Így kerüljük el a cash flow katasztrófát

A jó kapcsolatok és az őszinteség is segíthetnek a pénzzavar leküzdésében. De sajnos az előrelátást nem lehet megúszni.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kutatások szerint a kisvállalatok közel felének komoly gondot okoz a megfelelő cash flow menedzselés és gyakran kerülnek olyan pénzzavarba, ami már a működésüket veszélyezteti. Van pár tippünk, hogy hogyan lehet elkerülni a gondot a legtöbb esetben.

Kép:Wikipedia

Azt fizessük ki, amire megvan a pénz

Nem hangzik bonyolultan igaz? Valójában viszont számos kisvállalkozás kifizet számlákat akkor is, ha az annak fedezetéül szolgáló bevétel még nem érkezett meg, csak várakoznak rá. És lehet, hogy sokáig kell várni, mert bárhogy fejlődünk is, a késedelmes fizetés sajnos még mindig gyakori eset. Hogy megelőzzük, persze fontos, hogy minél gyorsabban számlázzunk és legyen rendszerünk, hogy mit kezdünk a kintlévőségeinkkel, de ez sem fog minden helyzetet megoldani. Persze, így elképzelhető, hogy mi csúszunk ki a fizetési határidőből, de ez a legtöbb esetben megbeszéléssel megoldható és sokkal kisebb kockázat, mintha teljesen pénz nélkül maradnánk, még ha átmeneti időre is.

Ápoljuk a kapcsolatot a hitelezőkkel

Jó kapcsolatban lenni az üzleti partnereinkkel sok szempontból megéri, de ha cash flow gondunk támadt, abban is segíthet, hogy megértőbb fülekre találjunk a problémánkkal. Ha ismernek és megbízhatónak tartanak, számíthatunk némi haladékra, esetleg részletfizetés lehetőségére. Ha szólunk, hogy gond van, az még nem jár a jó viszony elvesztésével, sőt! Ha simán nem fizetünk, nem fognak kesztyűs kézzel bánni velünk, de ha őszintén elmondjuk, hogy gondban vagyunk és egy reális új határidőt javaslunk, amit viszont tényleg be tudunk tartani, jó eséllyel elfogadják majd.

Így lehet megszépíteni a pénzügyi valóságot
Azt már többen tudják, hogy a faktoring javítja a cég likviditását, fokozza a működési biztonságát, versenyképesebbé teszi a vállalkozást, megkönnyíti a kinnlevőségek behajtását, egyszerűbbé teszi az exportpiacokra lépést. Azt viszont már kevesen ismerik, hogy egy speciális típusa hatékonyan használható mérlegtisztításra a negyedik negyedévben, illetve a céges eladósodottság mértékének technikai csökkentésére az év során bármikor.
Az adókra, áfára legyen pénz

Fontos viszont, hogy mindaz, amiről eddig beszéltünk, az üzleti partnereinkkel kapcsolatban elképzelhető. Az adóhivatalnak semmiképpen nem éri meg tartozni! Az adókra és az áfa befizetésre való pénz a legfontosabb, aminek rendelkezésre kell állnia a cégben (meg persze a bérek kifizetésére elegendő összegnek), ehhez soha ne nyúljunk hozzá, mert csak még nagyobb bajokat veszünk a nyakunkba. Hogy nem telik rá? Hát, nem lesz könnyebb a helyzetünk akkor sem, ha az összeget még egy jó kis mulasztási bírsággal is megfejelik… (Ráadásul kieshetünk a megbízható adózói körből is, ami szintén nagyon nem éri meg.)

Ne söpörjük a szőnyeg alá

A legjobb megoldás azonban arra, hogy ne kerüljünk komoly cash flow krízisbe az, ha folyamatosan rajta tartjuk a szemünket a számokon. Így akkor tudunk közbeavatkozni, amikor még nincs komoly gond – ez pedig mindig könnyebb. Régen rossz, ha csak havonta követjük a kimutatásokat. Minden nap rá kéne nézni a számokra, hogy ne csak a terveket lássuk, hanem azt is, hogy valójában hogyan mennek a kiadások és bevételek. Itt megmutatjuk a leggyakoribb cash flow tervezési hibákat és pár tippet, hogyan kerülhetjük el azokat!

 

 

 

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo