5 jel, hogy pénzügyi rendszere megérett a cserére

Ha a cég alkalmazkodik a rendszerhez, ha a gép helyett a vezetőnek kell fejben tartania az összefüggéseket, ezek olyan jelzések, melyek miatt érdemes lehet elgondolkodni a változtatáson.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 


Kép:PP/FényesGábor

A CFO Leadership Summit által nemrégiben közzétett tanulmány szerint a pénzügyi vezetők számára a legnagyobb kihívást a valós idejű riportok és a vállalat többi rendszerével történő integrálhatóság hiánya okozza. „A pénzügyi rendszerek minden vállalatnál központi szerepet játszanak, kritikus jelentőségű információkat szolgáltatnak a pénzügyi elemzések, jelentések elkészítéséhez, a profitabilitás, a bevételek és kiadások méréséhez" - mondta Steve Pugh, a UNIT4 CODA vezérigazgatója. „Sajnos számos vállalat valós idejű pénzügyi átláthatóságot biztosító egységes, integrált rendszer helyett különálló rendszerekben kezeli az üzleti adatokat. Így lehetetlenné válik számukra, hogy átlássák, mi történik valójában a vállalaton belül."

A pénzügyi vezetők által említett másik nagy problémakört a pénzügyi rendszerek változásokhoz történő igazításának nehézségei, a túl komplex pénzügyi kimutatások, a nehéz kezelhetőség, a minimális support és az átfogó funkcionalitás hiánya jelentette.

„Minden vállalat - legyen bármilyen érettségi szakaszban is - szembesül a változás és a növekedés szervezeti, technológiai és gazdasági kihívásaival. Ha a belső rendszerek és folyamatok nem képesek könnyedén alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz, az a hatékonyság csökkenéséhez és elszalasztott üzleti lehetőségekhez vezet.

Mire jó?
Ügyviteli rendszer használatával vállalkozása piaci előnyhöz jut. Lényegesen csökken az adminisztrációra fordított idő és a közös adatbázis tartalmazza a vállalat életét érintő összes információt. Az ügyviteli rendszernek köszönhetően naprakész, tényadatokat tartalmazó elemzések és kimutatások alapján hozhatja meg stratégiai döntéseit. A vállalata átláthatóvá és könnyen ellenőrizhetővé válik.

A UNIT4 CODA, a globális UNIT4 szoftvervállalat tagja, közzétett egy 5 pontból álló listát, amely iránymutatást nyújt a vállalatoknak abban, mikor érdemes lecserélniük meglévő pénzügyi rendszerüket.

1. A vállalati folyamatokat Ön úgy alakítja, hogy azok illeszkedjenek a pénzügyi rendszerhez. A legjobb üzleti gyakorlatokat bevezetés helyett inkább újrakonstruálja, hogy megfeleljenek a meglévő rendszernek.

2. Egyre többet hagyatkozik áthidaló megoldásokra és táblázatkezelőkre. Amikor Ön egyre erősebben függ különféle manuális rendszerektől a napi munkavégzés során, amit egyébként meglévő számviteli rendszerének kellene teljesítenie, itt az ideje a váltásnak. Nagymértékben megnő az emberi hibák kockázata és az elavult adatok felhasználásából eredő problémák száma, költségvetések, előrejelzések, tervek készítésekor.

3. Ön a valóság különböző változataival dolgozik. Ha az Általános Főkönyv, a Tartozások és a Követelések külön-külön rendszerben vannak nyilvántartva, nem lesz pontos rálátása az adatokra, nem tudja azonnal beazonosítani a felmerülő problémákat és lehetőségeket és nem lesz képes elég gyorsan reagálni sem rájuk.

4. Már nem képes naprakészen követni a vállalati folyamatok alakulását. Egységes, valós idejű pénzügyi rálátás nélkül elveszíti a fonalat azzal kapcsolatban, mi is történik valójában a vállalaton belül. Minél több kihívással szembesül egy szervezet - pl. expanzió, felvásárlások, új termékek bevezetése, stb. -, annál nehezebb nyomon követni, mi történik. Szükség van a vállalati folyamatok átláthatóságára és többféle lefúrási lehetőségre is, amelynek révén feltárhatók a háttérben meghúzódó folyamatok.

5. Nem képes a megfelelő riportokkal kiszolgálni anyavállalatát. Ha az Ön meglévő pénzügyi rendszere nem képes egyszerre több nyelvet, valutanemet, adónemet és párhuzamosan több ország törvényi szabályozását kezelni és nem felel meg a GAAP, illetve az IFRS előírásainak, jelentéskészítési szükségleteinek sem, ideje váltani.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo