás azonban arra, hogy ne kerüljünk komoly cash flow krízisbe az, ha folyamatosan rajta tartjuk a szemünket a számokon. Így akkor tudunk közbeavatkozni, amikor még nincs komoly gond – ez pedig mindig könnyebb. Régen rossz, ha csak havonta követjük a kimutatásokat. Minden nap rá kéne nézni a számokra, hogy ne csak a terveket lássuk, hanem azt is, hogy valójában hogyan mennek a kiadások és bevételek. Itt megmutatjuk a leggyakoribb cash flow tervezési hibákat és pár tippet, hogyan kerülhetjük el azokat!

 

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo