Pénzügy cikkek


Putyin újabb ellenséget talált

Putyin újabb ellenséget talált 

Putyin: a világ megszabadul az adósrabszolgaságba taszító diktatúráktól.
Pénzügyi tudatosság diákoknak - ismét százak vettek részt a rendezvényen

Pénzügyi tudatosság diákoknak - ismét százak vettek részt a rendezvényen 

Újabb négy helyszínen folytatódott a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórum sorozata a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával, ahol a résztvevők több fontos témával is megismerkedhettek. Családi költségvetés, befektetések, a jövő fizetési módszerei - ma már nem kérdés, hogy ezekkel a diákoknak is érdemes foglalkoznia.
Közösen döntenek pénzügyeikről a magyar párok

Közösen döntenek pénzügyeikről a magyar párok 

A tartós párkapcsolatban élő magyarok nagy része közös kasszán él partnerével és a pénzügyi döntéseket is együtt hozzák meg – derül ki a Budapest Bank kutatásából.
Érdemes szétnézni a piacon, nagyok a különbségek a diákszámlák között

Érdemes szétnézni a piacon, nagyok a különbségek a diákszámlák között 

A ponthatárok kihirdetése után felpörgő albérletszezon, valamint a rövidesen kezdődő tanév miatt kulcskérdéssé válnak a fiatalok számára a pénzügyek. Számla és számla között viszont komoly eltérések lehetnek.
A cél az anyagi biztonság

A cél az anyagi biztonság 

A fiatalok körében egyre nagyobb a tudatosan, hónap elején megtakarítók aránya. Az átlagos összeg 500 000 forint felé emelkedett, amit lakásvásárlásra, általános tartalék képzésre és autóvásárlásra tesznek félre a 19-29 évesek. 
Gazdálkodj vlogosan!

Gazdálkodj vlogosan! 

A „Gazdálkodj vlogosan!” program keretében a gyerekek egy vlogger vállalkozás kulisszái mögé tekinthetnek be, kipróbálhatják lépésről-lépésre, mi kell ahhoz, hogy egy véleményformáló márkája sikeres legyen, és közben játékos formában ismerkedhetnek meg alapvető pénzügyi és vállalkozáshoz kapcsolódó fogalmakkal.
Ha ezt kihagyja, zárolják a számláját

Ha ezt kihagyja, zárolják a számláját 

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény kötelezi a pénzügyi intézményeket, hogy 2019. június 26-ig valamennyi ügyfelüknél végezzék el a kötelező adategyeztetést. Az adategyeztetés a bank és az ügyfél közös érdeke, amelyhez az ügyfelek aktív közreműködése szükséges.
Komoly bírságot kapott öt bankóriás

Komoly bírságot kapott öt bankóriás 

Az Európai Unió öt nagy bankra – a Barclays, a Citigroup, a JP Morgan, a Royal Bank of Scotland, valamint a japán MUFG Bank – szabott ki több mint 1 milliárd eurós (mintegy 320 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt – közölte az Európai Bizottság.
A kicsik a pénzügyekben is a családi mintát követik

A kicsik a pénzügyekben is a családi mintát követik 

Egy kutatás szerint a fiatalok pénzügyi ismereteiket elsősorban a szüleiktől, közvetlen hozzátartozóiktól sajátítják el, ezért érdemes átgondolni a szavainkat, tetteinket ezen a területen is. Hiszen legyen az a példa akár jó, akár rossz, a kicsik eltanulják.
A pénzügyi szektor diszkrét óriásai

A pénzügyi szektor diszkrét óriásai 

Az exporthitel-biztosítók (Export Credit Agencies, ECA) kerülik a nyilvánosságot. A nemzetközi pénzügyi szektor ismeretlen óriásainak nevezhetjük ezeket, amelyeket általában kormányok alapítanak, néha magáncégek, az állam megbízásából. Fő feladatuk az ország exportjának fellendítése, miközben nem kevés tevékenységük vitatható.

A gazdaság már alkalmazkodik, a bankok húznak el Londonból 

Pénzügyi cégek százai hagyták el Londont a Brexit miatt – elvittek már 900 milliárd fontot és vagy 5.000 munkahelyet. S ez még csak a kezdet...

Nem kell adót fizetni az állampapírok kamata után 

Június 1-jétől nem kell kamatadót fizetni az állampapírok hozama után, ha az Országgyűlés elfogadja a vonatkozó törvényjavaslatot. Ez mentesítené az adókötelezettség alól a Magyar Állam által kibocsátott lakossági állampapírokból származó jövedelmet (kamatot, hozamot).

Ömlik a pénz a fintech világba 

Bravúros év volt 2018 a fintech cégek számára: 1700 ügyletben, közel 40 milliárd dollárnyi kockázati tőkét gyűjtöttek - derül ki a CB Insights friss adataiból. A fintech iparág növekedése ráadásul már globálisnak tekinthető.

Szabálytalankodott a Sopron Bank, bírság lett a vége 

Az MNB összesen 16 millió forint bírságot szabott ki a Sopron Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt jogsértések miatt. A szabálytalanságok elsősorban a belső szabályozási, nyilvántartási, beállítási, naplózási és informatikai tevékenységet érintették.

Sok fiatal bankár akar lenni, nem tűzoltó 

Hogyan vezetne egy bankot egy mai fiatal? Az online bankszimulációra épülő versenyen több száz ifjú tehetség kapott lehetőséget arra, hogy virtuálisan kipróbálja, hogyan vezetne egy pénzintézetet.

Személyre szabja a pénzügyeket a mesterséges intelligencia 

A mesterséges intelligencia (AI) új utakat nyit a pénzügyi intézmények számára az ügyfélszerzés és –megtartás területén, emellett új együttműködési modelleket tesz szükségessé a versenytársak között, írja a Világgazdasági Fórum a Deloitte támogatásával készült új jelentése.

Ömlik a pénz az online bankokba 

Gyorsan terjednek az Egyesült Államokban az online bankok. Nem számolnak fel díjakat és még rendes kamatot is adnak a betétekért.

Bizonytalanok a jövőjükben a nagyvállalatok 

Elfogyóban a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem állami nagyvállalatok optimizmusa. A cégek aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index az előző negyedévhez képest a felére csökkent.

A gyerek jobban figyel a pénzre, mint a szülő azt gondolná 

Vajon a szülőknek vagy az iskolának kellene megtanítania a gyerekeket okosan bánni a pénzzel? Beleszólhatunk, hogy mire költse, vagy épp mire ne szórja a tőlünk kapott forintokat? Efféle kérdésekre kereste a választ a CIB Bank a Takarékossági Világnaphoz kapcsolódó kutatásában. 

Magyarországon a legelégedettebbek a fogyasztók 

EU-szerte a fogyasztók alig több mint a fele bízik abban, hogy a szolgáltatási ágazatokban működő vállalkozások betartják a fogyasztóvédelmi szabályokat. A tagállamok többségében a távközlési, a pénzügyi és a közüzemi szolgáltatások továbbra is igen problémás területek.

A mai tudásunkkal sehova nem jutunk 

A vállalatok többségének nem megfelelő a technológiai felkészültsége az adókockázatok kezelésére. A cégeknek nehézséget jelent a digitális ismeretekkel rendelkező pénzügyi szakemberek megszerzése, akiknek érteniük kell a mesterséges intelligencia használatához is.

Ráfizethet a külföldi bankautomatákra 

A külföldi bankkártyahasználat során egyre gyakoribb, hogy a kártyaleolvasó terminálok és készpénzkiadó automaták lehetővé teszik a forintban történő fizetést is. Az árfolyam és az extra költség miatt azonban a tranzakciók indokolatlanul megdrágulhatnak.

Nagy gondban a brit kkv-k a Brexit miatt 

150 000 brit kis- és közepes vállalkozás nem képes már felkészülni arra, hogy az ország megállapodás nélkül hagyja ott az EU-t. A kormány ebben az esetben csak annyit tehet, hogy lehetőség szerint korlátozza a veszteségeket.

Ezzel a koktéllal vigyázzon, minden cseppje fertőző 

Egy rendkívül fejlett és kifinomult Dark Tequila nevű kiberprogram tombol legalább öt éve Mexikóban: ellopja a bankszámlákhoz tartozó hitelesítő-, valamint a privát- és nagyvállalati adatokat egy olyan kártékony program (malware) segítségével, amely lehetővé teszi, hogy offline is mozgatni lehessen a fájlokat az áldozat számítógépein.

Itt megmutathatják, mire jutottak két hét alatt 

Pitch versennyel zárul a nemzetközi tech vállalkozó nyári iskola. A zsűriben a hazai pénzügyi szektor vezető szereplői, a magyar startup szcéna, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium is képviselteti magát.

Azért még nem elég megnyomni a start gombot 

Világszerte összesen 370 Mrd dollár körüli pénzek mozgatásáról döntenek már mesterséges intelligenciával (AI) működő robotok. 2020-ra háromszorosára nő majd ez az összeg, bár emberi beavatkozás nélkül továbbra sem lehet sikeresen dönteni arról, hol és hogyan fektessük be a pénzt.

Innovációs cunamit hoz a blokklánc 

A blokklánc technológia egy felhasználók közötti, megosztott, visszamenőleg megmásíthatatlan digitális főkönyv. A fogalom a köztudatban erősen kötődik a kriptovalutákhoz, ám fontos megérteni, hogy a kettő nem ugyanaz: a kriptovaluta a blokklánc első gyakorlati alkalmazása, de a technológia lehetséges felhasználási területeinek csak a képzelet szab határt. Hogy van-e határ, azt az Oracle részéről Molnár Balázs a felhők és Ribarics Pál a pénzintézeti megoldások szakértője mondja el.

Jónak tartják pénzügyi helyzetüket a magyarok 

Ismét csúcsot döntött a magyar fogyasztók bizalmi indexe az év harmadik negyedévében. A Nielsen hatvanhárom országában végzett online kutatása szerint a magyar eredmény 6, míg az európai 2 ponttal emelkedett.

Több pénz maradt a háztartásoknál és a cégeknél 

Októberben a háztartások több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek, és betéteiket is jelentős összeggel gyarapították, a vállalatok pedig harmadik hónapja kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyi megtakarítást betétekbe elhelyeztek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből.

A lengyelek már előznek 

A lengyelek már benyomultak: negyedmillió munkavállalójuk dolgozik otthon külföldi bankoknak és egyéb vállalkozásoknak. Közben sok szó esik arról, hogy hazánk játsszon vezető szerepet az európai pénzügyi szolgáltatásoknál.

Megtakarítanak a fiatalok 

A fiatalok több mint harmadának van megtakarítása, a legnagyobb részük lakásra gyűjt - derül ki a K&H negyedéves, a 19-29 éves fiatalok elégedettségét mérő jóléti index felméréséből.

Tőzsdeguruk nyomában 

Minden kisbefektető, aki a tőzsdén próbál szerencsét, és nem indexalapokba fektet, a nagy guruk húzásait igyekszik ellesni. Megnéztük, mely részvényekben lát fantáziát most Soros, Buffett és más tőzsdeguruk.

Már kötelező (lenne) a mobilos fizetés 

A korai véleményvezér fogyasztók számára kiemelten fontos az etikus működés a pénzügyi szolgáltatók esetében, de itt az ideje a biometrikus azonosításnak is. Mobilos fizetés nélkül pedig már nem is élhetünk - derül ki a Gfk friss felméréséből.

Blockchain-technológia: forradalmat hozhat 

Képzeljük el, hogy bármilyen értéket átruházhatunk vagy komplex szerződést érvényesíthetünk harmadik fél közreműködése nélkül, szinte azonnal és megbízhatóan. A blockchain-technológia mindezt lehetővé teszi egyéni felhasználóknak, ráadásul teljesen automatizáltan. A PwC friss elemzése azt mutatja, hogy a technológia nemcsak a pénzügyi iparágat, hanem az energiaipart is forradalmasíthatja.

A pénzügyi vállalatok tartanak az innovátoroktól 

A nemzetközi bankok, biztosítók és befektetéskezelők nagy többsége növelni kívánja a FinTech cégekkel fennálló együttműködéseit az elkövetkező 3-5 évben, és 20%-os átlagos befektetési megtérülésre számít az innovációs projekteknél. A PwC Redrawing the lines: FinTech’s growing influence on Financial Services című tanulmánya a FinTech cégeknek a pénzügyi szolgáltatásokra gyakorolt növekvő hatását vizsgálja.

Büntetőfeljelentés is lehet a piaci visszaélésből 

A piaci visszaélésekről szóló új uniós szabályozás szerint a legsúlyosabb piacbefolyásoló tevékenységek miatt hamarosan büntetőjogi szankciók is alkalmazhatók, s jelentősen emelkednek a kiszabható pénzügyi felügyeleti bírságösszegek is. A tagállami – így a magyar – felügyelő hatóságok ezentúl az eddig nem szabályozott – például tőzsdén kívüli – kereskedési ügyleteket is ellenőrizhetik.

Mennyi lehet a házipénztárban? 

Ez év elejétől a vállalkozások esetében a házipénztárban az elmúlt két évben megengedett összegnél több is tartható. A változás kedvező, de vannak korlátok és az ügyvezetőkre is hárul feladat ezzel kapcsolatban.

5 jel, hogy pénzügyi rendszere megérett a cserére 

Ha a cég alkalmazkodik a rendszerhez, ha a gép helyett a vezetőnek kell fejben tartania az összefüggéseket, ezek olyan jelzések, melyek miatt érdemes lehet elgondolkodni a változtatáson.

Bővül az ingyenes pénzügyi tanácsadói szolgálat 

Áprilistól bővülhet a PSZÁF támogatásával működő, a fogyasztók számára ingyenesen elérhető vidéki pénzügyi tanácsadó irodák száma. A PSZÁF az eddigi 8 helyett 11 megyeszékhelyen elérhető pénzügyi tanácsadó irodahálózat kialakítására és működtetésére írt ki közbeszerzési eljárást két éves időtartamra.

Matolcsytól Oszkóig a magyar pénzügyi rendszerről 

Hagyományait megőrizve, de megújult formában, több mint 600 oldalon ad átfogó áttekintést az egyre mélyülő válság hatására is formálódó, átalakuló magyar pénzügyi intézményrendszerről a Magyar Pénzügyi Almanach XXI. évfolyama. Az idei kötetet - a tavalyihoz hasonlóan - a Magyar Közgazdasági Társasággal közösen szervezett konferencián mutatta be a TAS Kiadó csütörtökön Budapesten.

Mennyire ért a pénzügyekhez a magyar? 

Kevésbé bízunk a bankokban, ám a pénzügyi tudatosságunk nem nőtt a válság évei alatt – derült a ki a Kreatív Csoport és a Figyelő által rendezett Pénzügyi Kommunikációs Konferencián. A Budapesti Értéktőzsde vezetője szerint a középiskolásokat érdemes a leginkább képezni.

Kockázatos a pénzügyekben való járatlanság 

A lakosság nem rendelkezik megfelelő pénzügyi jártassággal, és ez jelentős kockázatokat jelent.  A magyarok pénzügyi műveltségének, tájékozottságának javítását szolgálja a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére 2008-ban létrejött Pénziránytű Alapítvány. A hazai pénzügyi kultúra állapotáról, az alapítvány jelenleg futó programjairól és a közeljövő kihívásairól kérdezte az MTI munkatársa Szalay Györgyöt, az MNB Pénzügyi Kultúra Központjának vezetőjét.

Hitel? Inkább megtakarítás! 

Minimális az esély a lakossági hitelpiac rövid távú felpezsdülésére - állítja az egyik legnagyobb hazai független pénzügyi tanácsadó cég, a Money & More. Hitelezési oldalon tartósan hiányzik a fizetőképes kereslet, ugyanakkor a lakosság körében egyre népszerűbbek a megtakarítási termékek.

Válság után: hitelek helyett szolgáltatáscsomag 

Lassanként megszűnik a devizahitelezés a háztartási jelzáloghitelezésben, ám a vállalati szektorban ez nincs így. A bankok viszont jóval óvatosabbak, mint korábban, és ugyanezt várják a cégektől is. Ugyanakkor ma ismét előfordulhat, hogy egy héten akár három különböző bank képviselője is felkeresi a vállalkozást, ahogyan a régi szép időkben. Az ösztönzők azonban újak. Az olcsó hitelek és a rövid átfutási idő helyett inkább a komplex szolgáltatáscsomag került előtérbe. A kis- és középvállalatok prioritása is megváltozott: a kiszámítható működés és az árazás határozza meg a bankválasztást.

Egy módszer, hogy lojálisabbak legyenek a dolgozók 

Még kevéssé elterjedtek a közép-kelet-európai régióban a munkavállalók pénzügyi részvételét célzó programok, azonban mind a vállalatok, mind a dolgozók nagy része támogatná ezek széleskörű bevezetését - derült ki az MGYOSZ nemzetközi felmérésének eredményeiből. A projektben résztvevő hat ország munkaadói szervezete közös nyilatkozatban, nemzetközi összefogásban áll ki e juttatási rendszerek szélesebb körű bevezetésének ügye mellett.

Lusta többség: emailjéhez és számlájához ugyanaz a jelszó... 

Magyarországon is növekszik az elektronikus pénzügyi csatornákat igénybe vevő banki ügyfelek száma. Ez az a ritka helyzet, amivel mindkét fél jól jár.

Nem szeretnénk, ha minden okos fiatal brókernek menne 

Barack Obama amerikai elnök szerint csökken a pénzügyi szektor súlya az amerikai gazdaság egészében a konjunkturális visszaesés hatására. A Wall Street nem lesz olyan fontos és jelentős része a gazdaságnak, mint volt a 70-es, 80-as években, nem fogja annak felét sem kitenni - mondta Obama a New York Times Magazinban.

"Már megint fizetni kell?" 

Lakását biztosító szolgáltatót jelöli meg főbiztosítóként, általában csak egyetlen banknál vezet számlát, a "pénzügyi csoportok" nyújtotta előnyöket pedig nem igazán használja ki az ügyfelek többsége - derül ki az IFUA Horváth & Partners tanácsadó cég és a Data Research Kft. által jegyzett Pénzügyi MOSAIC tanulmányból. A kutatás elsősorban arra kereste a választ, hogy a bank vagy biztosító választáskor milyen szempontokat tartanak fontosnak az emberek, mi alapján váltanak az egyes szolgáltatók között, milyen termékeket, szolgáltatásokat, és mi alapján vesznek igénybe.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo