Tanácsadás cikkek


Automatizálással épített jövő

Automatizálással épített jövő 

A modern üzletfejlesztés és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatás egyik legújabb területe az „automatizálás és felügyelet“ professzionalista megközelítése. E tanácsadás legfőbb célja, hogy a vállalkozások stabilan, tervezhetően, folyamatos üzemben és a lehető leghatékonyabban működjenek. A LENS CONSULTING GROUP ennek az elvárásnak a gyakorlatra fordítását a folyamatok, a rendszerek és rendszerelemek felmérésével, fejlesztésével, menedzselésével oldja meg.
Hogyan befolyásolja a függőség a párkapcsolatokat?

Hogyan befolyásolja a függőség a párkapcsolatokat? 

Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy a függőség milyen hatással van a párválasztásra, majd későbbiekben a párkapcsolat minőségére.
Business mentoring, a komplex üzletfejlesztés

Business mentoring, a komplex üzletfejlesztés 

A hazai üzleti élet speciális szereplője a Mentors & Partners Group, akik egy új üzletfejlesztési metodikát honosítottak meg Magyarországon és váltak ezzel a hazai piac vezető üzletfejesztőjévé. A cég alapítója és vezetője Palencsár Miklós, aki 19 éve business mentor.
Ki kicsoda a jogászok között – kitől kérjek tanácsot?

Ki kicsoda a jogászok között – kitől kérjek tanácsot? 

Minden jogász adhat jogi tanácsot? Mi a különbség az ügyvéd, jogász, bíró, bojtár között?
Robbantottak az új ATM-ek

Robbantottak az új ATM-ek 

Új korszak indul a bankolásban: a készpénzes tranzakciók egyre inkább  automatákon keresztül történnek, a papír alapú tranzakciókat digitálisak váltják fel, miközben a személyes tanácsadásra és a bankfiókokra továbbra is komoly igény van.
A mentorprogramnak csak nyertesei lehetnek

A mentorprogramnak csak nyertesei lehetnek 

A vállalkozói mentorprogram közvetítésével egymásra találhatnak a kkv-k és az őket segíteni képes tanácsadók és szolgáltatók. A gyakorló vállalkozók átadják egymásnak a működtetéssel kapcsolatos tapasztalatukat és tudásukat.
Szakembert még a pénznél is nehezebb összeszedni

Szakembert még a pénznél is nehezebb összeszedni 

Az elmúlt évek tendenciájához hasonlóan idén is az építkezni vágyók érzik meg leginkább az építőiparban jelen lévő szakemberhiány következményeit. Az újHÁZ Centrum friss kutatása szerint ugyanis ez még a finanszírozási terv tartásánál is nagyobb stresszt okoz a családok számára.
Üzletet nyer, aki időt nyer

Üzletet nyer, aki időt nyer 

A hagyományos üzleti tanácsadási modellek elavultak, így a digitális megoldásokat hatékonyan alkalmazó szolgáltatók kerülnek vezető szerepbe.
Kiderült, hogy melyik a legjobban keresett szakma

Kiderült, hogy melyik a legjobban keresett szakma 

A legnagyobb kereslet villamosmérnökökre van, alig megelőzve az informatikusokat és gépészmérnöki végzettséggel rendelkezőket. Hazánk legrangosabb álláskereső rendezvényén több mint 140 cég várja a pályakezdőket és tapasztalt munkavállalókat egyaránt.
A vezetőt az is jellemzi, hogyan beszél a takarítónővel

A vezetőt az is jellemzi, hogyan beszél a takarítónővel 

Három földrész 11 városában tartott karriernapot november 30-án a Kennedy Executive, fejvadász és vezetőkiválasztással foglalkozó cégek nemzetközi hálózata. A személyzeti szakemberek hátrányos helyzetű középiskolásoknak, diplomázás előtt álló fiataloknak segítettek személyes tanácsadással, előadásokkal, adománygyűjtéssel Afrikától Európán át az Egyesült Államokig.

Még lehet jelentkezni a Középvállalati Fejlesztési Programra 

Már több mint 200 vállalkozás kap tanácsokat a további növekedéshez az uniós Középvállalati Fejlesztési Program keretében, közölte a pályázatokat elbíráló IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Diákok oldhatják meg a főváros közlekedési problémáit 

Kilenc ország tizenkét felsőoktatási intézményének legkiválóbb diákjai azért jöttek Budapestre, hogy üzleti tanácsadással segítsenek két hazai nagyvállalatot. Magyarország legnagyobb nemzetközi esettanulmány-versenyén, a Solvers’ Cupon a két cég nemcsak létező problémákra kereste a válaszokat diákok segítségével, hanem leendő munkavállalóit is igyekezett megtalálni.

"Nem akarják a szüleik hibáit elkövetni!" 

Kifejezetten a 30 év alattiak számára hirdet pénzügyi tanácsadást az IFLGroup nevű cég. A cég egyik alapítója, Szarvas Norbert szerint nőtt a fiatalok pénzügyi tudatossága, sokan például már a 20-as éveikben elkezdenek nyugdíjra félretenni, azonban az Y-generáció tagjainak érdemes vigyáznia a pénzügyi csalók új generációjával.

De jó lett volna, ha ezt hamarabb tudom... 

Darius Foroux, a sikeres holland vezetési és életviteli tanácsadó két éve kezdett listát összeállítani azokról a dolgokról, amelyeknél azt tapasztalta: de jó lett volna, ha ezt hamarabb tudom.... A listát azóta is folyamatosan bővíti és gyakran előveszi. Reméli, hogy másoknak is hasznára lehet. Érdemes megfontolni gondolatait otthon és a munkában is.

Szakmai segítség is jár a hitel mellé a kkv-knak 

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorcium (NKFK). Az együttműködésnek köszönhetően a Takarékokban hitelt vagy uniós támogatást igénylő ügyfelek a jövőben jelentős szakértői segítséget kaphatnak pályázataik és hitelkérelmeik elkészítése és benyújtása során. A tapasztalatok szerint a mikrovállalkozások támogatási- és hitelkérelmeinek 50 százaléka formai és egyéb hiányosságok miatt hiúsul meg, ezért azok megfelelő minőségű és szabályszerű előkészítése érdemben javíthatja a vállalkozók forráshoz jutási esélyeit.

Kellenek már a tanácsadók a középvállalatoknak is 

A tanácsadói szolgáltatások iránti fokozódó kereslet miatt tovább kívánja erősíteni pozícióját ezen a területen a negyedszázada Magyarországon működő Grant Thornton. A középvállalatokra koncentrálnak.

Ingyenes tanácsadás vállalkozóknak 

Megkezdte A Munkáért! elnevezésű, európai uniós finanszírozású, kétéves projekt megvalósítását a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a LIGA szakszervezetekkel, valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ) közös konzorciumban, ennek keretében ingyenes tanácsadást biztosítanak a vállalkozóknak.

Csak a jó kérdésen múlik a motiváció? 

Érdekes megfigyelni, hogy a vezetők többsége úgy próbál motiválni, ahogyan az emberek többsége ajándékot vesz: „aminek én is örülnék” alapon. Pedig kommunikációval ki lehet deríteni, hogy mi az, amivel a munkatársak leginkább motiválhatók – és ez egyáltalán nem biztos, hogy a pénz. Szakértőnk segít!

A jó felhasználói élmény csodaszerei 

Bármilyen eszköz használata közben, miközben kihasználjuk funkcionalitását, vagy éppen morgolódunk sutaságán egy élményt élünk át. Érzéseket vált ki a belőlünk. Ha jól tervezték, örömöt, ha rosszul, frusztrációt okozhat. Ma, amikor rengeteg dolgot valamilyen képernyőn keresztül használunk, ennek az úgynevezett felhasználói élménynek a kellemessé tétele valóban központi témává vált. Egy kisebb- nagyobb képernyőn keresztül kell ugyanis elérnünk, hogy az oldalunkkal kapcsolatba kerülők megértsék, mit akarunk, pozitív érzések alakuljanak ki bennük, és - végső és legfontosabb célként – vásároljanak. Szakértőnk tippjeivel segít!

A WTS Alliance belép a magyar piacra 

Az 1998-ban alakult Klient csoport 2013-tól a WTS Alliance nemzetközi hálózat tagjaként folytatja működését, ezzel a müncheni központú, világszerte mintegy 100 országban működő WTS Magyarországon is belép a tanácsadói piacra. Így az adó- és számviteli tanácsadás területén működő Klient a nemzetközi háttérnek köszönhetően még hatékonyabban szolgálhatja ki ügyfeleit.

Hogy csökkenthető munkáltatóként a felmondás kockázata? 

Ha felmond egy alkalmazott, a rendelkezésre álló 30 nap alatt aligha lehet találni valakit a helyére. Érdemes tehát szerződésben rögzíteni az ennél hosszabb szakaszt.

Így juthat olcsón tudáshoz 

December 1-jétől kedvezőbbek a Vállalati Tanácsadás Program részvételi feltételei Közép-Magyarországon. A mikro, kis és középvállalatokat célzó programban a pályázók 50 százalékos támogatásintenzitással 8 millió forintos vissza nem térítendő forrást nyerhetnek.

Így kell olyan szöveget írni, ami tényleg elad a weben!  

Szakértőnk, Farkas Erika összeszedte a marketing szövegírás kihagyhatatlan hozzávalóit, vagyis azokat a dolgokat, amelyek hiányoznak a legtöbb webszövegből. Pedig ezek bírják vásárlásra a látogatókat.

8 módszer az önbizalom fejlesztésére 

Életünk kezdetén egészséges önbizalommal jövünk a világra, ami az évek során a külvilág hatására megerősödhet vagy megtépázódhat. A jó hír az, hogy az önbizalom fejleszthető, és a fejlesztés során elért szint fenntartható. Íme 8 módszer, mely a mindennapokban alkalmazható.

Az odafigyelés önmagában pénzt hoz 

Mindenki hallott már a gondolat teremtő erejéről. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy nem csak a magánéletben érdemes komolyan venni, de az üzleti világban is építhetünk az odafigyelés pozitív hatásaira.

Hogyan pozíconáljuk cégünket a piacon? 

Tudnunk kell, hogy mi az a versenyelőny, ami miatt a reménybeli vevőink minket választanának versenytársainkkal szemben. Kkv-ként az árelőnnyel próbálkozni reménytelen, hiszen a nagyok úgyis jobb esélyekkel indulnak ebben a számban. Nem feltétlenül kell „feltalálni a spanyolviaszt”, vagyis teljesen mást kínálni, mint a versenytársak, ha megfelelően pozícionáltuk a céget, kiemelkedünk a mezőnyből. Tanácsaink alapján bármely cég megtalálhatja, hogy mi az, ami kiemeli őt a mezőnyből.

Itt a nagy lehetőség, de sok a buktató 

Ha csak az itthoni piacok szűkülése kényszeríti ki a külpiaci terjeszkedést, veszélyes vizekre tévedhet a kisvállalkozás. A sikerhez egyéni ambíciók kellenek. Íme a sikeres külpiacra lépés 6 pontja.

Hogyan írjunk üzleti tervet? A 8 legfontosabb lépés 

A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) számára komoly kihívás az üzleti terv tartalmi megfogalmazása és formába öntése. Még mindig gyakran halljuk, hogy a terv a vállalkozó fejében van. Holott a külvilág – a piac, a leendő partnerek, a pályázatokat bírálók, a bankok és a befektetők – számára annyit érünk, amennyit megért belőlünk.

20-án tudom meg, mennyi az áfa?! 

Még néhány nap, és vége a 3. negyedévnek. Ha előfordult már Önnel, hogy 20-án tudta meg, mennyi áfát kell aznap befizetnie, akkor ez az írás Önnek szól! Azon a napon már nincs lehetőség felkészülni, átütemezni, megoldásokban gondolkodni – tenni valamit. Most időben hangzik el a figyelmeztetés. Szakértőnk, Matovics Klára segít, hogyan kerülheti el az ilyen kellemetlen meglepetéseket.

Biztosan új embert kell felvenni?  

Munkaerő felvétel során mindig érdemes szervezetfejlesztési megközelítéssel gondolkodni. Vagyis nem egy adott pozícióra, hanem az elvégzendő feladatra keresni embert és végiggondolni azt is, hogy lenne megoldható a felmerülő feladat belső átszervezéssel.

Kirúgjam, vagy ne rúgjam? 

Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld - hangzik a bölcsesség. Ez sokszor nem olyan könnyű egy cégvezető számára, de szakértőnk szerint nagyon fontos, annak érdekében, hogy tényleg a vezető kezében maradjon a cég sorsa.

Hogyan tervezzünk a jövőre? 

A cégvezetők körében sokszor él valami misztikus remény azzal kapcsolatban, hogy ha értenék a mérlegolvasás és a pénzügyi mutatószámok értelmezésének titokzatos mesterségét, az megoldaná a pénzügyi nehézségeket. Nos, nem ez oldja meg. Szakértőnk, Matovics Klára segít áttekinteni a pénzügyi tervezés alapelveit.

Hogyan húzzuk meg a céges nadrágszíjat? 

Bármilyen kicsi is egy cég, a cégvezető tervezni akar a jövőre. A szárnyaló üzleti elképzelések mellett sokszor nem könnyű szembenézni a valósággal, márpedig bármilyen nehéz helyzet kezelésének első lépése az, hogy ezt megtesszük. Ajózan pénzügyi gazdálkodás megmutatja a tényeket, és azt is, hogy mit tegyünk. Szakértőnk, Matovics Klára segít áttekinteni a pénzügyi tervezés alapelveit.

Hogyan osszuk be a cég pénzét? 

Nagyon sok vállalkozót hallok panaszkodni arról, hogy nincsenek naprakész adatai a cégéről, és emiatt nem tud tervezni a jövőre. Úgy gondolom, ahogy egy jó háziasszony be tudja osztani a pénzt, egy cégvezetőnek is értenie kell a pénzzel való gazdálkodás alapjait, különben kénytelen a saját kárán tanulni – szakértőnk, Matovics Klára segít áttekinteni a pénzügyi tervezés alapelveit.

Sok kommunikáció, egyenlő sok bevétel 

Íme, egy játékszabály, amit ha valaki megért és alkalmazni kezd, akkor minden túlzás nélkül, tulajdonképpen önmagában garancia lehet a bevételeinek növelésére. Szakértőnk, Pilát Gábor segít.

Top 5 cafeteria hiba 

Közeleg az év vége, amikor a cégvezető és a HR-es munkatárs elkezdik előkészíteni a vállalat jövő évi cafeteria rendszerét. A cafeteriában, nincs két egyforma szisztéma, ahány cég, ahány HR-es, annyi modellt, adminisztrációt alkalmaz. Ebből viszont számos téves gyakorlat, hiányosság ered. Szakértőnk segítségével összegyűjtöttük azokat a gyakran előforduló cafeteria hibákat, amelyekből előbb-utóbb problémák adódhatnak egy NAV ellenőrzés alkalmával. Ezeket mindenképpen érdemes elkerülni legalább jövőre.

Hogyan mondjunk nemet? 

Nincs olyan ember, aki szeretné, ha visszautasítják. Mivel ezt tudjuk, nem is szeretünk visszautasítani másokat. De legalább annyira nem szeretjük, ha nem mondunk nemet, pedig tudjuk, hogy ezt kellett volna tenni. Saját önbecsülésünk sérül, ha jobb érzésünk ellenére engedünk.

Hogyan találjunk megfelelő embert? 

Álláskeresőként a munkaerőpiacon ismeretlen közegben, ismeretlen szabályok szerint működő világban találjuk magunkat, ahol elsőre szinte lehetetlen megtalálni a nekünk megfelelő munkahelyet. Munkaadóként azonban arra is rájövünk, a megfelelő állást megtalálásánál csak egy nehezebb dolog van: az üres pozícióba a megfelelő munkatársat megtalálni! 

Iparűzési adó – tegyünk rá félre! 

Szeptember 15-én kell befizetni az önkormányzathoz az iparűzési adó ezévi második előlegét: még van két hét, hogy félretegyük rá az összeget! Szakértőnk, Matovics Klára segít, mire figyeljünk.

6 végzetes hiba, ami biztosan elijeszti a látogatókat egy honlapról 

Egyre több időt és energiát fordítunk online marketingre és arra, hogy minél több potenciális vevőt csalogassunk weboldalunkra. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a drága kattintásokon keresztül érkező látogatók épp a célegyenesben forduljanak vissza. Kétrészes sorozatunkban a 13 legnagyobb, de könnyen elkerülhető hibát szedtük össze.

7 dolog, amit el kell kerülni a sikeres honlapért 

Ha kemény munkával elértük, hogy a keresők releváns helyen hozzák fel a céges weboldalunkat, kár lenne, ha amikor odataláltak, azonnal vissza is fordulnának valami apróság miatt. Alább újabb 7 hiba, amit elkerülve nőhet az oldalon eltöltött idő.

Tanácsra van szüksége? 

Úniós forrásból finanszírozott projektként indította el kifejezetten mikrovállalkozásoknak szóló tanácsadó programját a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A térítésmentesen igénybe vehető jogi-, pénzügyi- és foglalkoztatási tanácsadó hálózat az ország mind a hét régiójában támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozásokat.

Mérés nélkül nincs megtérülés 

Azok a cégek, amelyek nem hajlandók vagy képesek célszámokhoz kötni és mérni a beruházási projektjük megtérülését, inkább bele se fogjanak a fejlesztésbe.

Hogy ne veszítsük el a kontrollt saját projektünk felett 

A legtöbben már tudják, egy projekt sikeres lebonyolításához nem árt szakembert - projektmenedzsert - hívni. Sokan szembesülnek azonban azzal, hogy az együttműködés végére szinte rá sem ismernek dédelgetett ötletükre. Szakértőnk segít, hogy ne veszítsük el a kontrollt saját projektünk felett.

5 jel, hogy pénzügyi rendszere megérett a cserére 

Ha a cég alkalmazkodik a rendszerhez, ha a gép helyett a vezetőnek kell fejben tartania az összefüggéseket, ezek olyan jelzések, melyek miatt érdemes lehet elgondolkodni a változtatáson.

Így szerezhető vissza a jogtalanul beszedett adó 

Azok az adózók, akik terhére az adóhatóság az adótartozás fogalmának szűkebb értelmezése miatt 2006. évre a társasági adóra vonatkozó adóhiányt állapított meg, a Legfelsőbb Bíróság ítéletének alapján visszakaphatják a NAV területileg illetékes adóhatóságától a befizetett adóhiányt és szankcióit (bírság, pótlék). A visszaigénylés van, hogy bonyolult, de sok esetben egy megfelelő helyre írt levél is elegendő.

Nem árt vigyázni az olimpiai logóval 

Már hosszú ideje nemcsak az atléták között folyik küzdelem az Olimpián, hanem a szponzorok és a szurkolók is főszereplőivé váltak a sporteseménynek. Mivel köztudottan jelentős pénzügyi érdekek hálózzák be az Olimpiai Játékokat, így a megfelelő kizárólagosság-védelméről új védjegyjogi korlátoknak kell gondoskodniuk.

Ausztria: csak tapasztaltaknak 

Csak az induljon Ausztriába exportálni, akinek már van külkereskedelmi tapasztalata, mivel nem könnyű terep - mondta el a Piac & Profit megkeresésére a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a vállalkozások külpiacra lépését segítő Export Kooperáció.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Pénzszerzés

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére 

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére.

Adózás

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek 

A német adóbevételek 6,2 százalékkal nőttek júniusban.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla  

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla.

Társadalom

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert 

Az oroszok többsége még a béketárgyalásokról sem akar hallani.

Infokom

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?  

Alig van túl a vállalati szektor az agilis átálláson, az egyre szélesebb körben alkalmazott forradalmi technológiai megoldások máris újabb szemléletváltást sürgetnek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo