hirdetés

Hogyan tervezzünk a jövőre?

A cégvezetők körében sokszor él valami misztikus remény azzal kapcsolatban, hogy ha értenék a mérlegolvasás és a pénzügyi mutatószámok értelmezésének titokzatos mesterségét, az megoldaná a pénzügyi nehézségeket. Nos, nem ez oldja meg. Szakértőnk, Matovics Klára segít áttekinteni a pénzügyi tervezés alapelveit.
hirdetés

Kép:PParchív

A cikksorozat első két része azzal foglalkozik, hogyan határozza meg a cégvezető a pénzügyi tervezés két legfontosabb sarokszámát.( Ezeket itt és itt olvashatja.)

Az első ezek közül egy lista azokról a termékekről és szolgáltatásokról, amelyeket hónapról hónapra meg kell szereznie a cégnek ahhoz, hogy egyáltalán fenntartható legyen. A listát persze korrigálni kell a cég jelenlegi pénzügyi helyzetének megfelelően – ennek van egy végösszege. Ez az a szám, amely megmutatja, hogy havonta legalább mennyi pénzre van szüksége a cégnek, mennyi pénznek kell ténylegesen beérkeznie: nevezhetjük halálvonalnak is. Ha a cégnek kifizetetlen számlái halmozódtak fel, akkor a listához hozzá kell venni egy ésszerű összeget ezek törlesztésére.

A második sarokszám a ténylegesen befolyt bevétel összege (a bankszámlára vagy készpénzben megérkezett pénzösszegek ÁFÁ-val együtt). Ez mutatja meg, hogy a fenti listához képest a dolgok javulnak vagy romlanak. Mivel a kiadások nem faraghatók le a nulláig (ez ugyanis eltünteti a céget), mielőbb kezdjünk el dolgozni a harmadik lépésen!

Harmadik lépés: terv, hogy hogyan szerezzük meg a szükséges bevételeket!

Lehet, hogy újdonság lesz, amit most írok, de igaz. Egy jó pénzügyi vezető a cég „ostoros hajcsára”, és a működésének javát nem az teszi ki, hogy számokat szorozgat egy papíron – ő az, aki elvárja és eléri, hogy a munkatársak elvégezzék a bevételt eredményező akciókat! Amikor megvan a cég fennmaradásához szükséges összegek listája, a pénzügyi vezető tudja, mennyi az életben maradáshoz szükséges bevétel. Ezt egyszerűen el kell érnie.

A pénzügyi tervezés legnagyobb részét az teszi ki, hogy megtervezzük ezeket a lépéseket. Ki, mikor, mit fog csinálni, hogy megnövelje az értéküket?
A pénzügyi tervezés vége az, hogy ténylegesen megérkeznek pénzösszegek, amelyeket aztán ésszerűen költünk el. A folyamat eleje viszont az, hogy megfelelő mennyiségű promócióval (a cég termékeinek és szolgáltatásainak ismertté tétele) képesek leszünk rá, hogy eladjuk a termékünket vagy szolgáltatásunkat, amelyet azután átadunk és szolgáltatunk is.

Amikor egy pénzügyi vezető nem lát beérkező pénzösszegeket, akkor azokat a tevékenységeket szorgalmazza (értsd: ostorral kikényszeríti), amelyek feltérképezik a lehetséges vevőket, ismertté teszik köztük a cég termékét és szolgáltatását, lehetővé teszik az eladást, megvalósítják az eladást, és aztán előállítják a terméket/szolgáltatást.

Ezek a pénzügyi tervezés további mutatószámai:

  • Mennyi reklámozással és eladással foglalkozó kiáramlása volt a cégnek: e-mail hírlevél, promó, postai levelek, magazinok, hirdetések – bármi, ami ismertté teszi a terméket vagy szolgáltatást?
  • Mennyi szerződést kötött a cég a héten (ha szoktak szerződést kötni eladás előtt)?
  • Mennyi a heti kiszámlázott összeg?
A pénzügyi tervezés legnagyobb részét az teszi ki, hogy megtervezzük ezeket a lépéseket. Ki, mikor, mit fog csinálni ezekkel kapcsolatban, hogy megnövelje az értéküket? Ez jelenti azt, hogy egy vezető tervez a jövőre – és ha hajlandó beerőltetni a cégébe ezeket a tevékenységeket, akkor a tervezett jövő végül jelenné válik.

Az Ön cégében megvannak ezek a végiggondolt és kiépített vonalak? Minden lépésben történnek tényleges tevékenységek? Megfelelő mennyiségű akció történik? Ha nem, akkor kezdje el a tervezést még ma!

Matovics Klára közgazdász, tréner www.megertesakonyvelesrol.hu

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo